EL MUSEU VA A L’ESCOLA I L’ESCOLA JOSEP POUS I PAGÈS FA EL SEU MUSEU

museu-joguines-1Àmbit dels jocs i joguets tradicionals

El Museu del Joguet de Catalunya és un espai d’aprenentatge i d’experiència cultural en què el patrimoni esdevé una eina d’educació, de socialització i de comunicació al servei de la comunitat. El Servei educatiu del Museu posa els recursos a l’abast de les institucions educatives, cíviques i culturals per afavorir l’intercanvi d’experiències pedagògiques i la creació de sinergies.

En aquest sentit, el Museu treballa en estreta col·laboració amb la comunitat educativa. A l’oferta d’activitats educatives per a tots els nivells de primària, secundària i batxillerat per treballar continguts curriculars i de competències, s’hi uneix l’oferta de recursos formatius del Museu per a estudis de formació professional i universitaris.

El Museu del Joguet de Catalunya també ofereix el seu suport i els recursos de què disposa per proporcionar experiències d’aprenentatge als centres educatius. Així, durant el segon trimestre el Museu ha col·laborat en el projecte El Pas del temps amb les joguines dels cicles infantil i inicial de l’escola Pous i Pagès de Figueres.

L’escola Josep Pous i Pagès és un centre de màxima complexitat que acull l’alumnat dels barris del Culubret i de Sant Joan de Figueres. Actualment l’escola té 204 alumnes d’educació infantil i primària, amb un 75% d’alumnat de la comunitat gitana i la resta, de la comunitat àrab.

Aquest projecte es va realitzar durant la setmana del 18 al 22 de març amb l’objectiu d’identificar els canvis dels alumnes amb el pas del temps, així com els del seu entorn més proper: en el cas dels nens i les nenes d’educació infantil i cicle inicial, a través dels joguets; en el dels alumnes de cicle mitjà, dels mitjans de transport; i en els de cicle superior, dels balls i la música al llarg dels anys.

museu-joguines-2Àmbit imatges d’infants amb el seu joguet

El claustre de mestres, a través de la xarxa de competències bàsiques, va preparar aquest projecte; els alumnes n’eren els protagonistes i, per tant, la motivació era molt més elevada.

La setmana del projecte es va cloure amb l’exposició, a l’escola, del treball fet en un museu. Una setmana després es va realitzar la inauguració, amb els guies de cicle superior. No obstant això, veient l’èxit del museu, encara segueix obert per a noves visites.

museu-joguines-3 Àmbit línia del temps

El museu El pas del temps s’organitza amb un recorregut a través de diversos àmbits, entre els quals destaca una espectacular màquina del temps. Després d’un recorregut per una línia del temps de les músiques que ocupa tota la llargada de la sala, els visitants poden veure un audiovisual realitzat per l’alumnat que recull balls des del segle XVIII fins a l’actualitat.

museu-joguines-4Àmbit la màquina del temps

museu-joguines-5Àmbit la màquina del temps

museu-joguines-6Una de les frases que hi ha a l’àmbit inicial

museu-joguines-7Seguidament hi ha els àmbits dels joguets i les fotos antigues, on s’observen infants jugant amb joguines antigues i la comparació amb els principals tipus de joguets amb què juguen els nens i les nenes de l’escola.

Per a la creació d’aquest àmbit l’alumnat ha recollit les dades, les ha analitzat i ha elaborat un gran diagrama de barres amb els tipus de joguets. El recorregut continua amb l’àmbit dedicat als jocs tradicionals, amb un recull fotogràfic i diversos jocs creats per l’alumnat i amb un espai per interactuar amb la realitat augmentada.

Seguidament hi ha l’àmbit dedicat als mitjans de transport, amb “La locomotora del temps”, i finalment un àmbit dedicat al futur en el qual l’alumnat ha realitzat un exercici de prospectiva.museu-joguines-8

museu-joguines-9
Àmbit realitat augmentada

Àmbit comparació jocs i joguets actuals amb els antics

museu-joguines-10
Àmbit transports

museu-joguines-11
Àmbit mur participatiu

Clou el museu un mur que convida a la participació: els visitants hi poden afegir la paraula que els evoca el pas del temps; i, just a la sortida, hi ha un llibre on poden escriure el que els ha suggerit el museu.

La col·laboració del Museu del Joguet de Catalunya ha consistit en el préstec d’una selecció de materials per tal que els infants treballessin el projecte a l’aula, i després aquests han passat a formar part del museu temporal que es mostra a l’escola. S’han cedit la reproducció d’un cotxe de joguet a pedals i d’un cavall de cartró, a més d’una selecció d’imatges d’infants amb el seu joguet i els facsímils de diversos jocs de taula tradicionals. A banda de la cessió de materials, l’alumnat de cicle mitjà ha visitat el Museu per descobrir els mitjans de transport del passat i el present.

Dedicatòria de l’equip del Museu del Joguet al llibre del Museu de l’escola Pous i Pagès
Dedicatòria de l’equip del Museu del Joguet al llibre del Museu de l’escola Pous i Pagès

El Museu del Joguet de Catalunya, a més de ser un espai obert i dinàmic per als centres educatius, aposta decididament per oferir noves propostes, més enllà de la visita o de les activitats educatives pròpies, és a dir, més enllà del propi museu. La col·laboració amb l’escola Pous i Pagès de Figueres n’és un excel·lent exemple. Fotos: Judith García Santiago