Convocatòria II concurs narrativa curta de gènere fantàstic Ciutat de Figueres i I convenció Sóc Friki Sóc cultura, ciutat de Figueres

29 i 30 de setembre, se celebrarà la I convenció sóc friki sóc cultura i la II lliurament de premis de narrativa curta de gènere fantàstic ciutat de Figueres.
Un event lúdic, cultural i solidari sense precedents a la ciutat de Figueres.
cartell-friki-figueres-2018

Convocatòria II concurs narrativa curta de gènere fantàstic Ciutat de Figueres i I convenció Sóc Friki Sóc cultura, ciutat de Figueres.

L’associació de veïns del Rally Sud, seguint la seva política dels tres últims anys, que consisteix a diversificar les seves activitats, a més de donar suport a les ja tradicionals de la ciutat, està innovant i creant-ne de noves, sempre que aquestes estiguin associades a un benefici social o cultural. L’objectiu final d’aquesta iniciativa i d’altres presentades és mitigar l’escletxa generacional que s’està produint en la majoria de les associacions de veïns de la ciutat. Els joves, sobretot els adolescents, no veuen les associacions com a lloc de trobada per a les seves activitats. Un seriós problema que pot fer que en el futur el teixit social que formen les associacions de veïns acabi desapareixent. Per això intentem promocionar totes aquelles activitats que fomentin la interacció entre diferents generacions. I que puguin d’alguna manera donar a conèixer els valors de l’associacionisme veïnal.

Any 2018 Aquest any tornem a convocar un concurs literari acotat a la temàtica de la ciència-ficció, la fantasia i el terror. L’any passat va tenir una gran participació amb 20 relats rebuts. Molt bona acollida per part del públic i gran difusió en els mitjans de comunicació, pel que creiem que anem en la direcció correcta. A més, aquest any volem complementar amb un esdeveniment cultural que pot acabar de consolidar els fonaments de la nostra filosofia. Edat transversal, associacionisme veïnal i esdeveniment cultural.

L’associació conjuntament amb el Blog “El Gat de Vader”, volem crear la “I convenció Sóc Friki Sóc cultura, ciutat de Figueres” sota aquest nom aparentment enganyós s’aplegaran personalitats del món cultural que ja han anunciat la seva voluntat de participar, escriptors, poetes, editors, artistes, directors de cinema, donaran la seva visió més particular i cultural del gènere fantàstic. Totes aquestes possibilitats es detallen a l’annex. “I convenció Sóc Friki Sóc cultura, ciutat de Figueres”

Objectius del concurs literari

-L’objectiu principal d’aquesta activitat, com s’ha definit en la introducció, és crear un esdeveniment que no sol estar relacionat amb les associacions de veïns, consolidant el precedent que aquests col·lectius poden formar part de la vida cultural de la ciutat.

-Fomentar la creació literària en llengua catalana.

-Incentivar i donar suport als autors novells i els que ja han publicat premiant i publicitant la seva creació.

-Fomentar la literatura de gènere, en aquest cas la ciència-ficció, la fantasia i el terror. Per descatalogar-la com subgènere literari i donar-li una posició
normalitzada com a part íntegra de la cultura literària.

Metodologia del concurs

Es convoca el concurs a través de les xarxes socials, una pàgina web creada per a l’esdeveniment i a través de mitjans tradicionals (premsa, ràdio, TV) locals i provincials.

Calendari del concurs:
Aquest any avancem els temps perquè els participants tinguin més temps per lliurar els seus relats.

A. Es convoca un concurs literari durant el mes d’abril del 2018 en què podran concursar tots els participants que compleixin els requisits de les bases del concurs inclòs a l’annex “bases del concurs”.

B. Es promocionarà i difondrà el projecte fins a la data del lliurament del premi

C. S’anuncia els finalistes i el guanyador la mateixa data de l’entrega del premi, 30 de septiembre del 2018

D. S’atorgarà el premi en la data de 30 de setembre del 2018 en el Teatre Bon Pastor de Figueres.

Premi

El premi té una dotació de 300 € en metàl·lic a un únic guanyador. Que serà elegit d’entre tots els participants per un jurat professional format per escriptors, periodistes, i professionals afins a la literatura i al gènere fantàstic. A mes de la Publicació del relat guanyador a la revista digital El Biblionauta edició 2018.

Suports

Aquesta convocatòria té el suport de diverses persones i entitats, com ara: Mercè Cuartiella Todolí: professora i escriptora Ester Marcos Jordà: llibretera i escriptora Abel Granda Paz: llibreter Franchu Llopis: llibreter Jordi Casals: professor i escriptor Enric Bassegoda: professor i escriptor Daniel Genís: Doctor en filologia, professor de llengua catalana a Secundària i editor del web El Biblionauta. Sebastià Roig: Periodista i escriptor. Carlos Acedo: Artista alternatiu especialitzat en gènere fantàstic.

Consorci per la normalització lingüística. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació del català. Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. Associació amb l’objectiu de normalitzar la llengua catalana en l’àmbit de la ciència-ficció”. El Biblionauta. Web col.lectiu especialitzat en ressenyes i articles de llibres de ciència-ficció, fantasia i terror en llengua catalana. FicticiGirona. web dedicada a la difusió de Girona d’una manera alternativa. Ballet Figueres. La primera escola de dansa d’alt nivell a l’abast de tots. Associació De Veïns Rally Sud.

I convenció sóc Friki sóc Cultura Ciutat de Figueres

L’associació de veïns Rally Sud ha decidit donar cobertura a aquesta iniciativa. Per les mateixes raons per la qual es va implicar en el concurs literari. Avui en dia ja no és suficient amb què les associacions es conformin amb les activitats que tradicionalment s’han associat a elles. Hem d’estar atents als nous corrents culturals de la ciutat i donar suport i promocionar aquestes noves tendències. A Figueres hi ha un grup molt elevat de persones completament transgeneracional del mal anomenat moviment Friki. I encara que aquests últims anys hi ha hagut una evolució a millor en l’acceptació social dels frikis, hi ha encara avui dia gent que pronuncia aquesta paraula amb una càrrega innecessària de menyspreu. De fet, quantes vegades haurem sentit utilitzar aquest vocable com insult, amb clar ànim d’ofendre. I no obstant això, totes les tendències al llarg de les dècades, que van semblar extravagants, absurdes o fins i tot ridícules, són avui dia cas d’estudi per haver influenciat l’art de la seva època i en generacions d’artistes. Aquestes persones tenen una sèrie d’aficions culturals, com la literatura fantàstica, la ciència-ficció, els jocs de taula, rol i videojocs, els còmics, el manga, l’anime, a més de pel·lícules i música de tota aquesta temàtica. Per aquest motiu donem suport al blog “El Gato de Vader” on es vol reivindicar la normalització del terme i del gènere. En aquesta primera edició moltes personalitats locals passaran per una prova de foc davant l’opinió pública per demostrar fins a quin punt el gènere fantàstic, aquí mal anomenat gènere Friki pot tenir un valor cultural insospitat per molts. Per a això proposem els següents actes.