Cineclub Dióptria: “Els deixebles de Marcel Duchamp” de Josep Pérez

Dijous 27 de Juny, a les 20:30h al cinema LAS VEGAS
*** EN COL.LABORACIÓ AMB EL FESTIVAL LA MUGA CAULA***
*** AMB LA PRESÈNCIA DEL SEU DIRECTOR, JOSEP PÉREZ ***
-ENTRADA LLIURE-

Poesia, acció i performanceEl petit municipi de Les Escaules, a l’Alt Empordà, acull la trobada de performers més rellevant que es fa a tot l’Estat: el festival La Muga Caula, consagrat a l’artista francès Marcel Duchamp. Tres dies on la seixantena d’habitants del municipi i la seva inamovible vida rural es veu sacsejada per la presència d’una vintena artistes vinguts de tot el món que tan aviat es pengen del campanar, com es mutilen amb un ganivet o es passen una hora xisclant revivint un avortament.

El film és un viatge a l’interior de l’art d’acció a través de diverses mirades. Primer, seguint les apassionades consignes que l’artista nigerià Jelili Atiku dóna a una desena d’estudiants que assisteixen a un taller de performance que s’imparteix durant el festival, i on els seus deixebles hauran de seguir la seva exigent disciplina, moltes vegades creant-se situacions d’alta tensió.

Segon, a través del viatge iniciàtic que una de les estudiants del taller, l’Anna, una infermera que viu a les rodalies, farà en endinsar-se en aquesta disciplina. I tercer, amb l’enregistrament d’una dotzena d’accions a càrrec d’alguns dels més comeguts artistes de tot el món -Antoni Karkowski (Polònia), Cecile Richard (França), Nenad Bogdanovic (Sèrbia), Ramon Guimaraes (Catalunya), Isabel Corullón (Espanya), etc.- que també aportaran el seu testimoni. I tot, reblat per la estranya convivència i contrast que es genera durant aquells dies entre els nouvinguts i els vilatans; un contrast entre lo rural i lo cosmopolita; entre lo atàvic i lo conceptual.Segons el seu director, Josep Pérez, : “El món de la performance és vist molt sovint com una cosa encriptada i poc accessible. Els deixebles de Marcel Duchamp vol descodificar aquest univers a partir de tres mirades: la d’una jove que vol iniciar-se en aquest univers, és a dir, la mirada de la neòfita; la d’un professor que explica de forma apassionada la tècnica als seus estudiants, és a dir, la mirada pedagògica; i a través d’una desena d’accions dutes a terme per una desena d’artistes professionals que descodifiquen davant la càmera el significat del seu treball. A la vegada, m’atreia l’altíssim valor cinemàtic de les accions dels performers i el xoc d’universos entre lo rural i lo cosmopolita.”