Baixa el nombre de famílies acollidores de nens sahrauís a causa de la crisi

Aquest estiu viatjaran a l’Alt Empordà sis nens provinents de campaments de refugiats. Fa uns anys, el nombre de famílies acollidores era de fins a 30

Durant els mesos d’estiu, sis famílies d’Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Empuriabrava, Peralada i Figueres acolliran sis nens sahrauís, de 8 a 12 anys, provinents de campaments de refugiats del Sàhara Occidental. Es tracta d’una xifra que ha anat baixant dràsticament any rere any a causa de la crisi econòmica, segons ha explicat Rosa Llauró, presidenta de la delegació de l’Alt Empordà de l´ACAPS, Associació Catalana d´Amics del Poble Sahrauí. “Es tracta de repeteixen. A l’Alt Empordà havíem tingut fins a 30 famílies que acollien una trentena de nens, ara en tenim sis. A nivell de Catalunya també ha baixat molt. Si fa uns anys, hi havia més de 800 famílies acollidores, ara en tenim unes 400”.
Aquests nens vindran a l’Alt Empordà a través del projecte de Vacances en Pau, organitzat per la delegació del Front Polisari a Catalunya i que busca que les famílies donin a aquests infants la possibilitat de veure moltes coses que fins ara només coneixen en els llibres escolars, com ara rius, muntanyes o el mar i la de viure en unes condicions més dignes a les que han de patir la resta de l’any en campaments de refugiats. “Viuen en condicions de vida brutals. A l’estiu, les temperatures són superiors als 50 graus i baixíssimes durant les nits d’hivern; amb manca d’aigua corrent i llum elèctrica. A tot això s’ha de sumar la manca d’alimentació creixent, vestit i, en definitiva, dels productes més bàsics. Un dels sectors més afectats són els nenes i nenes”, ha explicat Llauró, tot afegint: “Han de sobreviure amb l’ajuda humanitària”, una ajuda, que s’ha vist retallada per part dels organismes internacionals com ara PAM i ACNUR. A aquesta situació s’hi afegeix actualment la davallada en les aportacions per part de la cooperació municipal, la no convocatòria de projectes de cooperació per part de la Generalitat i la retallada d’un 70% dels projectes estatals. Sense oblidar la crisi econòmica que afecta a moltes de les famílies catalanes que particularment ajudaven a famílies sahrauís.
Des del 1975, amb els acords tripartits de Madrid i el repartiment del Sàhara Occidental en mans del Marroc i Mauritània, el poble sahrauí viu exiliat. Es calcula que al voltant de 184.000 sahrauís viuen organitzats en campaments a la «hammada» , un desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf. La població viu en tendes de campanya distribuïdes en quatre grans campaments o “Wilaies” que tenen el nom de regions del Sàhara Occidental (Aaiun, Smara, Dajla i Auserd). Tot i això, la població sahrauí comandada pel Front POLISARIO ha aconseguit una organització social als campaments realment admirable. Un dels problemes grues de la sanitat és la manca de medicaments i la difícil conservació d’aquests, ja que la calor és molt forta i no compten amb generadors elèctrics prou potents per proveir tot el dia les necessitats dels hospitals.
Des de l’ACAPS es fa una crida perquè hi hagi més famílies que estiguin disposades a donar a aquests nens exiliats a la hamada argelina una oportunitat de millorar durant dos mesos les seves perspectives de vida.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista