La Funcional Teatre estrena ‘Advertència per a embarcacions petites’, de Tennessee Williams, al Teatre Jardí de Figueres

La companyia figuerenca, que estrena el proper divendres 27 de gener a les 21 hores, allargarà les representacions al Jardí fins el 12 de febrer, amb novetats: a banda de les funcions de divendres (21.00h), dissabte (18.00h i 21.00h) i diumenge (18.00h), hi haurà una funció matinal, els diumenges a les 12.00h del migdia.

La Funcional Teatre estrena “Advertència per a embarcacions petites”, del dramaturg nord-americà Tennessee Williams (1911-1983), aquest divendres 27 de gener a les 21.00 h al Teatre Jardí de Figueres. L’obra estarà en cartell al teatre figuerenc fins el proper 12 de febrer (divendres a les 9 del vespre; dissabtes –excepte el 4 de febrer- a les 18:00 i a les 21:00 i diumenges a les 12:00 del migdia i a les 18.00 hores) per després representar-la a Girona (Sala La Planeta, 4 i 5 de març) i Roses (18 de març).

‘Small Craft Warnings’, el seu títol original, és una obra tardana en la trajectòria de Tennessee Williams. Fou estrenada l’any 1972 en un moment en què l’autor era honorat amb tota mena de reconeixements pel seu “gloriós” passat però en el qual no estava gaudint de gairebé cap èxit de públic o de crítica amb la seva recent producció. En realitat, aquest text és, simplement, distint del Tennessee Williams més recognoscible. L’autor havia entrat en una etapa marcada per la seva obsessió a distanciar-se de les seves primeres grans obres i fer palès, com en moltes altres textos d’aquesta darrera etapa, que no estava condemnat a repetir-se eternament.
L’acció transcorre durant una nit tempestuosa a una petita taverna de la costa oest d’Estats Units, entre Los Angeles i San Diego, on s’hi refugien provisionalment una sèrie de personatges marginals, a la manera de petites embarcacions que esperen sortir novament a un oceà, que pot acabar engolint-los. L’obra ens parla de la solitud afectiva i sexual d’unes persones a la recerca de companyia i també, com reflecteix molt bé l’autor en altres textos, a la recerca d’una innocència que varen perdre juntament amb la seva infància.
Repartiment
L’obra està protagonitzada per Dolors Turu (Leona), Jaume Alsina (Monk), Salvador Torres (Doc), Josep Maria Benet (Bill), Sara Bartolomé (Violet), Josep Maria Cortada (Steve), Jaume Parés (Quentin), Rubén Gifreu (Bobby), Joan Antoni Tudela (el Vigilant) i Narcís Baguer (Tony). La direcció de l’obra la signa Josep Maria Cortada.
L’autor
Tennessee Williams, autor de nombroses obres mestres de teatre com ‘Figuretes de vidre’, ‘Un tramvia anomenat desig’, ‘La gata sobre la teulada de zinc calenta’ o ‘La nit de la iguana’, fou guardonat en dues ocasions amb el premi Pulitzer i escollit “millor dramaturg del segle XX” pel prestigiós setmanari ‘Time’. Les seves peces van ser immortalitzades al cinema per alguns dels actors i actrius més populars del moment: Elisabeth Taylor, Vivien Leigh, Katharine Hepburn, Richard Burton, Marlon Brando, Paul Newman i tants d’altres. Tant a l’escena com al cinema, Tennessee Williams ha deixat una important empremta a la cultura nord-americana.   Però, darrera d’aquesta imatge d’èxit, s’amagava un home turmentat. El seu veritable nom era Thomas Lanier i va créixer al sud dels Estats Units en un entorn molt purità, sota la influència d’una mare asfixiant i d’un pare autoritari. Va patir sobretot la “pèrdua” de la seva estimada germana Rose, esquizofrènica, que fou objecte d’una operació de lobotomia al cervell quan era molt jove. Trasbalsat per aquest drama, l’escriptor no va parar d’interrogar-se a través dels seus personatges sobre la follia humana i la marginalitat dins la nostra societat. Altres temes foren igualment recurrents en els seus textos com ara la sexualitat i la qüestió de Déu.
 
A imatge de la seva obra, Tennessee Williams va viure amb excessos. Excèntric, apassionat, desesperat, va buscar consol en nombrosos amants masculins, en l’alcohol, els medicaments i els viatges. Va viure a Florida, a Nova Orleans, i també a Itàlia. En constant moviment, l’autor col·laborà amb alguns dels artistes de més talent de la seva generació: Elia Kazan, Jean Cocteau, Carson McCullers, Gore Vidal, Truman Capote, Françoise Sagan o Luchino Visconti. Una vida construïda amb cims i abismes, intensa i commovedora, que fan de Tennessee Williams, més d’un segle després del seu naixement, un escriptor únic. Tennessee Williams, com a fill de la generació nord-americana que va conèixer la Gran Depressió de 1929, a través d’aquesta obra i també de moltes altres de la seva extensa producció, ens descriu d’alguna manera l’altra cara del “somni americà”, ens dóna una desencantada visió de l’’American way of life’. Però, a ‘Advertència per a embarcacions petites’, després de mostrar-nos les deteriorades condicions dels seus personatges, Williams també ens apropa a l’interior dels mateixos, dóna espai als seus sentiments per fer-nos veure la seva humanitat, perquè els mirem amb afecte i perquè puguem sentir-nos més a prop d’ells.
Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista