Alliberen a l’Alt Empordà una dona obligada a exercir la prostitució durant vuit anys per la seva parella

policia_nacional

El proxenetavivia exclusivament de l’explotació sexual de la víctima, recorrent a tot tipus d’amenaces i agressions físiques per sotmetre la seva voluntat. La dona va ser captada a Romania pel mètode conegut com “Lover Boy” i portada a Espanya on va ser explotada en clubs de cites de Girona i Eivissa

Agents de la Policia Nacional ha detingut un home de nacionalitat romanesa que, després d’enganyar una dona de la seva mateixa nacionalitat fent-li creure que estava enamorat d’ella, la va portar a Espanya on la va obligar a exercir la prostitució durant 8 anys en diferents clubs de cites d’Eivissa i l’Alt Empordà. El detingut, que no realitzava cap activitat laboral, vivia exclusivament de l’explotació sexual de la víctima, havent-li estat intervinguts en l’operatiu policial un compte amb més de 20.000 euros en efectiu i un vehicle d’alta gamma. Per obligar la víctima a mantenir-se en l’exercici de la prostitució, no dubtava a amenaçar-la i colpejar-la, amenaces que, després del naixement de la filla de tots dos, requeien també sobre la menor. Quan la situació va resultar insostenible, i malgrat el terror li infonia l’arrestat, va decidir posar-se en contacte amb la policia.

La investigació va començar el passat dia 26, quan es va rebre una trucada a les dependències de la Brigada d’Estrangeria d’Eivissa en la qual una dona es mostrava absolutament aterrida i deia estar sent retinguda contra la seva voluntat i obligada a exercir la prostitució per la seva parella a una població pròxima a Figueres, manifestant autèntic terror pel que pogués passar-li tant a ella com la seva filla de tres anys.

Immediatament es va organitzar un dispositiu tendent a la localització de la denunciant i de la seva filla a la zona assenyalada mentre els agents intentaven parlar amb ella mitjançant el número des del qual havia realitzat la trucada, no sent possible la comunicació. L’endemà els agents van poder contactar amb ella qui, entre murmuris, va manifestar que anava a escapar de la seva parella amb la seva filla i que tornaria a trucar quan estiguessin fora de perill, tallant immediatament la comunicació sense aportar cap dada sobre el seu parador.

Les investigacions que van realitzar paral·lelament els agents apuntaven a un home que va ser finalment detingut en una localitat de la província de Girona, procedint a l’immediat rescat de la dona i de la seva filla. Després de denunciar els fets, totes dues van ingressar en una casa d’acollida on se’ls va proporcionar allotjament així com l’ajuda tècnica i psicològica que van requerir.

La dona posteriorment va explicar que havia contactat amb la Policia d’Eivissa perquè tenia els telèfons dels agents especialitzats que la van entrevistar durant una inspecció realitzada en un dels clubs de l’illa en els quals ella va exercir la prostitució. En aquesta entrevista, els policies l’havien informat de tots els recursos que tenia a la seva disposició, però terroritzada pel que pogués passar-li a ella i especialment a la seva filla, no s’havia decidit demanar ajuda fins ara.

En la seva declaració la dona va explicar com va conèixer al detingut a Romania l’any 2008. Aquest era un client habitual de la botiga en la qual ella treballava com a dependenta i a partir d’aquest moment es va iniciar una relació sentimental entre ells. Uns mesos després, la va convèncer per viatjar a Espanya a la recerca d’una vida millor per a tots dos. Després d’arribar a Espanya, es van establir a Figueres on ràpidament els estalvis que portaven es van acabar i, en no trobar feina, la seva parella la va convèncer perquè exercís la prostitució en un club de contactes , prometent-li que anava a ser una situació excepcional i temporal, el que ella va acceptar per amor. Passat algun temps, va saber que la seva parella ja havia tingut a una altra noia en aquesta situació i en el mateix club, pel que ha manifestat el seu desig de deixar d’exercir la prostitució, començant llavors les amenaces i les agressions, de manera que la víctima es va mantenir en l’exercici per por.

La situació va continuar durant diversos anys en què el proxeneta no va realitzar cap tipus d’activitat laboral, limitant-se a viure de l’explotació de la seva parella a la qual va obligar a treballar en diferents prostíbuls de la comarca de l’Alt Empordà i d’Eivissa, en condicions de veritable esclavitud i recorrent per a això tant a les amenaces com a les agressions, havent localitzat la policia a diversos testimonis de les pallisses que va rebre la víctima. Durant l’operatiu, els agents van comprovar que el detingut tenia un compte bancari al seu nom amb més de 20.000 euros i recentment havia adquirit un vehicle d’alta gamma.

L’any 2013, la víctima es va quedar embarassada de la seva explotador, cessant la seva activitat temporalment i viatjant a Romania durant el període de gestació. Però quan va donar a llum, va tornar a Espanya i va començar de nou la seva explotació en diferents clubs, reprenent de nou les pressions i agressions i recaient en aquest cas les amenaces no només sobre la seva persona, sinó també sobre la seva filla, el que va fer que la situació es tornés insostenible. Davant la por que aquestes amenaces es complissin, va decidir posar-se en contacte amb la policia.

L’operació ha estat portada a terme per la Brigada Central contra el Tràfic d’Éssers Humans de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres, la UCRIF de Barcelona i la Brigada d’Estrangeria d’Eivissa, amb la col·laboració de la Comissaria Local de Figueres i la Unitat d’Estrangeria de la Jonquera i s’ha saldat amb la detenció del proxeneta i l’alliberament de la víctima i la seva filla de tres anys d’edat.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista