OPINIÓ: “Els diners del Museu del Circ aniran a la ciutat”

circ_v2

Article d’opinió de Genís Matabosch, director del Festival del Circ  i president de Circus Arts Foundation

Arran  que el projecte de pressupostos per al 2017 que està fent el govern preveu una partida de 500.000 euros pel futur Museu del Circ es va engegar una campanya contra aquesta inversió des d’un change.org feta per una persona que s’amaga sota pseudònim i promoguda especialment per l’equip d’un desaparegut festival d’art dit contemporani i d’altres acòlits de similar freqüència. Saben que si el Museu no tira endavant amb garanties, el Festival del Circ viurà enguany la seva darrera edició i conjecturen que si així és potser veurien reflotar els seus projectes: tan simple com maquiavèl·lic.

A banda d’un ampli seguit d’atacs personals de tot tipus, el més greu és com s’ha intentat distorsionar un projecte que desconeixen per complet emparant-se per les xarxes del populisme i demagògia més viscerals. La Casa Nouvilas, on es preveu realitzar l’únic veritable Museu del Circ a Europa, és propietat de l’Ajuntament i del Consell Comarcal i els diners públics que s’invertiran en el museu aniran íntegrament a pagar-ne la rehabilitació: dit d’una altra manera: gràcies al projecte del Museu del Circ s’atrauran inversions de fora de Figueres per a recuperar un immoble de propietat pública. De fet està previst que el 75% del cost de la rehabilitació arribi de fora de la ciutat. Imagineu-vos una Figueres amb un nou museu singular, únic a Europa, que s’autofinanci al cap de només 5 anys de vida, capaç de crear desenes de llocs de treball i consolidar-nos com la capital cultural i turística del nord de Catalunya.

Cal recordar que, a diferencia dels qui ataquen el projecte des del desconeixement, qui promou el Festival i el Museu del Circ és una fundació cultural sense ànim de lucre que no té absolutament res a amagar: audita anualment els seus comptes i els fa públics, declara tot el seu personal i assegura els voluntaris i, més important encara, finança el seu projecte només amb un 20% de diner públic assumint doncs un risc econòmic de més de 450.000€ per a poder-lo fer. En el país de l’enveja, del qui prefereix la trinxera de la conspiració a l’esforç del treball amb honestedat i rigor i el risc econòmic, és trist rebre aquests atacs de qui pretén acaparar la bandera de l’art més actual. No senyores i senyors: quan vostès hagin construït amb els seus estalvis i des dels 12 anys un dels majors arxius patrimonials del seu sector, quan vostès facin un projecte d’èxit capaç d’atraure més de 30.000 espectadors cada any, deixar a la ciutat un retorn econòmic d’1,2 milions d’euros i posicionar-se entre els millors del món en només 5 anys, quan vostès aconsegueixen posar el nom de Figueres en el món, quan vostès arrisquin un 80% del cost dels seus projectes de la seva pròpia butxaca, quan vostès organitzin les exposicions amb més visitants de la història de la ciutat (Flors de Circ o maqueta circ Gleich), quan tot això passi, si passa, aleshores i només aleshores estarem en igualtat de condicions per a parlar-ne.

Però mal em temo que vostès prefereixen destruir el treball d’altri per mitjà de la difamació abans de canalitzar el seu temps cap a projectes que enalteixin internacionalment la nostra ciutat com ho fa el circ. Vostès prefereixen que Figueres, com ja va passar amb la universitat o el museu del cinema, perdi definitivament el tren del dinamisme cultural, turístic i econòmic a benefici dels seus projectes personals, amb escàs o nul risc del promotor, plantejats per a minories, sense cap retorn econòmic a la ciutat i sense la transparència de comptes que cal quan es reben diners del contribuent.

Per fortuna l’àmplia majoria de la població a Figueres vibra amb el millor circ del planeta i desitja que així sigui per molts anys i tot l’any. Llarga vida al circ internacional de qualitat, la més popular de totes les arts escèniques, la que més espectadors i retorn té a Figueres, amb un públic de totes les edats, creences i cultures.