Actuació de la Colla Castellera de Figueres per les Fires i Festes de la Santa Creu 2015

figueres-diada-castellera-fires-santa-creu-2015-web

Aquest diumenge 03 de maig, la Colla Castellera de Figueres ha encarat una diada intensa
Després d’un inici de temporada prometedor, on van fer el primer castell de 7 de l’any el 18 de gener, després d’encarrilar un parell d’actuacions amb castells amb el 3d7 com a abanderat, i després d’oferir dos castells de 7 per la diada de Bescanó i un 7d6 per acompanyar. La colla ha arribat amb 3 castells de 7 pisos preparats per portar a plaça, abans del que la tècnica s’havia plantejat a inici de temporada.

Així doncs a les 8h del matí els grallers i tabalers de la colla, acompanyats per grallers de l’Albera i grallers de Navata han encetat les matinades a la Plaça de l’Ajuntament. La rua ha interpretat el toc de matinades per gran part del centre de Figueres, ha fet tres parades on s’ha disposat d’avituallament i han acabat aquestes a la part baixa de la rambla, davant la «Monturiola» (monument dedicat a Narcís Monturiol, que la colla vesteix de castellera cada any al començament de la Santa Creu).

A les 12:30h les colles han sortit en cercavila fins la plaça de l’Ajuntament, on s’han esperat fins ben bé les 13h ja que l’hora d’inici de l’actuació s’ha posposat fins acabar el pilar caminant de sortida des de l’església de Sant Pere fins a la plaça.

El pilar ha baixat molt ferm fins 50m abans d’entrar a plaça, però després de les dues corbes que hi ha el tronc s’ha desestabilitzat, ha anat molt endarrere i no ha permès al segon parar-lo a temps per evitar la caiguda. Després de la decepció inicial dels de Figueres, el pilar caminant s’ha tornat a muntar des del lloc de la caiguda i ha entrat a plaça, on ha saludat al públic juntament amb la ronda de pilars d’entrada de les colles convidades. L’ovació del públic ha estat gran pel moment d’èpica que s’ha viscut durant la baixada.

En ronda ja de castells, els Liles han intentat un 3d7 que ja porten àmpliament consolidat i que havia de donar ànims i confiança pels dos castells que havien de venir tot seguit, el 5d7 i el 4d7 amb agulla. El castell ha pujat fins casi carregar-se però una batzegada general provinent dels pisos de terços i quarts ha fet baixar-lo abans no fes llenya. La descarregada de l’intent ha estat d’aquelles treballades al màxim, i ha posat a varis castellers de tronc al límit, només de començar. En segon intent, aquest s’ha descarregat, tot i que de nou ha patit en excés.

En segona ronda la tècnica, davant la poca solidesa que havia demostrat el tres s’ha decantat per fer un 5d6 per assegurar la diada ja que hi havia molt poques probabilitats d’aconseguir descarregar els castells que s’havien preparat degut a l’esgotament general del tronc. El 5d6 ha pujat ferm i s’ha descarregat perfectament.

En última ronda la tècnica ha descartat de nou el castell escollit, el 4d7 amb agulla, i ha buscat l’estabilitat que els permet de sortir de la diada amb un bon gust de boca malgrat no assolir els objectius plantejats per la colla. Així el castell escollit ha estat un 4d7 que, de nou, s’ha executat perfectament i sense caps mals de cap.

En ronda de pilars s’ha fet un pilar de 5, i finalment un pilar de 4 al balcó on s’ha pujat l’enxaneta i l’acotxadora d’aquest.

La Colla Castellera Jove de Barcelona, per la seva banda, ha fet 2 pilars de 4, un 3 de 7, un 4 de 7, un 5 de 6 i finalment un pilar de 5. Tots els castells s’han fet sense problemes i demostrant una bona forma.

Els Xics, han fet 2 pilars de 4 d’inici, un 5 de 7 parat i molt elegant, una torre de 7 perfecta, un quatre de 7 i han acabat girant un pilar de 5. L’execució de tots els castells ha demostrat que els de Granollers estan espectaculars.

Un cop acabada l’actuació, les tres colles han fet el dinar tradicional de la diada, botifarra amb mongetes acompanyades de pa, vi, i garnatxa de l’Empordà.