Càritas Alt Empordà Interior: Trobada de voluntaris i col·laboradors a Santa Eugènia d’Avinyonet

caritas-Alt-Emporda-Int

Demà dijous, 20 de juny, Càritas Alt Empordà Interior celebra una trobada de voluntaris i col·laboradors com a cloenda de curs d’algunes activitats, abans de la temporada d’estiu. L’acte tindrà lloc a Santa Eugènia d’Avinyonet, a les 19 hores del vespre.

En aquest acte, que vol ser informal, es presentarà la memòria de la nostra activitat al llarg de 2018, la qual us avancem amb aquesta nota. Ens agradaria molt que ens hi poguéssiu acompanyar, perquè seria el moment de poder-la comentar més enllà de les xifres i percentatges que ofereix, i perquè podríeu obtenir material gràfic de la nostra activitat, cosa a vegades complicada, i fer-ho a partir de la presència d’una peça fonamental del nostre treball: els voluntaris.

Informació
L’acció de Càritas Alt Empordà Interior, va beneficiar 6.848 persones al llarg de 2018, segons recull la memòria del passat exercici que es presentarà el proper 20 de juny, en el decurs d’una trobada de voluntaris i col·laboradors com a cloenda de curs d’algunes activitats, abans de la temporada d’estiu.

La denominació “Interior” és la delimitació geogràfica per diferenciar l’activitat de Càritas Figueres, i la gran majoria de pobles de l’interior de la comarca, de les activitats que duen a terme la resta de Càritas a l’Alt Empordà, situades a la costa: Portbou, Cadaqués, Roses, Castelló d’Empúries i l’Escala, les quals inclouen també alguns municipis de la rodalia.
La Memòria recull les dades més significatives de l’activitat de Càritas Alt Empordà Interior al llarg de 2018, les quals es resumeixen en un total de 3.206 persones ateses individualment, però que suposen un benefici final per a 6.848 persones considerant els familiars i el seu entorn.

Actualment Càritas Alt Empordà Interior distribueix el seu treball social en diferents àmbits d’intervenció, que es concreten en 23 serveis.

Tot aquest treball compta amb un pressupost de 513.062,65€ anuals, dels quals 49,25 % provenen de Fons privats, i el 50,75 % de fons públics. La major part d’aquests diners (98,12 %) es destinen a Acció Social.

Una peça fonamental en la tasca de Càritas Alt Empordà Interior són els voluntaris, dels quals són el complement perfecte els professionals. Durant l’any 2018 hi ha hagut un total de 126 voluntaris, i no cal dir que la crida per a poder fer créixer aquesta quantitat és permanent.

En el moment de fer aquest balanç anual, es vol cridar l’atenció especialment en dos serveis:
Acollida i acompanyament

És preocupant que el 42% de les 366 persones ateses siguin persones sense llar, cosa que no significa que no tinguin sostre, però sí que no disposen d’una llar digne (siguin individuals o famílies) També és preocupant que la majoria (84%) no tinguin ingressos econòmics.
Des de Càritas es valora cada situació, establint un pla de treball personalitzat per fomentar
l’autonomia i la promoció d’aquestes persones.

Roba
Un dels programes més populars, i a la vegada més desconeguts, de Càritas és el rober, que en el cas de Figueres / Alt Empordà Interior, es canalitza a través de la botiga De cap a peus.

A través de la botiga, Càritas recicla la roba que donen els ciutadans, en dues línies:
– La ven, a preus mòdics, com a roba de segona mà, i en aquest cas, destina els guanys a sufragar els diferents programes de Càritas.
– La distribueix gratuïtament a les persones i famílies que hi van derivades dels Serveis Socials de l’Ajuntament i del Consell Comarcal, per garantir que les persones amb pocs recursos puguin vestir amb condicions adequades.

A finals d’abril Càritas Alt Empordà Interior va fer una crida demanant roba i sabates aprofitables, especialment per a mainada; tota mena de peces bàsiques, de totes les talles i per a totes les edats. També parament de la llar (mantes, tovalloles, jocs de taula, etc), i sacs de dormir i motxilles. Tot allò que està en bon estat, però que la gent ja no fa servir.

Memòria: La resta de dades
La Memòria 2018 de Càritas Alt Empordà Interior està sintetitzada en un fulletó que es repartirà públicament demà.

• Àmbit infància i família:
Suport a l’escolaritat i treball integral amb famílies. 58 infants atesos durant el curs 2018/19.

• Acompanyament a la gent gran:
Lluitar contra la solitud dels més grans, i fomentar les relacions intergeneracionals. Hem acompanyat 43 avis, gràcies a més de 36 voluntaris.

• Laboral
És dels més amplis, ja que inclou els serveis d’orientació i formació. Han sigut 166 persones ateses. En aquest àmbit s’ha d’incloure l’empresa d’inserció (Ecosol), amb dues línies, una al Centre de Distribució d’Aliments (2 treballadors donats d’alta), i l’altra en la Missatgeria sostenible, una línia innovadora de repartiment de paqueteria amb vehicles elèctrics (3 treballadors d’alta).

• Suport jurídic
Assessorament legal en temes d’estrangeria, que ha atès 453 persones (638 de beneficiades)

• Habitatge
Acompanyament i gestió de les situacions en casos de persones sense llar, pisos d’inclusió, i també amb necessitats de lloguer social.

• Accions comunitàries
Amb la proposta d’activitats i espais de participació on les persones puguin sentir-se escoltats i guanyar autonomia. Hi han participat 119 persones, essent-ne beneficiades 241.

• Programes de cobertura de necessitats bàsiques
S’han realitzat 19.195 intervencions per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació i higiene a les famílies. S’han atès 1.526 persones, que n’han suposat 4.505 de beneficiades.