Èxit de la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres que rep més de 3.500 visitants i apadrina 400 bicicletes

Èxit de la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres que rep més de 3.500 visitants i apadrina 400 bicicletes  Aquest passat diumenge,  a la Rambla de Figueres, s’ha celebrat la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres amb un notable èxit de participació: durant les cinc hores que ha durat l’esdeveniment ha rebut més de 3500 visitants i s’han aconseguit apadrinar 400 bicicletes. Unes xifres que ha fet que els organitzadors parlin ja de la celebració d’una segona edició per a l’any següent d’aquest esdeveniment que gira al voltant de dos eixos com la bicicleta i la solidaritat.

Biciatlo-Sense-Fronteres-3-Figueres-2014Cal recordar que la Biciatló Sense Fronteres, ha estat una festa a la Rambla amb una quinzena d’activitats lúdiques, pedagògiques i esportives, però que tenia per rerefons aconseguir fons per a la tasca que aquesta Fundació duu a terme arreu de l’Estat o a països com India per entregar bicicletes a persones que les puguin necessitar per anar a la feina o a escola i així millorar-los la qualitat de vida. El president de Bicicletes Sense Fronteres, Romà Boule va, qualificar les xifres de “molt bones”, i va explicar que “ha quedat demostrat que els empordanesos poden ser molt solidaris quan s’ho proposen. Les 400 bicis apadrinades significarà millorar la vida de 400 persones, ja sigui per a nenes de la regió d’Anantapur, a la India, o per a joves de centres tutelats de l’estat Espanyol. Sense oblidar que gràcies a aquestes entregues generem llocs de feina al nostre centre gironí entre persones en risc d’exclusió social. Per aquesta raó volem donar les gràcies a tothom que ha fet possible que el somni de la Biciatló es faci realitat”

Les bones temperatures s’han confabulat amb els organitzadors en aquesta festa, que ha viscut el seu punt àlgid als volts del migdia, un instant en què la Rambla estava atapeïda de gent participant en les moltes activitats dividides en lúdiques, pedagògiques i solidàries.

Èxit de la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres que rep més de 3.500 visitants i apadrina 400 bicicletes

Festa lúdica. Pel que fa a les activitats, totes han gaudit de molta acceptació, però caldria destacar l’espai BMX, que va triomfar entre els adolescents, i on van poder gaudir de les piruetes dels millors riders de l’Estat com Nil Soler, Bernat Soler, Bernat Vila i la presència del campió d’Espanya de patins scooter Albert Merstre; l’espai de Bike Trial, amb un circuit d’obstacles que permetia familiaritzar-se amb aquesta modalitat, alhora que es gaudia d’una demostració de pilotatge d’Àngel Batlle, campió del món de la modalitat; l’espectacular Looping Bike que va desfermar l’adrenalina entre els que es van atrevir a posar-se cap per avall mentre pedalaven; les bicis d’spinning de GAES Solidària, on per cada minut que el públic pedalava es recaptava 1 € per a BSF; un circuit de bicicletes (Monty) i motos (Mecatecno) elèctriques on la gent podia provar la sensació d’anar amb aquest vehicles tan de moda a tot Europa; o el push bike on els més menuts van agafar la noció d’equilibri i espai damunt una bici.

Biciatlo-Sense-Fronteres-4-Figueres-2014Tallers. Pel que fa als tallers, tots van gaudir de molt bona afluència, com el del circuit d’educació vial, on els nens va poder aprendre nocions bàsiques a l’hora de circular amb la bici per l’espai públic; o el de la zona test de bicicletes adaptades a persones minusvàlides, amb la presència d’Albert Font, principal impulsor d’aquests ginys, que va demostrar com la bicicleta és el principal vehicle de accés a les vies verdes per a molts discapacitats.

