El Museu de l’Empordà inaugurarà demà l’exposició inèdita “Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art”

mariona-seguranyes-dali-6-figueres-2018

-La mostra aprofundeix en les vides dels familiars del geni figuerenc i posa al descobert la complexitat dels Dalí i de les seves relacions
-L’exposició inclou 135 peces, entre les quals hi ha 13 olis sobre tela, 27 dibuixos i 62 documents originals, com ara manuscrits, cartes i fotografies
-Comissariada per Mariona Seguranyes, es podrà veure de manera gratuïta fins al 4 de novembre de 2018

L’Ajuntament de Figueres inaugurarà demà l’exposició “Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art”, coincidint amb les Fires i Festes de la Santa Creu 2018. La mostra, comissariada per la historiadora de l’Art i doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, aprofundeix en les vides dels familiars del figuerenc més universal a través de diversos materials inèdits, i posa al descobert la complexitat dels Dalí i de les seves relacions.

dali-1dali-2L’exposició “Els Dalí a Figueres. La família, l’Empordà i l’art” teixeix la vida i l’obra d’un artista únic i sorprenent, la trajectòria del qual és impossible d’entendre sense conèixer les seves arrels, el seu entorn familiar, el seu paisatge. A través de 135 peces, entre les quals, hi ha 13 olis sobre tela, 27 dibuixos i 62 documents originals, com ara manuscrits, cartes i fotografies, l’exposició reconstrueix el relat de les vides de Dalí i els seus familiars: la relació amb el pare, Salvador Dalí Cusí; amb la mare, Felipa Domènech Ferrés, i amb la germana, Anna Maria Dalí.

La mostra està comissariada per la historiadora de l’Art i doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, qui durant quatre anys ha dut a terme una recerca exhaustiva de la figura de l’artista i els arxius de la seva família, després de rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Figueres per redactar el projecte museològic de la casa natal de Salvador Dalí.

L’exposició “Els Dalí a Figueres. La família, l’Empordà i l’art”, que es podrà veure fins al 4 de novembre al Museu de l’Empordà, consta de tres àmbits expositius: un dedicat al pare, el notari Salvador Dalí Cusí, una figura clau per entendre la vida del pintor; un segon àmbit dedicat a la constel·lació femenina que envoltava la figura de Salvador Dalí, i un últim àmbit, dedicat a la germana, Anna Maria Dalí, la memòria de la família.

Una part important dels documents relacionats amb Salvador Dalí Cusí s’exposen per primera vegada i posen a la llum la seva àmplia trajectòria professional i intel·lectual. També per primera vegada s’exposen les cartes entre Anna Maria Dalí i Manuel Brunet i documents de la germana del pintor que ens desvelen aspectes de les relacions íntimes del pintor amb la seva família.
Es tracta d’una exposició on els documents i fotografies tenen la mateixa vàlua que les obres i totes elles es conjuren per explicar la història “secreta” dels Dalí.

1. Salvador Dalí Cusí

L’acostament sense prejudicis a Salvador Dalí Cusí a través del seu periple professional i ideològic ajuda a entendre el gran escull que va haver de vèncer Salvador Dalí Domènech per viure la vida com la volia viure, al marge de les pautes marcades pel seu progenitor i renunciant al gran paraigua de protecció i benestar al qual s’havia arrecerat fins aleshores. Sense cap mena de dubte, Dalí Cusí és la clau per entrar en la vida del pintor, per entendre les seves anades i vingudes, les pugnes amb si mateix. Però conèixer-lo és també descobrir la figura d’un pare amagada sota les ridiculitzacions i atacs viscerals a què el va sotmetre el seu fill.

1.1. El naixement d’un notari

dali-3Salvador Dalí Cusí va néixer el 1872 a Cadaqués. Pels volts de 1881, la família es traslladà a Barcelona, on el seu pare, Galo Dalí, home arrauxat, es suïcidà en arruïnar-se a causa de la caiguda de la borsa. Fou educat sota la protecció de l’advocat i polític republicà Josep Maria Serraclara, que el va influir en els primers anys. Amics com Pere Coromines o Amadeu Hurtado el posaren en contacte amb els entorns universitaris de pensament obrerista. El 1895 va participar al comitè democràtic republicà federalista de la capital catalana. Lliurepensador, esperantista, va arribar a Figueres fugint de les falses acusacions en relació amb l’atemptat de la processó de Corpus de 1896, conegut com el cas de Montjuïc, on fou testimoni de la defensa de l’advocat Pere Coromines. El seu amic Josep Pichot el va fer decantar per opositar per la plaça de la notaria de Figueres. El 10 de juny de 1900 ja exercia al carrer de Monturiol, núm. 20 (actualment núm. 6), i el 29 de desembre del mateix any es va casar amb Felipa Domènech Ferrés.

1.2. L’educació del fill

El notari no va estalviar mitjans per satisfer les inquietuds artístiques del seu fill. Seguint els consells del professor Juan Núñez i dels seus amics Josep Pichot i Josep Puig Pujades, el va matricular a l’Escuela especial de pintura, escultura y gravado (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando) de Madrid i l’instal·là a la Residencia de Estudiantes. Mostra de la seva generositat és que el jove Dalí estava subscrit a diverses revistes d’art i de pensament i podia adquirir tota mena de llibres, així com que el 1926 li va organitzar un viatge a París i Brussel·les. Les cartes que el notari va escriure, irat, als professors de la Escuela especial de pintura, escultura y gravado quan el 1923 van expulsar el seu fill, o l’àlbum -que va iniciar el 1925- dedicat a la seva carrera pictòrica, són testimoni del suport que li oferia. Però l’evolució ideològica de pare i fill no fou la mateixa. Dalí Cusí es va instal·lar en la comoditat que li garantia la seva professió mentre el fill enfilava el camí de l’avantguarda i la revolució.

