Convocatòria III concurs narrativa curta de gènere fantàstic Ciutat de Figueres 2019

concurs--2019

L’associació de veïns del Rally Sud ha presentat, la convocatòria del 3er. Concurs Narrativa Curta de Gènere Fantàstic Ciutat de Figueres 2019. Premi Frederic Pujulà

1. Introducció:
Antecedents del 2017:
L’associació de veïns del Rally Sud, seguint la seva política dels tres últims anys, que consisteix a diversificar les seves activitats, a més de donar suport a les ja tradicionals de la ciutat, està innovant i creant-ne de noves, sempre que aquestes estiguin associades a un benefici social o cultural. L’objectiu d’aquesta iniciativa i d’altres presentades és mitigar l’escletxa generacional que s’està produint en la majoria de les associacions de veïns de la ciutat. Els joves, sobretot els adolescents, no veuen les associacions com a lloc de trobada per a les seves activitats. Un seriós problema que pot fer que en el futur el teixit social que formen les associacions de veïns acabi desapareixent.

Per això intentem promocionar totes aquelles activitats que fomentin la interacció entre diferents generacions. I que puguin d’alguna manera donar a conèixer els valors de l’associacionisme veïnal.
En aquesta ocasió es tracta d’un concurs literari acotat a la temàtica de la ciència-ficció, la fantasia i el terror. Som conscients que ja hi ha diversos concursos literaris a Figueres, però cap de gènere fantàstic.
El resultat d’aquest concurs va ser de 20 relats rebuts.

Any 2018
Aquest any tornem a convocar un concurs literari acotat a la temàtica de la ciència-ficció, la fantasia i el terror. Aquest any van tenir una gran participació amb 25 relats rebuts. que van ser enviats no de la província de Girona sinó des de tota Catalunya, Molt bona acollida per part del públic i gran difusió en els mitjans de comunicació, pel que creiem que anem en la direcció correcta.

Any 2019
Aquest any a més de consolidar el concurs com a referent cultural, tenim com a objectiu fer-lo extensiu a la Catalunya nord, per a poder accedir a tota la població de parla catalana interessada en el gènere fantàstic, i alhora, crear un esdeveniment que ens germani en els nostres interessos culturals comuns.
A més aquest any 2019 el Premi serà coorganitzat també per una nova entitat que s’està creant, que vol aglutinar l’interès pel fantàstic de la zona de Girona, i que hem batejar com a Agrupació d’Amics de la Ciència-Ficció en Català (aacfc.cat). També, en la línia d’assentar el premi, ens agradaria batejar-lo amb el nom d’alguna personalitat destacada de les nostres lletres fantàstiques, i ens ha semblat que seria adequadíssim usar el nom de Frederic Pujulà (“Premi de narrativa curta de gènere fantàstic Frederic Pujulà – Ciutat de Figueres”). Tant pel fet d’haver estat l’autor de la primera obra de ciència-ficció en català com pel seu origen (baix) empordànès ens ha semblat que seria ben idoni pel nostre premi.

2. Objectius del concurs literari:
1. L’objectiu principal d’aquesta activitat, com s’ha definit en la introducció, és crear un esdeveniment que no sol estar relacionat amb les associacions de veïns, consolidant el precedent que aquests col·lectius poden formar part de la vida cultural de la ciutat.
2. Crear un esdeveniment transfronterer que germani la Catalunya nord i la Catalunya sud, a través del nostre element mes característic. La llengua catalana.
3. Fomentar la creació literària en llengua catalana.
4. Incentivar i donar suport als autors novells i els que ja han publicat premiant i publicitant la seva creació.
5. Fomentar la literatura de gènere, en aquest cas la ciència-ficció, la fantasia i el terror. Per descatalogar-la com subgènere literari i donar-li una posició normalitzada com a part íntegra de la cultura literària.

3. Metodologia del concurs:
Es convoca el concurs a través de les xarxes socials, una pàgina web creada per a l’esdeveniment i a través de mitjans tradicionals (premsa, ràdio, TV) locals i provincials.

4. Calendari del concurs:
Aquest any avancem els temps perquè els participants tinguin més temps per lliurar els seus relats.
A. Es convoca un concurs literari durant el mes d’abril del 2019 en què podran concursar tots els participants que compleixin els requisits de les bases del concurs inclòs a l’annex “bases del concurs”.
B. Es promocionarà i difondrà el projecte fins a la data del lliurament del premi
C. S’anuncia els finalistes i el guanyador la mateixa data de l’entrega del premi, 29 de setembre del 2019.
D. S’atorgarà el premi en la data de 29 de setembre del 2019. Al teatre La Cate de Figueres.

