Fins al 15 de setembre “Sigurd Lewerentz. 44 fotografies del viatge a Itàlia”

expo-aruitectes-figueres-2019

A la Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), pujada de l’església 6 de Figueres, es podrà veure, fins al 15 de setembre, l’exposició “Sigurd Lewerentz. 44 fotografies del viatge a Itàlia”.
La mostra forma, que forma part del cicle L’Àlbum de l’arquitecte, recull una selecció de 44 fotografies de l’arxiu personal de l’arquitecte suec procedents del DM DigitaltMuseum, fetes durant el viatge que va fer a Itàlia l’any 1909.

La fotografia mira cap a fora, per veure-hi a dins, ens diu Robert Frank i en aquesta frase hi podem trobar resumit el sentit que es vol donar a aquest cicle d’exposicions de fotografia. Una reflexió sobre com la realitat es presenta a la mirada i sobre la validesa de la fotografia per aprofundir en el coneixement i transmetre significats. Les fotografies que es mostraran en les diverses exposicions, seran les mirades més intimes i personals d’uns arquitectes que en algun moment de la seva vida han agafat una càmera.

Gairebé al mateix moment que Lewerentz viatjà a Itàlia, entre 1902 i 1908, Franz Xaver Kappus mantenia correspondència amb el poeta austríac Rainer Maria Rilke i, si no fos perquè les “Cartes a un jove poeta” no es varen publicar fins al 1929, es podria afirmar que Lewerentz les havia llegit i s’esforçava a seguir al peu de la lletra els consells del poeta. Aquestes cartes parlen de silenci, de profunditat, de tristesa, d’alegria, de creació artística, de l’obra d’art i també de soledat.

La soledat i el silenci també semblen ser els trets característics que millor defineixen a Lewerentz. La crítica l’ha anomenat nòrdic solitari, arquitecte silenciós, sovint tancat en ell mateix, obstinat, obsessiu, aïllat.

Aquesta mostra, que és la primera del cicle L’Àlbum de l’Arquitecte, inicia la seva itinerància després de passar per la Demarcació de Girona del COAC el passat mes de febrer. El cicle el configuren un conjunt d’exposicions que pretenen ser una reflexió sobre les relacions que es poden establir entre fotografia i transmissió de significats, i sobre com la realitat es presenta a la mirada.

Seguint aquesta premissa, les altres exposicions tancades, i que es podran veure a la sala d’exposicions La Cova durant el 2019 seran:
– Leonardo Finotti. Rio de Janeiro en 20 mirades: arquitectura / ciutat / paisatge
Del 16 de maig a l’1 de juliol de 2019.
Sala d’exposicions La Cova de la Demarcació de Girona.
– Clara Pardo. Què veig? Mirar: observar amb els ulls, anar amb compte.
Setembre – Novembre 2019.
Sala d’exposicions La Cova de la Demarcació de Girona.
– Laszlo Moholy-Nagy. Pintura, Fotografia, Film. Un llibre de la Bauhaus. La descoberta de la fotografia. Homenatge a la Bauhaus en el centenari de la seva fundació. Desembre 2019.
Sala d’exposicions La Cova de la Demarcació de Girona.

foto-hdgfgr