I si Diego Borrego tingués la clau?

borrego-figuers-2015

CiU i PSC podrien anunciar en els propers dies un pacte per governar Figueres. Seria el retorn d’una sociovergència al govern municipal vuit anys després de la primera experiència amb el llavors alcalde Santi Vila al capdavant–recordem que es tractava d’un acord a tres bandes: CiU, PSC i ICV i que el 2010 es va trencar quan Vila va suspendre el responsable de Cultura i representant del PSC, Ciro Llueca per sobrepassar el pressupost del seu departament per al 2009 en més de 250.000 euros-.

Amb aquest pacte de CiU i PSC el govern municipal encara no obtindria la majoria absoluta dels 11 regidors necessaris (CiU en va obtenir 7 i el PSC, 3). En aquest propòsit, l’alcaldessa en funcions Marta Felip va proposar al regidor de Compromís d’Esquerres per Figueres, Xavi Monfort, que entrés a formar part del govern juntament amb el PSC. A canvi CiU li donava la regidoria d’Habitatge. La proposta es va estudiar però es va rebutjar per considerar que “seria una situació complicada” treballar en minoria davant dels set regidors de CiU i dels tres del PSC, segons ha pogut saber AE Comunicació i figueres.com. Continuant repassant possibles candidats que puguin fer possible un govern de majoria a la ciutat, es descarta un pacte entre ERC i CiU. Pocs dies després del 24-M, els caps de llista de les dues formacions polítiques, Albert Testart i Marta Felip, es van creuar acusacions – CiU va acusar Albert Testart, de preferir arribar a acords amb el PP que no pas amb Marta Felip i ERC ho va negar-, i es va veure que no era viable que prosperés un govern d’esquerres, tot i que encara aquest govern necessitaria els vots d’altres partits el dia de la investidura. I en aquest escenari polític ha entrat en escena el regidor del PP, Diego Borrego. Segons ha pogut saber aquest diari, CiU i el popular haurien mantingut converses que haurien facilitat que Borrego oferís a CiU un acord d’estabilitat en temes de ciutat, que no voldria dir entrar al govern, sempre i quan, i aquest és el punt important de la qüestió, Borrego fos el portaveu del PP de Figueres. Aquesta proposta, coneguda per la direcció del partit a Girona, no ha agradat gens ni mica a l’alcaldable popular Maria Àngels Olmedo, que no estaria disposada a perdre el lideratge del partit, tot i que ja va anunciar en campanya que aquest seria el seu darrer mandat i que no es tornaria a presentar. Segons ha pogut saber aquest diari, CiU ha expressat clarament que no volien a Olmedo com a interlocutora per, entre altres raons, la precària relació personal entre Marta Felip i Maria Àngels Olmedo, i pel fet que Olmedo hagi portat algunes qüestions municipals als jutjats com ara el polèmic local del carrer Sant Pau, la canonada d’aigua de Fisersa, el conveni per l’escola d’hostaleria o un tema del regidor adscrit Esteve Gratacós.
Caldrà veure si hi ha entesa entre Diego Borrego i Maria Àngels Olmedo en aquesta qüestió. Olmedo estaria diposada que Borrego fos el portaveu del grup municipal del PP? És de en sabut que entre els dos hi hagut desacords no només ara, sinó ja fa anys. De moment, el regidor popular “ni confirma ni desmenteix”, però està clar que la clau de l’estabilitat d’un futur govern a Figueres pels propers quatre anys podria estar en les seves mans. Ciutadans i La Cup ja han dit que no entren a formar part de cap acord de govern i per tant, Borrego té sobre la taula la proposta de CiU. Per fer-la possible haurà d’aconseguir ser el portaveu del PP de Figueres. Pot ser-ho si marxa del PP i es fa regidor no adscrit – tot i que ell aquesta possibilitat la veu lluny, ja que en declaracions a figueres.com i AE Comunicació “pesa molt els més de 20 anys al servei del partit- o bé que la direcció del partit a Girona imposés la decisió o que siguin els membres del grup municipal que ho aprovi. Borrego ha explicat que l’oposició no pot dinamitar de forma reiterada i sistemàtica els ponts d’entesa i de diàleg amb el govern. Borrego aposta per la política de ciutat. Veurem si això és possible a Figueres.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista