Gala/Dalí: imatge i mirall l’exposició de Púbol de 2019

Púbol, 17 de juny de 2019.- La Fundació Gala-Salvador Dalí es complau a informar-vos que avui a les onze del matí ha inaugurat l’exposició temporal del Castell de Púbol. En representació de la institució, hi han participat la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, i les comissàries de la mostra, Rosa M. Maurell i Bea Crespo, del Centre d’Estudis Dalinians. La direcció científica del projecte és de Montse Aguer. L’exposició compta amb la col·laboració de la Fundació Bancària “La Caixa”.

La mostra es compon d’una seixantena de fotografies, la majoria provinents dels fons de la Fundació Dalí. La selecció compta amb imatges creades per fotògrafs de prestigi internacional, com ara Man Ray, Cecil Beaton, Philippe Halsman o Eric Schaal, i amb fotografies inèdites o de recent adquisició. L’exposició es complementa amb un apartat documental integrat per llibres, fullets i revistes que posen de relleu els diferents usos de la fotografia per part dels surrealistes i, en especial, per part de Salvador Dalí.111

Noves perspectives
Una vegada més, l’extens fons fotogràfic del Centre d’Estudis Dalinians ha permès revisitar les vides de Gala i Salvador Dalí i proposar un altre discurs possible. Enguany, l’exposició posa de relleu el paper del document fotogràfic com a vehicle i testimoni en la construcció de la imatge de Gala i Salvador Dalí, més enllà de la visió esbiaixada que li atribueix a ella el rol de musa passiva i a ell el paper de l’artista demiürg. Amb aquesta mostra de petit format continuem el camí iniciat ara fa més de 20 anys al Castell de Púbol, que té com a objectiu complementar la visita a aquest espai i endinsar-nos en el coneixement de Gala i Dalí.

Concepte i contingut de l’exposició
Gala/Dalí: imatge i mirall vol repensar i qüestionar la nostra percepció de Gala i Salvador Dalí i ho fa, fonamentalment, a partir de la imatge fotogràfica, que és plena aquí de complicitats i correspondències. El recorregut per l’exposició ressegueix les vides de Gala i Salvador Dalí, abans i després de l’encontre decisiu que té lloc a Cadaqués l’estiu de 1929, moment culminant a les seves vides i trajectòries, i alhora permet establir diàlegs i ponts entre les fotografies que els immortalitzen.

222

Les imatges que conformen la mostra es parlen, s’interroguen i de vegades, també, es confonen i es camuflen. Algunes habiten espais comuns de la infància, i d’altres evoquen molt més del que expliquen. A voltes les imatges ens retornen el reflex de l’altre o bé ens confronten amb els rols tradicionals de l’artista i la musa, tot qüestionant la memòria col·lectiva. Dalí se serveix de les fotografies, pures creacions de l’esperit, constantment al llarg de la seva vida. La fotografia no només és motiu de reflexió per si mateixa, també esdevé material de taller, il·lustració per als seus escrits, teòrics i literaris, testimoni d’accions artístiques i, per sobre de tot —i aquí s’emmarca també Gala—, espai de pensament i construcció de la pròpia identitat.

Animem el visitant a participar d’aquest joc especular amb el desig que l’experiència l’interpel·li i el convidi a transcendir el món de les aparences que sovint envolta Gala i Salvador Dalí. Construir un nou discurs és possible, sobretot quan la imatge —com és el cas— és capaç de transgredir una lectura convencional per donar espai a la imaginació, en el seu sentit més ampli. És a dir ser allò idèntic diferent.

Seccions de l’exposició
Les imatges habitades per Gala i Salvador Dalí no deixen mai de fascinar qui les mira. En aquesta mostra, el recorregut per les vides de l’artista i la musa permet establir correspondències suggestives entre les diferents fotografies que els immortalitzen. Entrem, així, en una mena de joc especular que convida a transcendir el món de les aparences al mateix temps que interpel·la la memòria col·lectiva.

1. Records reals de la infància
En la seva autobiografia La vida secreta de Salvador Dalí, l’artista afirma que en el transcurs de la seva vida s’ha repetit la mateixa imatge d’una figura femenina. Aquesta imatge es correspondrà finalment amb la de la seva esposa, musa i col·laboradora: Gala Diakonova. Dalí hi somia fins i tot abans de conèixer-la, essent un nen. En aquest apartat, els retrats d’infantesa i joventut de tots dos mostren analogies sorprenents, fruit de les convencions del gènere fotogràfic i de l’època.

