Joan-Lluis Lluís presenta a l’Escala el seu llibre 'El dia de l'ós’

JoanLLuis-l-escala

El cantautor escalenc Josep Tero va llegir fragments d’aquesta obra, la trama de la qual gira a l’entorn d’una tradició popular que Lluís amplifica, transformant-la: el dia que l’ós torni a les muntanyes de Prats de Molló, baixarà al poble i s’endurà una donzella, aleshores els habitants es trauran de sobre els francesos.

Amb aquesta obra, l’escriptor de Perpinyà va guanyar el 2004 el premi a la millor novel·la en llengua catalana del 2004 amb un text ambientat a la seva terra

Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) va presentar divendres, a la llibreria Vitel·la de l’Escala, la novel·la El dia de l’ós, amb la que va guanyar l’any 2004 la 34a edició dels premi Crexells. Es tracta d’una obra que fabula la submissió de la Catalunya Nord a França. Joan-Lluís Lluís l’ha va definir com una novel·la sobre els pobles vençuts feliços de ser-ho. El dia de l’ós passa a Prats de Molló amb protagonistes del segle XXI, però trasplantats en l’ambient d’opressió de l’ocupació francesa del XVIII. La protagonista, sortint de la Barcelona actual actual, torna a un Prats de Molló cada cop més irreal, amb tropes d’ocupació franceses allotjades a les cases de la població civil. La trama gira al voltant d’una llegenda real, però amplificada i transformada: el dia que l’ós torni a la muntanya, baixarà al poble, se n’endurà una verge i els vilatans s’alliberaran dels francesos.

L’acte de presentació va anar a càrrec del cantautor Josep Tero, que va llegir fragments d’aquesta novel·la.
www.AEComunicacio.cat – Foto: Basili Gironès