Arriben algunes de les creacions més trencadores del panorama teatral català

-El Teatre Municipal de Girona, el teatre Principal d’Olot i el Teatre Municipal el Jardí de Figueres programaran aquesta temporada obres de noves escenes que trenquen amb les regles del teatre més convencional.
-Es tracta de l’espectacle Raphaëlle de la companyia La Conquesta del Pol Sud, Esmorza amb mi d’Iván Morales, Cosas que se olvidan fácilmente de Xavier Bobés i Kingdom d’Agrupación Señor Serrano.
-A més, a totes tres ciutats, es representarà Conferència Espectacular, un espectacle divulgatiu de David Espinosa on s’explica què són les noves escenes i què ha impulsat el sorgiment dels formats teatrals més innovadors tant a Catalunya com a la resta d’Europa.
-Aquestes obres es programen en el marc del projecte Noves Escenes de la Xarxa Transversal per que busca apropar al públic d’arreu de Catalunya els espectacles teatrals més experimentals que s’estan realitzant dins del territori català.

La iniciativa Noves Escenes, nom amb el qual es coneix també el teatre innovador i més experimental, és un dels projectes del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals. L’objectiu del projecte és crear una oferta cultural innovadora i convidar al públic a descobrir els formats més experimentals de l’escena catalana. D’aquesta manera, es busca normalitzar la presència del teatre contemporani arreu del país i
no només a Barcelona, on fins ara es concentra la major part de l’oferta d’aquest tipus d’espectacles.

Les ciutats d’Olot, Girona i Figueres són tres dels deu municipis membres de la Xarxa que aquest any inclouran en les programacions dels seus teatres espectacles de noves dramatúrgies com Raphaëlle de La Conquesta del Pol Sud, Esmorza amb mi d’Iván Morales, Cosas que se olvidan fácilmente de Xavier Bobés, Raphaëlle de la companyia La Conquesta del Pol Sud i Kingdom d’Agrupación Señor Serrano.

A més, a les tres ciutats es representarà el nou espectacle de l’artista escènic David Espinosa titulat Conferència Espectacular. Es tracta d’una creació produïda íntegrament per la Xarxa Transversal que serveix
d’introducció divulgativa al teatre més contemporani així com als altres espectacles programats.

CONFERÈNCIA ESPECTACULAR
L’artista David Espinosa ofereix un recorregut audiovisual per la història del teatre no convencional a Catalunya i la resta d’Europa a través de les seves pròpies vivències. Conferència Espectacular es converteix, doncs, en una particular classe magistral sobre les arts escèniques multidisciplinàries, combinant la paraula amb la manipulació d’objectes, l’acció coreogràfica i el teatre d’ombres.

Conferència Espectacular es podrà veure a l’Auditori de Caputxins, el 27 de març

RAPHAËLLE
Raphaëlle, de la companyia La Conquesta del Pol Sud, es basa en l’experiència real de canvi de gènere de Raphaëlle Pérez. L’obra, protagonitzada per aquesta dona trans, ens parla del seu recorregut vital marcat per la lluita per la identitat, el trencament dels motlles i l’autoafirmació. La seva lluita individual obliga a l’espectador a replantejar-se convencions, referents i models de la societat en la qual vivim. El muntatge de teatre documental de La Conquesta del Pol Sud combina testimonis reals amb investigació periodística per projectar una mirada, a cavall entre racionalitat i emoció, sobre un món en plena transformació, sobre lluites i conquestes socials, sobre les minories, sobre l’educació i els rols assumits. L’espectacle Raphaëlle completa la trilogia encetada amb Nadia (història d’una jove afgana) i Clàudia (el testimoni d’una filla de desapareguts a l’Argentina).

Raphaëlle es podrà veure a La Cate, el 8 de febrer

ESMORZA AMB MI
L’actor i director Iván Morales presenta Esmorza amb mi, una delicada comèdia sobre l’amor, l’atzar i la infelicitat. Morales parla de la quotidianitat endinsant-se en una història de desitjos creuats que ha captivat al públic des de la seva estrena. Sentiments a flor de pell i confessions sinceres s’entrecreuen en una obra que posa el focus en la maduresa i en la capacitat de l’amor per renéixer.

Esmorza amb mi es podrà veure al Teatre Municipal el Jardi de Figueres
el 22 de febrer.

L’obra es va veure al Teatre Principal d’Olot al novembre de 2018.

COSAS QUE SE OLVIDAN FÁCILMENTE
Fa uns anys l’actor, manipulador i creador escènic Xavier Bobés va adonarse’n que començava a tenir problemes de memòria i va comprovar que la seva mare també patia buits importants. Aquests oblits van inspirar Cosas que se olvidan fácilmente, un espectacle fotogràfic que transforma els records i, de la mateixa manera que ho fa la ment, n’inventa de nous.

Una petita història de la segona meitat del segle XX a Espanya. Un joc de cartes convertit en un muntatge teatral per a cinc espectadors, amb el qual Xavier Bobés va guanyar el Premi de la Crítica a noves tendències 2016.
Cosas que se olvidan fácilmente es podrà veure en les següents dates i teatres.
Girona: Del 27 al 31 de març, Figueres: De l’1 al 5 de maig.
Cosas que se olvidan fácilmente també es va veure a Olot el novembre de
2018.

CONSORCI TRANSVERSAL
Al llarg d’aquest 2019, els teatres de Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i Vilanova i la Geltrú que formen part de la Xarxa programaran obres de teatre
experimental com són les creacions de La Conquesta del Pol Sud, de l’Agrupación Señor Serrano, d’Iván Morales o de Xavier Bobés.

Noves escenes és una iniciativa del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, creat l’any 2005. Es tracta d’un consorci públic que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la cultura i es beneficien dels avantatges de treballar en xarxa. L’objectiu d’aquest ens és promoure i optimitzar les iniciatives culturals de les ciutats que l’integren, recolzant noves propostes en l’àmbit de la creació i la cultura contemporànies.

Des de la seva constitució, Transversal ha impulsat molts projectes en diferents àmbits de la creació i els ha portat a terme ja sigui assumint directament la producció, així com col·laborant i generant sinergies amb altres agents culturals, grans centres de creació i artistes.

Gràcies a aquesta iniciativa han vist la llum diverses propostes de circ, dansa, música, poesia i teatre; exposicions i instal·lacions d’arts visuals; projectes pedagògics, formatius, en noves tecnologies i de creació de nous públics tant en l’àmbit local, nacional i internacional. Aquest treball ha propiciat la programació d’espectacles, exposicions i activitats diverses a les ciutats membres de la Xarxa.

Des de 2018 Transversal ha impulsat també projectes de producció pròpia.
Aquest és el cas de la iniciativa Noves Escenes d’aquest any o el projecte Womart, que es va portar a terme l’any passat i que es va materialitzar amb 10 intervencions artístiques de 10 creadores en diversos espais
públics de ciutats de la Xarxa.