El Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “La Caixa” apropen el periodisme a deu instituts de les comarques gironines

olivar-institut

L’ESO i Batxillerat l’interès per l’actualitat, explicar la funció social dels mitjans de comunicació i desenvolupar l’esperit crític i la reflexió

La vuitena edició del programa “La premsa a les escoles s’ha engegat avui a les comarques de Girona. Fins al 31 de març, dues periodistes col·legiades de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya oferiran xerrades a deu centres diferents: l’Institut Montsacopa d’Olot, el Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, el Jaume Vicens Vives de Girona, El Pedró de l’Escala, el Serrallarga de Blanes, l’Alexandre Deulofeu i l’Olivar Gran de Figueres, el Cap Norfeu de Roses, el Cap de Creus de Cadaqués i l’Institut de Llançà. En total, més de 650 nois i noies d’entre tercer d’ESO i segon de Batxillerat es beneficiaran a les comarques gironines d’aquesta campanya.

La iniciativa, que duen a terme des de l’any 2009 el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa” –a través del seu programa eduCaixa-, neix del convenciment que tenen les dues entitats que el coneixement de l’actualitat és clau per a la formació dels joves. La campanya, amb un pressupost de 25.000€, arriba aquest 2017 a setanta centres d’ensenyament de secundària de Catalunya (trenta a Barcelona, deu a Girona, Lleida i Tarragona, i cinc a les Terres de l’Ebre i a la Catalunya Central) i a prop de 3.500 alumnes en total.

Tot i que les xerrades s’adapten a les necessitats concretes de cada centre (a les comarques de Girona, els grups tenen entre 40 i 80 alumnes), l’objectiu principal és aconseguir que els mateixos estudiants arribin a la conclusió que estar informat és bàsic i que cal fer-ho, a més, a través de diferents mitjans per tal de comparar punts de vista i fer-se una idea pròpia de l’actualitat.

Les col·legiades que participen en el projecte tenen una àmplia trajectòria professional en l’àmbit periodístic que els permet transmetre la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici i la importància dels mitjans de comunicació. Per mantenir l’atenció dels joves, sempre que és possible es presenten casos reals que serveixin d’exemple, i s’il·lustren amb projeccions de vídeos, comparacions de portades de diaris i notícies recents. Si la dinàmica del grup ho permet, també es dedica una part del temps a fer un taller pràctic amb la premsa del dia i la implicació directa dels alumnes amb preguntes i elaboració de peces informatives, per tal que es facin una idea com treballen els professionals de la comunicació.

Així, els estudiants tenen l’oportunitat d’analitzar, entre d’altres temes, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, conèixer millor l’ofici dels periodistes, la seva funció i els seus valors.

Diferenciar entre canals d’informació i mitjans de comunicació

Des de fa uns anys, els periodistes que realitzen aquestes xerrades han comprovat que la “dieta mediàtica” dels adolescents es limita quasi exclusivament a les xarxes socials. En aquest sentit, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya s’incideix darrerament en recordar les diferències entre canals d’informació i mitjans de comunicació avalats per la feina dels professionals.

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, recorda que “aquesta iniciativa és un pas més per incorporar i apropar el periodisme a les aules amb la idea que els més joves analitzin els mitjans de comunicació des de diferents vessants, per promoure i lluitar contra les desigualtats i estereotips”.

Per la seva banda, Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, afirma que “el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat”, i destaca que la seva essència “no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps”. En un context en el qual “la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor”, afegeix.

Diferenciar entre canals d’informació i mitjans de comunicació

eduCaixa, el programa educatiu de l’Obra Social “la Caixa”, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya comparteixen els objectius de fomentar entre la població el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència del paper que exerceixen els mitjans i els periodistes en la construcció i consolidació d’una societat democràtica, lliure i plural. Per això, aquesta campanya s’ha convertit, avui més que mai, en un recurs imprescindible per conèixer i posicionar-se davant d’una realitat complexa, amb un alt grau de diversitat i en constant canvi.

La valoració de la campanya “La premsa a les escoles” per part dels alumnes, els professors i els periodistes que hi participen és, any rere any, molt positiva. L’any passat, els centres educatius que hi van participar van valorar amb una mitjana de notable alt la iniciativa (a la Demarcació de Girona, la mitjana va ser de 8,65 sobre 10), i els col·legiats que van oferir les xerrades van considerar-les com una experiència molt enriquidora en la qual, a més de compartir els seus coneixements professionals, van poder veure de primera mà com entenen l’actualitat i el periodisme les noves generacions. Bona prova de l’excel·lent acollida és la llista d’espera que cada any es produeix a l’hora de formular les sol·licituds. En aquesta edició, una quinzena llarga de centres educatius de les comarques de Girona van sol·licitar participar en el programa.

#premsaescoles