Cineclub Diòptria: El libro de imágenes

Dijous 25 d’Abril, a les 20:30h a LAS VEGAS. Amb presentació i col.loqui post-projecció a càrrec d’Angel Quintana, catedràtic d’història i teoria del cinema(UdG).
Projecció oferta per Avalon Films com a guanyadors del “Premi Jose Maria Nunes al Fet Cineclubista 2017″ otorgat per la Fededració Catalana de Cineclubs-

L’origen del segle XXI

La primera imatge de Le livre d’image ens mostra una mà. Hi ha una mà que dibuixa i una altra que munta unes imatges en una moviola. Des de bon començament, Godard deixa clar que la seva proposta neix de la mà com a instrument que permet pensar a través de les imatges. La imatge està allà, però quin paper juga l’art davant un mon en el que els humans han sigut incapaços d’assimilar la profunda tristesa del seu present? La resposta es troba en la construcció d’un llibre d’imatges. En uns primers moments sembla com si estiguéssim en una continuació de les Histoire(s) du cinema. Darrera la proposta estan els àlbums d’imatges d’Aby Warburg, les constel·lacions de Benjamin o el museu imaginari de Malraux. Els llibres d’imatges són com un gran arxiu d’un temps i tenen l’avantatge de funcionar des de l’esperit, el dubte i el pensament. No tenen res a veure amb la idea de construir el llibre com a recipient d’un dogma. El llibre d’imatges és allò contrari a les taules de la llei i s’oposa a la manera com la Història ha llegit la Bíblia, l’Alcorà i tants altres llibres sense imatges que han marcat la història de les creences. Si a les Histoire(s) du cinema, la imatge era un reflex d’un temps de resurrecció, en el llibre d’imatges hi ha un lament sobre la utopia que no arriba, sobre el temps que es consumeix però també sobre aquesta història que sempre torna.

Títol original: Le Livre d’image
Direcció: Jean-Luc Godard
Guió: Jean-Luc Godard
País: Suïssa
Idioma: Francès
Gènere: Documental
Metratge: 90 min.
Muntatge: Jean-Luc Godard
Més info: https://www.filmaffinity.com/es/film838509.html