Solidaritat i pedagogia. En la vessant més seriosa de la Biciatló, va gaudir de molta acceptació la reproducció del taller gironí on BSF restaura bicicletes usades per poder-les entregar posteriorment a persones sense recursos (cal recordar que aquest centre de treball dona feina a persones amb risc de exclusió social); l’estand de la Fundació Vicente Ferrer, tot un referent mundial en la solidaritat, que va explicar la col·laboració que duu a terme amb BSF, en la entrega anual de bicicletes a nenes de la regió d’Anantapur; unes bicicletes que serveixen perquè les joves puguin continuar amb els seus estudis i no hagin d’incorporar-se al mercat laboral abans d’hora; així com la presència d’Eina Activa, una entitat gironina que col·laborador amb BSF, i que ofereix diverses activitats econòmiques de béns i serveis, amb la finalitat de promoure la integració i la formació sociolaboral de persones en risc d’exclusió social.

Bicimàquines. Menció apart mereix la presentació europea de les Bicimàquines, uns artefactes dissenyats per el col·lectiu Maya Pedal de Guatemala, que van ensenyar com una bicicleta es pot transformar en una batedora, un molí o en un generador elèctric per extraure aigua d’un pou. En total són més de trenta les Bicimàquines existents, i que gràcies a un conveni de col·laboració amb Bicicletas Sin Fronteras, a partir d’ara, es començaran a distribuir per molts altres països amb la intenció d’alliberar energèticament als seus usuaris alhora que millorar el medi ambient.

Biciatlo-Sense-Fronteres-5-Figueres-2014Entrega de bicis. Un dels moments més emotius de la Biciatló es va dur a terme quan es va celebrar una de les habituals entregues de bicicletes de BSF, van ser 5 unitats, per al col·lectiu de La Fundació Acollida i Esperança de l’Empordà.

Entrega de Premis a col·laboradors. Al llarg del matí, Bicicletes Sense Fronteres va fer una entrega de premis entre els col·laboradors de la Biciatló. L’acte es va celebrar a l’escenari principal i els guardonats van ser L’Ajuntament de Figueres, va rebre el premi Quim Ferrer, regidor d’esports; GAES, va rebre el premi Verónica López, representat de la companyia; Maya Pedal, va pujar a l’escenari Mario Juárez, representat de l’ens guatemaltec; i la Fundación Vicente Ferrer, va rebre la menció Anayansin Castro, responsable de la unitat de Relacions i Fundacions. Cal esmentar que els premis havien estat creat especialment per a l’ocasió al mateix taller d’inserció social de BSF i representaven el pedal d’una bicicleta.

Marató BTT Salines Bassegoda . Durant la Biciatló també es van fer entrega de premis als tres primers classificats de la cursa de 50 km Marató BTT Salines Bassegoda. Em pòdium va quedar de la següent manera; 1er classificat; Xavi Roca; 2on classificat; Albert Codinach i 3r classificat Carlos Noguera. També va ser premiada la primera classificada femenina, Julia Blanch. Cal recordar que aquesta cursa de BTT col·laborava aportant 1 euro solidari per cada inscripció.

Apadrinament. La raó d’aquesta primera Biciatló Sense Fronteres és aconseguir fons per apadrinar bicicletes que són lliurades a persones amb risc d’exclusió social en alguns dels projectes que habitualment treballa Bicicletas Sin Fronteras. En el que portem d’any, s’ha fet entrega de 600 bicicletes, o com explica Romà Boule, 600 somriures. Les seves bicicletes han arribat a llocs com India, Hondures o el Marroc, però també a prop de casa, a ciutats com Girona, Barcelona o Pamplona.

Bicicletas Sin Fronteras. La Fundació Bicicletas Sin Fronteras dedica la seva activitat a entregar bicicletes a persones sense recursos perquè es puguin desplaçar a l’escola o al seu lloc de feina. Les bicicletes que s’entreguen es munten al seu taller d’inserció laboral, on a la vegada, es generen llocs de feina entre persones en risc d’exclusió social. Des que BSF va iniciar la seva activitat ara fa dos anys ha lliurat unes dues mil bicicletes arreu de tot Espanya o a països com Burkina Faso o Mali. Destaca el conveni de col·laboració que té amb la Fundació Vicente Ferrer a India on fa entregues habitualment.