Agnès Lladó (ERC) es converteix en alcaldessa de Figueres i promet una “transformació” social a la ciutat

20190615_132011

El PSC, Guanyem i Canviem li han donat suport i han desbancat Jordi Masquef, el cap de la llista més votada

ACN Figueres.-Agnès Lladó (ERC) és des d’aquest dissabte l’alcaldessa de Figueres amb el suport del PSC, Guanyem i Canviem Figueres. Lladó ha assumit el càrrec assegurant que, tot i les dificultats, les quatre forces han aconseguit sumar un pacte que prioritza un canvi a la ciutat i una “transformació social” durant els propers quatre anys.

La nova alcaldessa s’ha compromès també a trepitjar el carrer i a oferir diàleg, no només a la ciutadania, sinó també a la resta de forces polítiques. La investidura de Lladó ha desbancat el cap de la llista Junts per Figueres, Jordi Masquef, que va guanyar les eleccions del 26-M amb vuit regidors. Masquef ha tornat a qualificar l’acord de “pacte dels perdedors” i ha dit que era una “traïció” a la voluntat de la ciutadania.

Més d’un centenar de persones s’han concentrat abans de l’inici de la sessió d’investidura per donar suport a Masquef i han rebut entre crits la resta d’integrants del pacte. Hi ha hagut alguns moments de tensió i alguns dels assistents han intentat trencar el cordó policial.

Sense sorpreses al ple d’investidura de Figueres. Agnès Lladó (ERC) s’ha convertit en l’alcaldessa de la ciutat amb els vots dels altres tres partits amb els quals ahir van formalitzar un pacte de govern: PSC (4), Guanyem Figueres (1) i Canviem Figueres (1). La investidura s’ha fet per majoria absoluta d’onze regidors i ha desbancat definitivament la llista més votada a les eleccions del 26-M, Junts per Figueres. Jordi Masquef, el candidat del partit i fins ara alcalde, ha obtingut només els vuit vots de la seva formació.

Al seu discurs, Lladó ha defensat la legitimitat de l’acord i ha dit que el pacte busca un “canvi” i una “transformació” social a la ciutat, amb uns índex de risc d’exclusió social, atur i abandonament escolar alarmants.

La nova alcaldessa ha admès que els pactes no són “fàcils” però que les quatre formacions s’han posat d’acord, tot i les “discrepàncies”, per garantir un govern a quatre anys amb vocació de “continuïtat i “amb la convicció de donar l’estabilitat que Figueres necessita”. L’acord, que convertirà en vicealcalde el cap de llista del PSC Pere Casellas, “cristal·litzarà” en les properes setmanes amb un programa de govern conjunt però ha avançat que seran “generosos, transparents i oberts” no només amb la ciutadania sinó també amb la resta de forces polítiques a l’oposició, Junts per Figueres i Cs, que va obtenir dos representants. Lladó ha avançat, a més, que elaboraran un pla de mandat que prioritzarà la neteja, el civisme, la seguretat, un pla d’educació ambiciós, el desenvolupament del POUM, un impuls a l’ocupació i també un “reforç a les polítiques d’inversió social”. “No deixaré de trepitjar Figueres. Vull ser l’alcaldessa de la proximitat, de la transparència però, sobretot, del diàleg amb els veïns perquè s’involucrin en la presa de decisions”, ha dit.

En relació a la situació a Catalunya, Lladó ha insistit que el seu compromís amb les institucions del país es ferm i que el seu compromís és “total”. “Estic amb la independència i vull ser l’alcaldessa del seny, del cor i de la humanitat”, ha remarcat. El pacte “dels perdedors”Per la seva banda, Masquef ha tornat a qualificar l’acord de “pacte dels perdedors” i ha acusat als tres partits de “trair” la voluntat que la ciutadania va expressar a les urnes el 26-M.

El cap de llista de Junts per Figueres també ha dit que l’acord es va orquestrar l’endemà dels comicis i que tenen la “consciència tranquil·la” amb l’etapa que ara encararan a l’oposició. “Li desitjo sort i la felicito. Espero que la seva lleialtat amb la ciutat sigui més gran que la que han tingut amb els seus principis ideològics”, ha dit.

El PSC estén la mà a l’oposicióEl cap de llista del PSC, Pere Casellas, també ha defensat el pacte perquè, segons ha dit, calia sortir de “la inèrcia” en la qual està immersa la ciutat i ha estès la mà a l’oposició: “Comptem amb vostès perquè hi ha molts projectes necessaris però el canvi era més necessari”.

El regidor de Canviem Figueres, Xavier Amiel, ha dit que l’acord busca que Figueres recuperi la seva capitalitat i “revertir la imatge decadent” que s’ha generat en els darrers anys. “No només serem motor de transformació sinó que també serem dialogants. Ens cal reconstruir Figueres”, ha afegit. Un canvi “col·lectiu”

Per la seva banda, el regidor de Guanyem Figueres, José Castellón, ha afirmat que han decidit sumar-se a aquest projecte i no presentar candidatura pròpia perquè aposten per “una opció sincera de canvi col·lectiu”. “La distància que ens separa s’escurça quan parlem de projectes de ciutat”, ha dit en referència a l’acord. Castellón, d’ètnia gitana, també ha defensat el progrés que significa que algú com ell hagi entrat a l’Ajuntament i ha recordat que el col·lectiu “té més de 600 anys d’història a la ciutat”.

A banda de Lladó i Masquef, el candidat de Cs, Héctor Amelló, també ha presentat candidatura a l’alcaldia. En el seu discurs, Amelló ha apostat per construir un projecte on tots els ciutadans hi tinguin cabuda.

Concentració de suport a Masquef Abans de la celebració del ple, més d’un centenar de persones s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament per donar suport a Masquef i rebutjar el pacte a quatre bandes. Els manifestants han rebut amb abraçades i aplaudiments el candidat de Junts per Figueres i entre crits als membres de les formacions integrants de l’acord. Durant la concentració, s’han viscut alguns moments de tensió quan alguns dels manifestants han intentat trencar el cordó que la Guàrdia Urbana havia establert a les portes del consistori per evitar enfrontaments. Les escridassades s’han repetir a la sortida de la sessió.