1.3. El trencament

El trencament entre el pintor i la seva família s’exterioritzà amb l’arribada dels nous amics surrealistes a Cadaqués a finals de juliol de 1929. Salvador Dalí passà en poques setmanes d’estar en mans del seu pare a estar en mans de Gala, en temes logístics i de gestió. Amb tot, la transformació poderosa d’un nou concepte estètic ja era present en les seves teles d’ençà de 1927. La família no en va prendre consciència, però, fins que Dalí va inscriure en un dels dibuixos exposats a la Galerie Goemans de París la sacrílega frase «Parfois je crache par plaisir sur le portrait de ma mère» (A vegades escupo per plaer sobre el retrat de la meva mare). Arran d’això, el trencament fou definitiu. El notari va reaccionar de manera violenta i el va desheretar i expulsar de la família i de Cadaqués. El pintor inicià una nova etapa amb la seva companya Gala i sota la icona sarcàstica del Guillem Tell. La reconciliació amb la família va arribar el 1935 gràcies a la intercessió del germà del notari, Rafael Dalí.

2. La constel·lació femenina

Els germans Dalí van créixer amb la tendresa de la mare, Felipa, de la tieta Catalina, de l’àvia Anna, per qui els nens tenien adoració, i de la mainadera, Llúcia, que passava hores explicant-los contes. Felipa Domènech, a diferència del seu espòs, era una cristiana devota i practicant, com la seva germana i la seva mare, i plegades van intentar transmetre aquests valors en l’educació dels nens. A la casa era ben present el primer Salvador, el germà gran, que va morir amb només vint-i-un mesos. Just nou mesos i deu dies després, l’11 de maig de 1904, va néixer el pintor, i al cap de gairebé quatre anys, el 8 de gener de 1908, era Anna Maria qui omplia de felicitat la família. La mort prematura de la mare, esdevinguda el 6 de febrer de 1921, va trencar el cor dels dos fills, però Catalina Domènech va continuar cuidant-los, com una mena de pacte entre ambdues germanes, i el 23 de desembre de 1922 va contreure matrimoni amb Salvador Dalí Cusí.dali-4

3. Anna Maria Dalí

3.1. La memòria de la família

Sense saber-ho, Anna Maria Dalí estava predestinada a guardar la memòria de la família a través del dietari que encetà ben aviat i de la publicació del llibre Salvador Dalí vist per la seva germana. Va créixer i es va formar sota la influència del seu germà. dali-5Compartien amics, poesia i, sobretot, art. Es va convertir en la seva còmplice d’aventures artístiques, però el trencament familiar va esmicolar també la relació dels dos germans, fins aleshores tan intensa. Amb els anys, restituir la memòria que creia traïda en el llibre del pintor La vida secreta de Salvador Dalí és el que la va convertir de manera pública en escriptora. Malgrat totes aquestes anades i vingudes, però, un fil prim, gairebé inapreciable, va mantenir els dos germans units fins al final.

3.2. Art, pintura i tertúlies

Tot el món d’Anna Maria Dalí al llarg de la seva infantesa i adolescència girava al voltant del seu germà, fou la seva model i secretària. Va viure a primera línia els grans triomfs de les seves primeres exposicions. El va acompanyar amb el seu pare a Madrid i va ser també la seva companya de viatge amb la tieta a París. Anna Maria va compartir les tertúlies que el seu germà mantenia amb García Lorca, Buñuel o Barradas. L’estiu de 1927 fou còmplice dels jocs conceptuals entre el poeta granadí i el pintor, així com testimoni de les seves discrepàncies estètiques. Ella era part de la immensa llum creativa viscuda entre Figueres i Cadaqués. El trencament del pintor amb la família actuà com a revulsiu perquè reorientés la seva vida, primer estudiant a Cambridge, i tot seguit, a la Residència d’Estudiants de la República, a Barcelona. Va gaudir d’una dolce vita fins a la Guerra Civil, en què la seva detenció i tortura el 1938 van marcar un abans i un després en la seva trajectòria vital.

3.3. La vida secreta de Salvador Dalí vs. Salvador Dalí vist per la seva germana. Trencament definitiu

El retorn del pintor el 1948 fou vist per Anna Maria com una possibilitat de recuperar-lo, al marge de Gala, per a qui no tenia cap mena de consideració. Però en adonar-se que la seva influència era absolutament nul·la, optà per tirar endavant el projecte de redactar les memòries familiars referides a abans de la tempesta de 1929. La vida secreta de Salvador Dalí (1942) va representar una gran decepció per al notari i per a ella mateixa en no complir-s’hi les expectatives creades pel pintor d’esmenar els errors del passat. Anna Maria Dalí va trencar l’oasi aparent de pau familiar i, esperonada per Manuel Brunet, va escriure Salvador Dalí vist per la seva germana (1949), en resposta a les memòries del seu germà. Amb aquesta obra va encetar una trajectòria literària amb llibres referents a la bellesa i els costums de Cadaqués, acompanyada dels records d’un passat compartit amb el seu germà i Federico García Lorca. Malgrat les divergències, aquest volum ha servit per posar en valor i conèixer molts detalls de la primera etapa del pintor que havien restat en l’oblit.