Eduard Toral: “La solució que em dóna la central lletera per no tancar la granja és que només em quedi amb vuit vaques i en mati 13”

Toral1

Al propietari de la granja Can Toral de Vilabertran, a partir de l’1 de maig, només li recolliran la llet deu dies al mes. La resta de la producció l’haurà de llançar. La solució que li donen des de la central que li recull la llet és que només es quedi amb vuit de les 21 vaques que té. Aquesta situació l’obliga a plantejar-se dues opcions: o sacrificar 13 de les seves vaques per continuar o bé tancar l’explotació

Toral6Es diu Eduard Toral. Té 25 anys i és propietari de la granja Can Toral de Vilabertran, amb 21 vaques. La seva és una explotació familiar. Al gener de l’any passat, el seu pare li va traspassar la granja i en un poc més d’un any ha millorat l’explotació passant de produir 14 litres per vaca i per dia als 27 litres per vaca i per dia  i d’aquí dos mesos, vuit vaques pariran. Estava molt satisfet dels resultats però el passat 19 abril, el responsable de la central lletera a qui li proveeix el va trucar per comunicar-li que a partir de l’1 de maig, només li vindrien a recollir la llet deu dies al mes i li suggereix que la sobrant “la llenci o bé que redueixi el nombre de vaques per complir amb les quotes de producció que les mateixes centrals tenen la potestat d’establir”, ha explicat Eduard Toral. “Això vol dir que he de matar 13 vaques i que només me’n quedi amb vuit. Està clar que amb això no puc viure”. Des de la central lletera li informen que haurà de produir la mateixa quantitat de producció de llet que l’any 2014 –quan el seu pare n’era el propietari i la granja estava en una situació delicada i amb una producció baixa, segons ha explicat Eduard Toral-, sinó, el sancionarien. En el seu cas, la central lletera els va imposar unes quotes per al 2015 i es va doblar la sanció si no es complia: l’any 2015 era de 46 euros cada 1.000 litres i aquest any és de 90 euros per cada 1.000 litres. Una xifra que cal afegir el  descompte de 6 euros de prima per regir-se al  contracte de litres mensuals. “Vaig intentar  negociar  que es fes la mitja entre els anys 2014 i  2015 ja que la producció havia canviat amb el  canvi  de gestió, i les quotes de 2014 poc tenien a veure amb les actuals. Però el representant de zona de la central lletera no va voler  i  vaig haver  de signar  les condicions imposades per  no perdre la venda mínima  assegurada”.

Toral3L’Eduard no vol ni pensar sacrificar als seus animals. “Me les aprecio molt. Quina opció em deixen?”, es pregunta. “He parlat amb totes les centrals lleteres. Estic lluitant per totes les vies per evitar haver de tancar la granja. Crec que només em falta parlar amb el president de la Generalitat”. Segons ha explicat Toral, és freqüent que els grangers hagin de sacrificar les seves vaques per complir amb les quotes. “Conec ramaders que han de sacrificar 15 vaques a la setmana perquè les centrals lleteres no volen més llet. Tenen el monopoli. Amb el que fan busquen que granges petites com la meva acabem tancant. Només quedaran aquelles granges que omplin el camió cada vegada que vingui”, ha lamentat Eduard Toral, tot afegint: “Cap central  lletera vol  la llet  d’una granja que fa 500 litres al dia. Només les granges que tenen 1.000 o 8.000 vaques. Jo produeixo uns 1.100 litres cada dos dies, que representen a l’any entre 230.000 i 250.000 litres. És una misèria”.

El jove ramader també es queixa de l’entrada de llet procedent de països d’Europa com ara França, que venen els seus excedents lactis a l’Estat a preus molt baixos i “rebenten el mercat” . “Entra llet de França. Estic fart de veure camions cisterna amb llet francesa que passen per la N-II”, explica Eduard Toral. “A mi m’obliguen a tancar però en canvi volen camions i camions de llet de França”.

Toral2Unió de Pagesos porten temps denunciant que la situació del sector productor de llet a Catalunya és greu i està patint les conseqüències de la desaparició del sistema de quotes lleteres, l’abril de l’any passat. En aquests moment, el sector es veu obligat a vendre per sota dels costos de producció: el preu mitjà de la llet en origen és, segons dades d’Unió de Pagesos, de 0,31 euros el litre (dades del desembre), mentre que els costos de producció se situen al voltant de 0,35 euros el litre, segons dades del Ministeri d’Agricultura i del Departament. La desaparició del sistema de quotes és el principal desencadenant d’aquesta situació, en la qual el productor es troba supeditat a les condicions i a la voluntat de la indústria, que compra la llet. Unió de Pagesos ha denunciat en reiterades ocasions que la indústria havia deixat de recollir la llet a alguns ramaders individuals, i també a grups de recollida. “Ha dinamitat sobretot els qui han intentat organitzar-se per vendre la llet conjuntament; han buscat la manera de desestructurar el sector i d’impedir que fem força col·lectivament”, lamenta el membre de la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, i antic responsable del sector lleter, Joan Guitart.

A més, el sindicat reprova l’activitat d’alguns intermediaris que compren la llet al ramader a preus molt baixos per, en teoria, destinar-la a llet en pols, quan, en realitat, moltes vegades acaba en mans de la mateixa indústria que no la vol comprar directament al productor.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista