Desarticulat a l’Alt Empordà un punt de distribució d’un complement alimentari per aprimar-se il·legal i tòxic

pastis1

El complement alimentari procedia de Mèxic i es venia com a producte natural per aprimar-se però les anàlisis mostren que es tracta d’un producte amb presència de pesticides. Fins al moment, hi ha set casos de persones diagnosticades per afectacions neurològiques, tres de les quals han requerit ingrés hospitalari. Els Mossos d’Esquadra han detingut a la responsable, una dona de 46 anys veïna de Castelló d’Empúries

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Consum van detenir el passat dia 11 d’agost una dona de 46 anys, de nacionalitat espanyola i veïna i veïna de Castelló d’Empúries, per un delicte contra la salut pública en l’àmbit de la seguretat alimentària. La dona era la responsable del principal punt de distribució d’un complement alimentari anomenat Thermatrimque procedia de Mèxic i que, segons la publicitat que es fa a internet, es tractaria d’un producte natural que serveix per aprimar-se. Ara bé, segons les anàlisis de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) aquest producte conté un pesticida tòxic que, per ingestió, pot provocar des de suors i hipertensió fins a afectacions neurològiques (Neuropatia – Síndrome de Guillain Barre).
La investigació es va iniciar a principis de juny quan l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va posar en coneixement dels Mossos d’Esquadra que a la zona de Girona s’havien detectat diverses persones amb suors, hipertensió i afectacions neurològiques. Tots els casos coincidien en un aspecte: havien consumit un complement alimentari il·legal. L’anàlisi d’una mostra del producte va demostrar que hi havia presència d’un pesticida tòxic per ingestió. A partir d’aquests primers casos, la Unitat Central de Consum va iniciar una investigació i van comprovar que el producte que havien pres els afectats és il·legal, tant a l’Estat espanyol com a Mèxic, país d’on procedien els comprimits distribuïts a la zona de Girona. Per evitar els controls, els distribuïdors havien canviat el nom comercial del producte que ara es coneix com Herion-Pura Alegria. Tot i això, l’ASPCAT ja va alertar dels riscos d’aquest producte el passat 27 de juliol.

La investigació també va permetre esbrinar que la venda d’aquest complement alimentari tòxic es fa des de Mèxic mitjançant diverses pàgines web que ofereixen descomptes per comandes relativament petites, fet que facilita l’aparició de distribuïdors locals clandestins que poden fer publicitat a les seves zones i vendre pel seu compte al destinatari final.Les gestions d’investigació van portar la policia fins a l’Alt Empordà, a la mateixa zona on s’havien notificat les primeres intoxicacions. Allà, els investigadors van localitzar el punt de distribució del producte alimentari i van detenir la responsable del punt de venda. Es tracta d’una dona, de 46 anys, de nacionalitat espanyola i veïna de Castelló d’Empúries. A més, els agents van intervenir 67 pots que contenien 60 comprimits cadascun. Amb la detenció d’aquesta dona, s’ha donat per desarticulat el punt de distribució de l’Alt Empordà.

Fins al moment, es té constància de set casos de persones a Catalunya que haurien consumit aquest producte i que han estat diagnosticades per afectacions neurològiques. Entre les víctimes, hi ha dos menors d’edat. La investigació continua oberta per detectar si hi ha altres distribuïdors.

Fotos: Mossos d’Esquadra

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista