Infografia sobre Narcís Monturiol (1819-1885)

Science needs You: “Enguany es commemora el segon centenari del naixement de Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819 – Sant Martí de Provençals, 1885), un innovador compromès amb el progrés i el benestar de la societat catalana d’aquella època (segle XIX). Des del butlletí electrònic RECERCAT s’afegeixen a la celebració de l’efemèride amb un número especial que es fa ressò de la vida i l’obra de l’inventor figuerenc. RECERCAT

narcis-monturiol-0narcis-monturiol-1narcis-monturiol-3narcis-monturiol-4

Narcís Monturiol i Estarriol
Estudià Dret a la Universitat de Barcelona. S’afilià al Partit Republicà i col·laborà en El Republicano. Fundà una impremta des d’on divulgava el pacifisme, el feminisme o el comunisme. Entre les seves publicacions, destaquen les revistes La Madre de Familia (1846), amb l’objectiu de “defensar les dones de la tirania dels homes” i La Fraternidad (1847), primera publicació periòdica comunista de l’estat espanyol, on publicà la primera traducció de Voyage en Icarie de Cabet.

L’any 1848 Monturiol va haver d’exiliar-se a França. Retornà a Barcelona un any més tard. Va començar a interessar-se per l’enginyeria i l’any 1857 funda a Barcelona una societat dedicada a l’explotació de la navegació submarina, anomenada Monturiol, Font, Altadill y Cía.

Monturiol dissenyà el primer submarí tripulat i impulsat per una forma primerenca de propulsió autònoma amb un motor químic anaeròbic, anomenat Ictíneo, avarat al port de Barcelona l’any 1859. Els resultats de les proves foren força positius i impulsaren la construcció de l’Ictíneo II (1864). La principal novetat era la propulsió a vapor. Però la manca d’ajuts oficials i les traves administratives forçaren l’abandonament del projecte. Paradoxalment el submarí acabà venut com a ferralla. Monturiol recollí les seves experiències en Ensayo sobre el arte de navegar por debajo del agua, que va escriure el 1869 però que no es publicà fins al 1891.

Posteriorment, treballà com a director de la Fábrica Nacional del Sello de Madrid (1873-4), on millorà el procediment de fabricació del paper engomat. Incansable, Monturiol realitzà altres invents com una màquina per fabricar cartipassos, una altra per fer cigarretes o un velògraf que permetia fer còpies d’un escrit o dibuix. També projectà un tramvia funicular per a Tarragona i el projecte per abastir Barcelona amb les aigües del Ter. I encara va fundar El Anunciador Financiero, un diari publicat el 1882.

L’esperit innovador de Monturiol, la seva incansable capacitat de treball, i les seves investigacions científiques, sovint oblidades o infravalorades pels seus coetanis, el converteixen en un referent de la història de la ciència i de la tècnica a Catalunya.

La Generalitat de Catalunya instituí l’any 1982 els Premis Narcís Monturiol, per distingir persones i institucions per la seva aportació al progrés científic i tecnològic de Catalunya.

© www.gencat.catuniversitatsirecerca.gencat.cat