2. Ball oníric
A la darreria de la dècada de 1920, la trajectòria artística i vital de Salvador Dalí es projecta irrevocablement cap al surrealisme. El moviment, molt influenciat per les teories de Sigmund Freud, advoca per l’expressió directa del subconscient com la forma de creació més potent i autèntica. D’aquí el seu interès per l’automatisme, entès com una mena de dictat màgic que procedeix de l’inconscient. La fotografia, com a mitjà de reproducció mecànica, ocupa un lloc singular dins del moviment i el seu ús és omnipresent en les diverses activitats del grup. Dalí, en el seu anhel de solidificar els somnis i les idees obsessives del subconscient trobarà en la fotografia un ferm aliat.

3. El mite de Narcís
Amb l’entrada a escena de Gala en la vida de Salvador Dalí, es trenca el mirall de les aparences al qual Dalí-Narcís, enamorat de si mateix, havia estat condemnat. D’ara endavant, Dalí s’emmiralla en Gala, s’hi reconeix, i viceversa. Tots dos mantenen una relació especular, narcisista. Anhelen descobrir en l’altre la imatge sorprenent de si mateixos. En aquesta recerca d’identitat té lloc també la construcció de la pròpia imatge, i en aquest procés el mitjà fotogràfic va exercir un paper fonamental. 333

Metamorfosi de Narcís, 1937 Tate Modern, Londres © Salvador Dalí, Fundació Gala- Salvador Dalí, Figueres, 2019
Metamorfosi de Narcís, 1937
Tate Modern, Londres
© Salvador Dalí, Fundació Gala-
Salvador Dalí, Figueres, 2019

4. Autoretrats automàtics
Al photomaton, a redós de la cortina, Gala i Salvador Dalí es representen, juguen amb la identitat, l’esquiven… I, entre flaix i flaix, deixen al descobert indicis de veritat. També les sobreimpressions de la parella, creades primer per atzar i més tard per caprici, fan evident una realitat a plena veu: Gala i Salvador Dalí formen un tercer personatge que els inclou i els transcendeix tots dos.

5. Metamorfosis
Sempre hem percebut Gala i Salvador Dalí com la musa enigmàtica i l’artista genial, papers que tots dos interpreten a la perfecció durant tota la seva vida en comú. Però què passa quan la fotografia ens confronta amb una imatge de Gala compromesa amb el procés creatiu de Dalí? O quan ens retorna la imatge de Dalí fent de model per a les seves pròpies obres? Sembla que la relació personal i creativa que els uneix és més complexa i rica en matisos del que la historiografia ens n’ha explicat.555

Muntatge
Com una cambra obscura, la petita habitació del Castell de Púbol, amb les seves imperfectes parets, ens remet a les plaques de vidre banyades amb gelatina de plata que esperen l’oxidació necessària per captar els moments més íntims de la parella.

 Les parets gelatinoses recorden a les cobertes acetades del llibre de Salvador Dalí La Femme invisible (1930), i el color de l’espai de la vitrina remet al vermell de fons de la portada.

El muntatge de l’exposició ha estat dissenyat per Pep Canaleta de 3carme33 i el grafisme ha anat a càrrec d’Alex Gifreu.

Catàleg
La publicació inclou textos de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, de Rosa M. Maurell i Bea Crespo, comissàries de la mostra, i d’Elisabet Riera, editora i escriptora. Amb el seu escrit captivador, Elisabet Riera ha sabut copsar molt bé l’essència del projecte.

Per primera vegada, el catàleg es publicarà en línia en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i es podrà descarregar de forma gratuïta a través de la pàgina web de la Fundació:

El catàleg és disseny d’Alex Gifreu i compta amb el patrocini de “la Caixa”.

Paral·lelament, s’ha editat material divulgatiu consistent en una càpsula audiovisual, a càrrec de DocDoc Films, que estarà disponible al web i les xarxes socials de la Fundació Dalí:

https://exhibitions.salvador-dali.org/imatge-i-mirall/

L’exposició Gala/Dalí. Imatge i mirall es podrà veure des d’avui i fins al 6 de gener de 2020.

* Drets d’imatge de Gala i Salvador Dalí reservats.
Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2019.