Ens ha deixat Maria Perxés, bibliotecària

maria-perxes-bibliotecaria-figueres

Ha mort aquest dilluns als 87 anys
Maria Perxés ha mort aquest dilluns a l’edat de 87 anys. Nascuda al Mas Perxés a Agullana, espai històric on es van reunir polítics, escriptors i intel·lectuals de camí a l’exili el 1939, va ser la segona filla de cinc fills. Va estudiar a l’Escola de Bibliotecàries i sempre va estar vinculada a la vida intelectual i cultural de Figueres, va ser bibliotecària i membre de la junta de l’Institut d’Estudis Empordanesos des de 1998 fins a l’any 2009.

Amb l’arribada de la guerra la seva vida va fer un tomb: el seu pare va fugir a França (i després a l’Espanya nacional) el mateix dia del desembarcament de Roses, i al febrer de 1938 la família marxava de Mas Perxés davant l’ordre del comité de la Generalitat es quedava la finca. Van anar a viure uns mesos a un mas vehí i amic: can Genis però van ser obligats a tornar-se a traslladar i van anar a casa de l’avia paterna, a Tossa. Un cop acabada la guerra i reunida la família van recuperar un Mas Perxés força deteriorat on no es podia viure i es van quedar en una casa del poble d’Agullana. En aquesta època ja anava a escola a Figueres i l’any 1940 començava el batxillerat a l’Institut Ramon Muntaner mentre residia com a interna a les Franceses i completava la seva formació amb classes de comptabilitat. A l’Insititut Ramon Muntaner va tenir grans professors com Cuadras,Joaquim Santaló, Eduard Rodeja, Ramon Reig, Pla i Santiago Sobrequés.

L’any 1947 va començar la carrera de Biblioteconomia a l’Escola de Bibliotecàries de Barcelona i tres anys més tard n’obtingué la titulació. Uns laboratoris de Barcelona van oferir-li contracte però Maria Perxés volia tornar a casa. Al mateix temps, la manca de salut de la directora de la Biblioteca de Figueres Adela Rirera, requeria una nova incorporació i Maria Perxés va entrar-hi a treballar fins la seva jubilació l’any 1992. En aquests quaranta anys va exercir primer de bibliotecària a les ordres de la directora Rosa Coronas i després de directora. La seva activitat professional era intensa i plural ja que, des dels mateixos anys 50 Rosa Coronas i ella mateixa havien obert una botiga de confecció femenina anomenada Tamarís. La botiga estava situada a la casa natal de Salvador Dalí, al carrer Monturiol i duia un nom inspirat en la Tamariu de l’obra El meravellós desembarcament dels grecs a Empúries de Manuel Brunet. Els beneficis generats per la botiga van permetre empremdre la restauració de Mas Perxés, una idea promoguda per la seva bona amiga Montserrat Vayreda.