El Museu del Joguet de Catalunya/Figueres us desitja un bon Nadal i un feliç any 2019 ple de llibertat i de democràcia

Felicitacio-Nadal-Museu-del-Joguet-de-Catalunya

La imatge de la nadala d’aquest any reprodueix la plaqueta de Nadal El naixement de Jesús, segons sant Lluc Evangelista de Filograf, realitzada per Ricard Giralt Miracle (1911-1994) l’any 1954.

Les plaquetes, petites edicions de fulletons sovint desplegables i amb contingut literari, eren felicitacions o comunicacions que el taller d’arts gràfiques Filograf, dirigit pel dissenyador i grafista Ricard Giralt Miracle, enviava per felicitar el Nadal o per comunicar les vacances d’estiu. Representen la síntesi del món gràfic del dissenyador i es troben, possiblement, entre les creacions més personals de Giralt Miracle: es tracta d’un dels signes d’identitat més característics de la seva labor professional, atès que hi va poder mostrar lliurement la seva capacitat creativa.

Aquesta plaqueta és una de les peces del conjunt de trenta-set publicacions i plaquetes realitzades entre 1947 i 1992 per Ricard Giralt Miracle i cedides per Daniel Giralt-Miracle al Centre de Documentació i Arxiu del Museu del Joguet de Catalunya/Figueres; un conjunt que completa el fons ja existent, també cedit per ell mateix.

Daniel Giralt-Miracle és crític i historiador de l’art, ha estat director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i de l’Espai Gaudí i és membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Ha estat vinculat al Museu des dels seus inicis i és Patró de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya/Figueres. Ha col·laborat, entre altres, en diverses exposicions del Museu i en l’edició del poema de Joan Brossa Sextina en el Museu de Joguets de Figueres.