Activitats de Nadal

nadals-a-figueres-2018

La campanya d’activitats de Nadal a Figueres es defineix d’uns anys ençà per la seva heterogeneïtat i per la voluntat d’apropar molts públics i sensibilitats diferents a una oferta d’activitats àmplia i que combina tradició amb elements inclusius, participació amb descentralització, potenciació d’elements locals diferenciadors, i, finalment, activitats adreçades a un públic intergeneracional. Partint d’aquestes premisses, és fàcil fer un repàs a la programació de Nadal que podem dividir en quatre campanyes específiques que descrivim a continuació:

Nadalí. Durant l’exitós acte d’encesa de llums de Nadal que donava el tret de sortida a les festes, la nina Nadalina ja va informar-nos que, com cada any, s’escaparà del Museu del Joguet els dies 8, 15, 16, 22, 23, 28, 29 i 30 de desembre de 2018 i 2, 3 i 4 de gener 2019 per tal d’explicar-nos els especials dissenys dalinians en què es basa la decoració nadalenca de les principals vies de la ciutat.

Nadal als Barris. Un any més, les entitats veïnals de la ciutat posen els seus centres i locals a disposició de la ciutadania amb un llarg llistat d’activitats gratuïtes destinades a un públic infantil i familiar.

L’oferta dels barris es complementa amb activitats als centres cívics municipals. (Convocarem roda de premsa específica amb totes les entitats veïnals que hi col·laboren)

Factoria Lúdica i de l’Enginy. Encarem la cinquena edició d’aquesta fórmula genuïna que sota el paraigua del lleure transformador aglutina tota mena de propostes originals destinades al públic familiar. Enguany la Factoria ocuparà de nou l’espai de la Casa Empordà tot i que tindrà altres subseus com el Museu del Joguet, el de la Tècnica, el de l’Empordà i el Teatre el Jardí. Tota la informació de les activitats de la Factoria es podrà trobar a www.factorialudica.cat. En el disseny de les activitats hi participa activament el Consell Local de Joventut i entitats de lleure de la ciutat.

Activitats tradicionals de Nadal. L’Ajuntament de Figueres aposta per cinc activitats tradicionals de Nadal, que són el popular tió de la plaça de l’Ajuntament, les sardanes del matí de Nadal (basades en una antiga tradició que s’ha recuperat amb motiu de la capitalitat de la sardana), l’Home dels Nassos (que passejarà el matí del 31 de desembre pels carrers de la ciutat), el concurs de fanalets (que estrena format) i la gran cavalcada de Reis. Aquest darrer esdeveniment és el que incorpora més novetats:

S’instal•larà a la plaça Catalunya un entarimat per a persones amb visió reduïda o problemes de mobilitat. També volem que els nens i les nenes que hagin participat al concurs de fanalets puguin veure la cavalcada des d’aquesta tribuna.

Des que fa tres anys vam canviar el recorregut, ens hem adonat que diversos punts no tenen tanta il·luminació com d’altres.

Enguany reforçarem aquests punts que queden menys il·luminats tinguin més llum; l’Ajuntament enguany no organitzarà directament el carter reial sinó que col·laborarà amb entitats que ja monten desinteressadament aquesta activitat.

La novetat principal que ja va avançar l’Alcalde via xarxes socials és que enguany no hi haurà betum. Un reconeixement per als reis emèrits que l’any passat van decidir donar relleu al seu càrrec.

L’elecció dels reis nous s’ha fet amb la complicitat de les companyies teatrals estables de la ciutat de Figueres, a qui s’ha convocat en reunions al llarg de l’any per tal de trobar el seu encaix en el que és l’espectacle ‘teatral’ a l’aire lliure més important que es porta a terme a la ciutat, tant per pressupost com per públic que convoca.

Pel que fa al canvi de format del concurs de fanalets, la novetat principal és que es canvia l’horari d’acceptació de propostes. Es busca que les famílies guanyin en confort però, sobretot, es busca donar més visibilitat a una activitat tradicional que tenim documentada a Figueres com a mínim des de l’any 1923.

Finalment, el Tió de Nadal que cada any s’instal·la a la plaça de l’Ajuntament enguany “cagarà” regals personalitzats de fusta.

Altres propostes. A part d’aquestes propostes que fa l’Ajuntament, però, n’hi ha d’altres que sorgeixen directament del teixit associatiu.  Són una bona mostra de la salut de què gaudeix la ciutat en matèria de participació ciutadana.

Com no podia ser d’una altra manera, reben tot el suport per part del Consistori. La tradicional representació El primer Nadal dels Pastors, que lidera l’associació Els Pastorets de Figueres. La campanya de teatre infantil de la Cate, una aposta del Patronat de la Catequística que complementa l’oferta que proposa l’Ajuntament. Finalment, la pista de gel al centre de Comerç Figueres.