5. Premi
El premi té una dotació de 300 € en metàl·lic a un únic guanyador. Que serà elegit d’entre tots els participants per un jurat professional format per escriptors, periodistes, i professionals afins a la literatura i al gènere fantàstic. A mes de la publicació del relat guanyador a la revista digital El Biblionauta edició 2019.

6. Suports:
Aquesta convocatòria té el suport de diverses persones i entitats, com ara:

Ajuntament de Figueres.
Associació De Veïns Rally Sud.
Consorci per la normalització lingüística. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l’objectiu de facilitar el coneixement, l’ús i la divulgació del català.
Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia. Associació amb l’objectiu de normalitzar la llengua catalana en l’àmbit de la ciència-ficció”.
El Biblionauta. Web col.lectiu especialitzat en ressenyes i articles de llibres de ciència-ficció, fantasia i terror en llengua catalana.
FicticiGirona. web dedicada a la difusió de Girona d’una manera alternativa.
Ballet Figueres. La primera escola de dansa d’alt nivell a l’abast de tots.

Daniel Genís: Doctor en filologia, professor de llengua catalana a Secundària i editor del web El Biblionauta.
Enric Bassegoda: Professor i escriptor
Sebastià Roig: Periodista i escriptor.
Montserrat Segura: Escriptora.
Carme Ruiz: Curadora en cap fundació Gala-Salvador Dalí
Josep Maria Dacosta: Bioleg
Carlos Acedo: Artista alternatiu especialitzat en gènere fantàstic.

BASES DEL PREMI DE NARRATIVA CURTA DE GÈNERE FANTÀSTIC FREDERIC PUJULÀ – CIUTAT DE FIGUERES 2019

cartell-concurs--20191. Poden participar tots els autors amb una única obra original i inèdita (i que no hagi estat premiada en cap altre concurs ni estar pendent de cap altre veredicte), en llengua catalana.
2. El relat versarà sobre qualsevol temàtica que es pugui considerar de gènere fantàstic (entenent que en són les obres de ciència-ficció, fantasia i terror).
3. Els textos han de tenir una extensió màxima de 30 fulls i han de ser escrits a doble espai, justificats, per una sola cara i en lletra Times New Roman, cos 12.
4. El premi per al relat guanyador estarà dotat amb 300 euros. Mès un 10% del premi haurà de ser destinat pel guanyador a una entitat amb fins socials.
5. El relat guanyador apareixerà publicat a la revista digital ‘El Biblionauta’.
6. El relat guanyador apareixerà publicat a la revista ‘Vallespir’.
7. L’autor de l’obra guanyadora ha d’assistir en persona a recollir el premi, o bé delegar-ho en una altra persona. En cap cas s’enviarà el premi per correu.
8. El jurat que decidirà el guanyador estarà integrat per professionals vinculats a la literatura i als gèneres fantàstics. El jurat es reserva el dret a declarar el premi desert.
9. Les obres s’han d’enviar abans del dia 31 d’agost de 2019 a: info@aacfc.cat En el títol del missatge ha de figurar: PREMI FREDERIC PUJULÀ 2019. S’hauran d’enviar dos arxius adjunts nomenats segons el següent exemple: titoldelobra.pdf i titoldelobraPLICA.doc. El primer document contindrà l’obra, en format .pdf. El segon document contindrà la plica, és a dir: títol, nom i cognoms de l’autor, data de naixement, DNI, adreça postal completa, adreça de correu electrònic i número de telèfon, així com un text en el qual l’autor es comprometi a acceptar les bases del premi i ONG a la qual vol donar el % del premi..
10. El lliurament de premis tindrà lloc el dia 29 de Setembre al Teatre “La Cate” (espai cultural Figueres) Ronda Rector Arolas, 4
11. Mitjançant la seva participació, tots els autors manifesten que l’obra és de la seva autoria i que els drets d’edició i/o reproducció d’aquesta no estan cedits a tercers. Així mateix, autoritzen a l’AACFC i El Biblionauta a publicar la seva obra i a utilitzar-la per a fins promocionals. La participació en aquest certamen implica l’acceptació sense reserves d’aquestes bases. Tota responsabilitat derivada de l’incompliment d’aquest punt recau directament sobre l’autor.