Els barris de la zona oest de Figueres reclamen solucions d’urgència per aturar l’incivisme i la inseguretat

aavv-culubret-reunio-amb-politics-figueres

Divendres, el president de l’associació de veïns del Culubret, Josep Manuel Góngora, va convocar una reunió d’urgència amb els regidors de l’Ajuntament i representants d’altres associacions veïnals per parlar de la situació que viuen els barris de la zona oest de la ciutat. Es va demanar un compromís dels 21 regidors del consistori, tant de l’equip de govern com de l’oposició- per actuar conjuntament i combatre la inseguretat i l’incivisme en els barris del Culubret, de Sant Joan i Juncària.

culubret-001-figueres-2015
Deixalles al carrer. Barri del Culubret. Fotografia ©Xavi Toral

Inseguretat, incivisme, existència de pisos ‘patera’, incompliment dels horaris comercials, denúncies que no es tramiten, establiments que obren sense llicència d’obertura, el bus urbà que no passa pel barri de Sant Joan o manca d’inversió i manteniment per part de l’Ajuntament de Figueres són alguns dels problemes que es van exposar divendres a la tarda en la reunió que el president de l’associació de veïns del Culubret, Josep Manuel Góngora, va convocar amb els regidors de l’Ajuntament i representants d’altres associacions veïnals per parlar de la situació que viuen els barris de la zona oest de la ciutat amb una majoria de comunitat gitana resident. Hi van assistir representants d’associacions veïnals com ara Juncària- Parc Bosc i Cendrassos, representants de Figueres Democràcia, els presidents de les dues federacions d’associacions veïnals de Figueres, i els regidors del PP, ERC, La CUP i Jordi Masquef com a únic membre de l’equip de govern i regidor responsable del barri de Sant Joan en l’anterior mandat municipal. En canvi no hi van assistir l’actual regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Benestar Social i delegat per la transformació del barri de Sant Joan, Pere Casellas, ni el regidor de Compromís d’Esquerres per Figueres, Xavi Monfort, els quals van excusar les seves absències.
“Menys paraules i més fets”. D’aquesta manera els veïns de la zona oest de Figueres demanaven una actuació d’urgència en aquests barris de la ciutat per combatre la degradació social i urbanística que pateixen. Segons va explicar el president de l’associació de veïns del Culubret, la situació s’ha fet tan insostenible que la junta de veïns es planteja dissoldre l’associació veïnal a finals d’any si l’Ajuntament no hi actua, però actua, tal com va demanar Josep Manuel Góngora i la resta de representants veïnals “de forma conjunta” que volia dir amb el compromís dels 21 regidors que formen el consistori a treballar per evitar un problema social que, tal com es va apuntar en la reunió, fa molts anys “que es parla, que es redacten projectes i es fan promeses en entrevistes però que després no es fa res”.

culubret-000-figueres-2015
Rasa oberta per veïns del barri de Culubret. Fotografia ©Xavi Toral

De les paraules dels veïns es denotava indignació i esgotament però també empenta per tornar-ho a intentar. Indignació i esgotament perquè les coses no es fan en la direcció correcta i el president de l’associació de veïns del Culubret, Josep Manuel Góngora, va posar un exemple recent: les rases fetes per veïns de la comunitat gitana del barri del Culubret, tal com va informar figueres.com. “L’Associació de veïns no té res a veure amb les rases, però personalment m’alegro que s’haguessin fet”, va dir, tot afegint que l’Associació va entrar l’any 2010 una instància a l’Ajuntament per demanar la col·locació de ressalts acompanyada per un estudi detallat dels carrers on seria necessària la seva col·locació i se’ls va denegar. El representant de l’associació de veïns dels Cendrassos va dir que l’entitat feia temps que també demanava uns ressalts a la zona per la presència d’un institut i tampoc se’ls ha atès la demanada. “24 hores després de les rases, ja hi havia els ressalts”, va concloure.
Segons aquests veïns, la situació de degradació social de la zona oest de Figueres s’ha d’abordar amb urgència. “És un fenomen de molts anys que s’ha abandonat”, deien des de Figueres Democràcia. Davant la pregunta de la regidora i portaveu del PP de Figueres, Maria Àngels Olmedo, de quina seria la solució, el president de l’Associació de veïns del Culubret va ser molt contundent: “La solució és la seguretat, la seguretat i la seguretat” i va afegir: “Si tinguéssim seguretat, la inserció seria molt més factible, ràpida i fàcil”. Combatre la inseguretat amb més presència policial a través del patrullatge a peu mixt, revisar les llicències d’obertures de certs locals, actuar en cas d’incomplir els horaris comercials, actuar en els pisos ocupats il·legalment, treballar l’absentisme escolar, fer que es tramitin les denúncies, revisar les ajudes socials i fer-hi una actuació urbanística d’urgència són algunes de les aportacions que es van posar a sobre de la taula. “El radi d’acció de les persones incíviques és molt ampli i ja estem parlant del Culubret, barri Sant Joan i Juncària. La degradació d’aquest sector no s’atura”. I els veïns es demanaven: “Quant s’ha invertit a la zona oest en els darrers deu anys? Res. I en manteniment, res”.

culubret-003-figueres-2015
Operatiu contra el frau elèctric als Barris de Culubret i Sant Joan. Fotografia ©Xavi Toral

Precisament, l’actuació urbanística a la zona va ocupar un part molt important del temps de la reunió. Des de Figueres Democràcia es va apuntar que el problema social d’aquest sector era “la concentració” i apuntava que això portava a l’existència de guetos. Es va demanar perquè no es continuava amb l’enderroc de la quarantena de cases, tal com es va anunciar. En aquest punt, l’anterior regidor responsable del barri de Sant Joan, Jordi Masquef, va ser molt clar i contundent: “Jo aposto pel model d’enderrocar les cases” i es va comprometre a intentar “convèncer” el seu soci de govern perquè mantingués aquesta línia. “És un problema que va més enllà del barri”, va dir, però també va recordar que es tractava d’un problema “transversal” que s’havia de tractar també des de la vessant pedagògica. “En aquest barri hi ha moltes generacions perdudes”.
A més del compromís dels representants polítics de treballar conjuntament sense partidismes, es va acordar demanar que la comissió de treball del barri de Sant Joan tingués un calendari de treball més àgil.

Operatiu contra el cultiu interior de cànnabis (Marihuana). Fotografia ©Xavi Toral.
Operatiu contra el cultiu interior de cànnabis (Marihuana). Fotografia ©Xavi Toral.
Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista