Exposició Finestra a Rafael Ramis, mestre vocacional

rafael-ramis-figueres-2018-2

–Museu del Joguet de Catalunya. “Rafael Ramis, mestre vocacional” del 15 de desembre de 2018 al 6 de gener de 2019–

Rafael Ramis Romans (Figueres, 1880-1936) va ser mestre, polític republicà i socialista, periodista, activista cultural, sindicalista, defensor del català i promotor del catalanisme.

Mestre vocacional, va començar la seva tasca com a docent al Col·legi Ramis de Figueres al costat del seu pare, Joan Ramis Reig. Després de la mort d’aquest, Rafael Ramis va assumir la direcció del centre i en va guiar la modernització. L’adaptació del Col·legi Ramis als nous corrents pedagògics va convertir-lo ben aviat en un referent com a impulsor d’un model innovador d’escola laica a Figueres. Així mateix, el centre va promoure i va normalitzar l’ensenyament en català.

rafael-ramis-figueres-2018El Col·legi Ramis va adquirir un gran prestigi educatiu a la ciutat i a tota la comarca. El 1921 l’escola de Ramis va passar a dir-se Col·legi Empordanès, denominació ja en català d’acord amb la llengua amb la qual es feien les classes. Durant l’exili de Ramis a París, a causa de la dictadura de Primo de Rivera, el Col·legi Empordanès va ser gestionat pel mestre Josep Pey, que ja treballava a l’escola.

Home de valors i ideals, mestre vocacional per a qui la política i la pedagogia eren activitats complementàries, Rafael Ramis va treballar al servei del republicanisme, del socialisme i del catalanisme. Malgrat tota la seva feina, la figura i l’obra de Ramis són poc conegudes.

Amb aquesta exposició de petit format d’alguns dels materials documentals del Fons Rafael Ramis Romans donats per la família al Centre de Documentació i Arxiu, el Museu del Joguet de Catalunya vol donar a conèixer la figura i la trajectòria de mestre de Rafael Ramis. L’exposició s’afegeix a l’aparició del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó, de Joan Armangué, publicat recentment per edicions Cal·lígraf per reivindicar Ramis i la seva obra.

La inauguració tindrà lloc el proper dissabte dia 15 de desembre, a les 11.30h, i serà a càrrec de Joan Armangué.

A les 12h, a la Sala Brossa-Frègoli es celebrarà la taula rodona Mestres republicans empordanesos amb la participació de David Pujol, mestre i pedagog; Rosa M. Moret, mestra i pedagoga; i Joan Armangué, autor del llibre Rafael Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó, com a moderador.