Esquerra Republicana Figueres impulsarà a l’antiga presó un pol formatiu, ocupacional i d’innovació

Presentacio-projecte-antiga-preso-figueres

-Els republicans hi situaran l’Agència d’Innovació i Desenvolupament Local de l’Empordà i hi integraran els serveis municipals i comarcals d’ocupació i l’Oficina de Treball del SOC
-Els serveis se situarien a l’edifici del centre penitenciari amb entrada pel carrer Sant Pau i seria complementari a la construcció de l’escola Carme Guasch, en un edifici nou, amb entrada per l’Avinguda Salvador Dalí

Esquerra Republicana Figueres aposta per impulsar a l’edifici de l’antiga presó del carrer Sant Pau un pol formatiu, ocupacional i d’innovació que exerceixi de locomotora per la ciutat i la comarca. L’eix principal de la proposta passa per la creació de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament Local de l’Empordà, un organisme l’objectiu del qual seria el “d’impulsar el desenvolupament del territori amb criteris de reequilibri social i econòmic des del vessant de la concertació dels recursos públics i privats en benefici de la ciutadania, la innovació, sostenibilitat i la promoció de la competitivitat”.

El projecte republicà també inclou concentrar-hi els serveis municipals i comarcals d’ocupació així com també l’Oficina de treball del SOC. Tots el serveis se situarien a l’edifici del centre penitenciari amb entrada pel carrer Sant Pau i seria complementari a la construcció de l’escola Carme Guasch, en un edifici nou, i amb entrada per l’Avinguda Salvador Dalí.

L’alcaldable d’Esquerra Figueres, Agnès Lladó, explica que “durant els darrers mesos estem explicant un projecte de ciutat centrat en la transformació econòmica i social de la ciutat i estem convençuts que un projecte com el que plantegem serà clau per aquesta reactivació. El context i indicadors de la comarca i la ciutat son alarmants i només amb unes polítiques que sumin esforços podrem revertir una situació insostenible. Així doncs, apostem per la formació, la innovació, la diversificació econòmica i, sense cap mena de dubte, per les oportunitats de les persones reivindicant el dret al treball”.

D’altra banda, Lladó afegeix que el projecte del model integrat dels serveis d’ocupació i Agència d’Innovació i Desenvolupament Local s’aposta per situar a la presó perquè “també exercirà de revitalitzador del barri i de l’eix que suposa el carrer Sant Pau”

Entre algunes de les atribucions concretes que ja es plantegen per l’agència de desenvolupament hi ha els següents punts:
· Impuls a la formació professional integrada, potenciant la de sectors com el logístic, aprofitant la situació geogràfica de Figueres i generant vincles complementaris entre Saint Charles (Perpinyà) i el Logis Empordà.

· Captació de recursos diversificant les fons de finançament. En aquest sentit, el nou període de convocatòries de fons transfronterers obre la possibilitat a accedir a 189 milions d’euros en projectes. I, complementàriament, existeix la possibilitat de gestionar de forma territorialitzada els fons del SOC per impulsar polítiques d’ocupació.

· Incorporar grups de recerca per potenciar la planificació estratègica i garantir un impuls permanent a la innovació. Es finançaran grups específics de recerca interdisciplinar amb la participació dels sectors acadèmics des de Toulouse a Barcelona.

· La integració de recursos permetrà trencar amb un model atomitzat i afavorirà una atenció integrada a la ciutadania i les empreses gràcies a la concentració en un sol espais de les oficines de treball i els serveis municipals d’ocupació

Suport de la conselleria de Treball
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha donat suport el projecte i ha afirmat que “va en la línia dels projectes i de les polítiques que s’han de dur a terme. A partir d’una diagnosi compartida s’han d’aplicades estratègies també compartida. Només així aconseguirem fer més eficients les polítiques actives d’ocupació i les polítiques d’impuls al teixit econòmic”.

El número 2 de la candidatura d’Esquerra Figueres, Jesús Quiroga, deixa clar que “el desenvolupament de la llei del SOC i de les estratègies territorials obre per la ciutat i la comarca noves perspectives de gestió de les polítiques i d’impuls de determinats sectors econòmics que diversificarien l’oferta del territori. És en aquest punt on serà clau la proposta que fem, l’agència per l’impuls de la innovació i el desenvolupament local”.

Quiroga amplia la informació explicant que els objectius d’aquesta agència seran “impulsar el desenvolupament del territori amb criteris de reequilibri social i econòmic des del vessant de la concertació dels recursos públics i privats en benefici de la ciutadania, la innovació, sostenibilitat i la promoció de la competitivitat”.