L'Ajuntament de Figueres ha presentat avui la "Biciatló Sense Fronteres" del proper diumenge

L'Ajuntament de Figueres ha presentat avui la "Biciatló Sense Fronteres" del proper diumenge Avui s’ha presentat al consistori de Figueres la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres; un gran acte solidari, lúdic i esportiu que es celebrarà a la Rambla de la ciutat el proper 22 de juny entre les 10 h i les 15 h, i que està organitzat per la Fundació Bicicletas Sin Fronteras i per l’Ajuntament de Figueres. En la presentació han participat: Romà Boule, president de Bicicletas, Manel Toro, Primer Tinent d’alcalde Figueres, Ot Pi, responsable d’activitats de la Biciatló, i Mario Enrique, representant de l’entitat de Guatemala, Maya Pedal.

Tal com s’ha explicat, l’epicentre de la primera edició de la Biciatló Sense Fronteres estarà localitzat a la Rambla de Figueres, on se celebrarà una gran festa al voltant de dos eixos com la bicicleta i la solidaritat. Una desena d’activitats per a tots els públics es duran a terme entre les 10 del matí les 3 del migdia. La intenció és que curiosos i visitants puguin gaudir d’aquest esdeveniment lúdic, cultural al centre de la capital de l’Alt Empordà.

Manel Toro, ha explicat que la voluntat del consistori era “col·laborar en una activitat que dinamitzés la ciutat durant el cap de setmana, alhora ho feien moguts per l’entusiasme de treballar en un acte solidari”. Romà Boule, per la seva part, ha fet,esmena que cal “no perdre de vista que les moltes activitats lúdiques que es faran a la Rambla diumenge tenen un rerefons que recaptar fons per aconseguir s la integració social de persones en ris d’exclusió social a través d’un mitjà com la bicicleta”. Mentre que Ot Pi, ha estat qui ha explicat un exemple d’aquesta integració, el que duu a terme Bicicletes Sense Fronteres conjuntament amb la Fundació Vicente Ferrer a la India, “on cada any es fan entrega de bicicletes a la regió d’Anantapur, a unes noies que les utilitzen per poder anar a escola i no haver d’integrar-se al mercat laboral abans d’hora”.

1-biciathlon-solidaria-figueres-2014-2Per últim, s’ha pogut escoltar a Mario Enrique, que ha mostrat una de les bicimàquines de Maya Pedal que es podran conèixer durant la Biciatló, en concret la que s’ha reconvertit a batedora, a més d’explicar com aquest projecte que va néixer en el món local guatemaltec està començar a exportar a molts altres països gràcies a la col·laboració de Bicicletes Sense Fronteres.

Les activitats que es faran durant la Biciatló són:

 • Una exhibició d’Àngel Batllé, campió del món de bike trial.
 • Un espai de BMX (salts amb bici per rampes) amb espectaculars demostracions de pilotatge i cursos d’iniciació per aquells que vulguin fer els primers trucs en aquesta disciplina.
 • Un circuit de push bike (bicicletes sense pedals), permetrà als més menuts divertir-se i aprendre les primeres nocions d’quilibri, en la mesura de les seves possibilitats.
 • Una escola d’educació vial en bicicleta explicarà tot allò que hem de saber per circular amb la nostra bici per la via pública.
 • Una zona test de Bicicletes Adaptades, on poder provar vehicles dissenyats per a persones discapacitades: tàndem per a cecs, tricicles, bicicletes amb moviment a les mans, etc., demostrant el caràcter transformador i integrador de la bicicleta.
 • Un Circuit d’habilitats permetrà a tothom posar a prova les seves capacitats de conducció en diferents terrenys.
 • Un espectacular circuit de Looping Bike, permetrà als més agosarats circular en bici dins d’una gran sínia giratòria.
 • Un espai solidari dedicat a diferents ONGS que utilitzen la bici com element de solidaritat, com és el cas de la Fundació Vicente Ferrer, permetrà descobrir la tasca desinteressada d’aquest col·lectius.
 • Una Escola de Trial ensenyarà a fer les primeres passes en aquest esport.
 • Un espai d’Animació infantil mantindrà els menuts entretinguts durant tot el matí.
 • Bicicletes Sense Fronteres farà una de les seves entregues de bicicletes a persones sense recursos perquè puguin anar a escola o a treballar.
 • Un taller ensenyarà la tasca de Bicicletes Sense Fronteres, on es reparen bicicletes en desús per poder lliurar-les a persones en risc d’exclusió social.
 • Una demostració de les anomenades Bicimàquines, que vingudes des de l’Equador, mostren altres funcions que té la bicicleta a països del tercer món; com ara, per extracció d’aigua d’un pou, com a generador d’electricitat o reconvertides a electrodomèstics diversos.
 • Entrega de premis de la cursa de 50 km Marató BTT Salines Bassegoda al pòdium de la Biciatló (15 hores). La Cursa col·labora aportant 1 euro solidari de cada inscripció. Més informació de la cursa i inscripcions a www.salinesbassegoda.bike

programari-biciathlon-solidaria-figueres-2014-2

Com participar:

Per participar a les activitats com el Looping Bike, el taller de BMX o el curs de circulació vial, caldrà adquiriruna polsera que donarà accés a totes les activitats de la festa. El preu de la polsera és de 5 euros.

Donar una bicicleta en desús perquè Bicicletes Sin Fronteras la pugui fer servir en una de les seves entregues de bicis. En fer-ho, s’entrarà a formar part del sorteig d’una equipació tècnica per anar en bici. El sorteig es farà el mateix dia de la Biciatló a les 14.30 hores. La recollida de bicis es farà durant tot el dia, des de les 10 h i fins a les 14.15 h. Tots els donants de bicicletes rebran un bidó de bici de Bicicletas Sin Fronteras.

Aquells que no disposin d’una bicicleta en desús però volen participar poden fer-ho a través del “Dorsal 0″, el qual implica una donació de 15 euros, i permet rebré un pack de regals que inclou:
a) Una samarreta de la Biciatló
b) Una gorra de GAES
c) Un bidó de bici que és una guardiola de BSF
d) Un pot de mostra d’oli WC40 per a bici
e) Un kit de neteja per a la bicicleta
f) Un boligraf (Entregues de packs limitades a 500 unitats)

Apadrinament
La raó d’aquesta primera Biciatló Sense Fronteres és aconseguir fons per apadrinar bicicletes que són lliurades a persones amb risc d’exclusió social en alguns dels projectes que habitualment treballa Bicicletas Sin Fronteras. En el que portem d’any, s’ha fet entrega de 600 bicicletes, o com explica Romà Boule, 600 somriures. Les seves bicicletes han arribat a llocs com India, Hondures o el Marroc, però també a prop de casa, a ciutats com Girona, Barcelona o Pamplona.

Bicicletas Sin Fronteras
Aquesta entitat nascuda a Masarac l’any 2012 recull bicicletes en desús que repara i pinta amb el seu característic color groc per distribuir-les posteriorment entre persones sense recursos. La tasca de posada a punt de les bicicletes és duta a terme al seu centre gironí per persones amb risc d’exclusió social, de manera que també es generen llocs de feina.

www.biciathlonsinfronteras.org