Els vint primers anys de Salvador Dalí

dali-museu-joguet-figueres

Remodelació de l’àmbit de l’exposició permanet del museu
Ubicat a la primera planta de l’exposició permanent, l’àmbit “Els vint primers anys de Salvador Dalí” està dedicat a la infància, l’adolescència i els primers treballs de l’artista. Aquest àmbit és el resultat d’un ampli treball de recerca en multitud d’arxius particulars de Catalunya que es va portar a terme per a l’exposició temporal que, amb el mateix nom, es celebrà al Museu l’any 2004, amb motiu del centenari del naixement de Dalí. Una vegada finalitzada l’exposició, els materials s’integraren al recorregut del Museu i hi van formar un nou àmbit. Posteriorment, amb tots els materials recollits i altres de nova incorporació, es publicà un llibre que, amb el mateix títol, inclou articles de Vicenç Pagès Jordà, Rafel Pascuet, Màrius Serra, José Corredor-Matheos, Jaume Guillamet, Antonina Rodrigo i Daniel Giralt-Miracle, en versions catalana, castellana, anglesa, francesa i russa.

Amb la voluntat de reconstruir un àlbum d’imatges de la família Dalí-Domènech durant els vint primers anys de la vida de Salvador, l’àmbit incloïa un nombre important d’imatges de tots els membres de la família i amics, així com de la seva vida escolar, junt amb peces originals. Ara, amb l’objectiu d’oferir als visitants una nova lectura, l’àmbit ha estat objecte d’una profunda remodelació i s’ha organitzat en diversos apartats: la família Dalí-Domènech; la germana, Anna Maria; l’època d’estudiant; la infància i l’adolescència de Salvador; el seu joguet més estimat, Don Osito Marquina, i les seves primeres exposicions. Aquest darrer apartat incorpora nous materials de catàlegs de les primeres exposicions en les quals participà Salvador Dalí.

La remodelació ha comportat també la millora de la disposició de totes les peces originals: el zoòtrop amb què Salvador jugava a casa de les seves cosines i que va ser propietat de l’insigne matemàtic Ferran Sunyer Balaguer; Don Osito Marquina i les cartes que li dedicà el poeta Federico García Lorca; les dues postals amb retrats en moviment d’Anna Maria i Salvador Dalí, acompanyades d’un nou monitor que millora la visió del vídeo dels retrats amb moviment, i tres pintures originals de Dalí, de 1919 i 1920, que s’han disposat per a una òptima visió de prop. La tela pintada per les dues cares, una de les quals presenta Platja d’Es Llaner, s’ha situat de tal manera que permet als visitants veure perfectament el paisatge de Port Dogué pintat a l’altra banda.

Postal retrat en moviment de Salvador Dalí (1914), exposada en aquest àmbit
Postal retrat en moviment de Salvador Dalí (1914), exposada en aquest àmbit

Aquesta nova organització contribueix a millorar l’experiència dels visitants i el coneixement de la infància i l’adolescència de Salvador Dalí. El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres mostra als seus visitants aquest període de la vida de l’artista, que encara és força desconegut.

FUNDACIÓ MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA/Figueres

carrer Sant Pere, 1; 17600 FIGUERES972 504 585 info@mjc.catwww.mjc.cat