Constel·lacions Familiars al mE

constelacions-familiars-al-museu-emporda-figueresDel 20 de febrer al 12 d’abril de 2015 al Museu Empordà de Figueres

El Departament de Cultura presenta, en el marc del Programa d’exposicions itinerants 2015‐2016, “Constel∙lacions familiars”, una exposició col∙lectiva que reuneix nou obres d’artistes visuals contemporanis. A cura d’Alexandra Laudo (Heroínas de la Cultura), la mostra explora conceptes com ara la transmissió, la biografia, la identitat i la memòria, prenent com a punt de partida les relacions familiars.

Produïda per Terrassa Arts Visuals, l’exposició parteix d’interrogants relacionats amb la construcció de la memòria (i l’oblit) en l’àmbit familiar, i analitza conceptes rellevants com ara les nocions d’identitat, de transmissió, de llegat, de testimoni, d’arrelament i de biografia. Són propostes que s’articulen, en gran part, a partir de documentació i testimonis que consignen l’experiència individual i familiar, que despleguen un ordre simbòlic particular i apel∙len a una memòria i a un temps històric personal, desarticulat de les grans narracions institucionals.

Tot i articular‐se en el marc de les relacions familiars personals, les peces exposades no ofereixen una aproximació psicològica o antropològica al concepte de família, sinó que plantegen aspectes vinculats a l’organització de la identitat i la memòria individual i col∙lectiva en relació a la genealogia.

La mostra s’emmarca en l’edició 2015‐2016 del Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura. A través d’aquest Programa, s’ofereixen mostres d’art contemporani als municipis amb la voluntat d’acostar aquesta disciplina als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals. El Museu de l’Empordà serà el primer espai on es podrà visitar l’exposició “Constel∙lacions familiars”, que posteriorment s’allotjarà a Can Palauet (Mataró).