EDITORIAL: Una sentència que pot paralitzar la capacitat inversora de l’Ajuntament de Figueres

PleFigueres

D’aquí a poques setmanes es farà pública la sentència ferma per la qual es condemnarà o s’absoldrà a l’Ajuntament de Figueres a pagar 4,4 milions d’euros a un particular arran d’un recurs contenciós administratiu que va presentar aquest ciutadà contra el consistori figuerenc sobre el pla parcial urbanístic al Turó Baix.

Els fets es remunten l’any 2003, quan aquest veí va cedir gratuïtament uns terrenys a l’Ajuntament.  Uns anys més tard, al maig de 2007 les dues parts- el particular i l’Ajuntament- van signar un conveni per fer una modificació del pla urbanístic, que preveia una edificabilitat a canvi de la cessió prèvia que havia fet. Al setembre del mateix any Urbanisme de Girona va ratificar aquest conveni. Els problemes van arribar quan al novembre del 2008, es va aturar la tramitació a petició de l’Ajuntament, entitat que la arxivar, segon recull una sentència de l’Audiència Provincial de Girona. Aleshores, el particular va interposar un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Figueres i el jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona li va donar la raó al particular.

A banda de l’intercanvi d’acusacions sobre la responsabilitat dels fets- l’actual equip de govern de Marta Felip acusa l’exalcalde Joan Armangué i a la regidora d’Urbanisme Montserrat Palma, en govern del PSC, de la cessió anticipada d’uns terrenys destinats a sistema viari i zona verda, mentre que Joan Armangué  assegura, per la seva part, que l’incompliment  es va fer durant el mandat de Santi Vila, actual conseller de Cultura-  la veritat és que si la sentència ferma condemna a pagar a l’Ajuntament de Figueres a pagar 4,4 MEUR –una xifra que podria ser superior pels interessos- paralitzarà i força la capacitat inversora del consistori i suposarà un greuge per a tots els ciutadans i més quan el consistori no podrà demanar cap crèdit per pagar aquesta quantitat. Què passarà amb les inversions que es van anunciar per aquests propers anys com ara el nou pavelló esportiu, les pistes obertes, la casa Dalí, el pla de barris per rehabilitar el centre històric o fins i tot els pressupostos participatius si l’Ajuntament ha de pagar els 4,4 MEUR?

 

 

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista