Cinefòrum a Figueres amb el fotoperiodista egipci Ahmed Ali, Amnistia Internacional i Diòptria

cartell_Egipte28feb2017

Dimarts, 28 de febrer a les 20.00 h, a la sala petita de La Cate, tindrà lloc un cinefòrum organitzat per Diòptria i pel grup local d’Amnistia Internacional, amb la participació del fotoperiodista egipci Ahmed Ali, acollit a Espanya en el programa de protecció de defensors dels Drets Humans. Es projectarà el documental “The Square” de la directora Jehane Noujaim.

La directora, Jehane Noujaim, decideix personalitzar la revolució a través de tres personatges que li generen una gran empatia. Són tres persones de diferent estatus social; les seves vides, aparentment contraposades, no s’assemblen en res. Khalid Abdalla, nascut a Glasgow (Escòcia) el 1980, de pares egipcis, és un actor que va adquirir fama internacional després de protagonitzar el 2006 la pel·lícula guanyadora dels BAFTA, United93; inspirat per l’activisme del seu pare (empresonat a Egipte als anys 70 i exiliat), Khalid deixa la seva vida de Londres per unir-se a la revolució.

Magdy Ashour és un revolucionari compromès que recolza els Germans Musulmans des de fa 25 anys, tot i que la seva posició està molt lluny del radicalisme; va patir la tortura del règim en pròpia pell. I per últim, Ahmed Hassan és un jove que va créixer al barri obrer de Shobra, a la perifèria de la capital egípcia; somnia amb una societat de consciència cívica, de llibertat i de respecte i creu cegament en el triomf de la revolució. Jehane Noujaim no s’imaginava que tardaria gairebé tres anys a acabar el documental « The Square».

Reconeix que l’experiència li va canviar la vida, li va fer perdre la por i creure que les coses poden canviar. Però l’aventura no va ser fàcil: molta gent involucrada en la pel·lícula va ser perseguida, arrestada. L’exèrcit va disparar i ferir diverses persones que estaven en la part davantera de les protestes i a ella la varen arrestar tres vegades sense cap motiu. Però l’esforç ha merescut la pena, la directora ha filmat un document per a la història.

«The Square» ha guanyat més de 16 premis internacionals, entre els quals Toronto, Sundance i Berlín, i va ser finalista als Òscar 2014.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista