La IAEDEN s’oposa a la construcció d’un ‘macrocàmping’ a Garriguella

mapa_garriguella

Segons els ecologistes, el projecte “incompleix la normativa vigent que protegeix la zona pels seus valors d’interès agrari i paisatgístic” i qüestionen l’impacte sobre la demanda de l’aigua.

La IAEDEN-Salvem l’Empordà han presentat al·legacions en contra el projecte de la construcció d’un nou càmping per a 2000 persones ubicat en la vessant entre la carena del Puig de Malaveïna, que limita al municipi de Peralada, i la plana de conreu que es troba al marge esquerra de la riera de Garriguella. El càmping ocuparia 17,5 ha, amb 665 parcel·les, de les quals unes 265 es podrien destinar a bungalous. A més, es preveuen equipaments, que el projecte no especifica, amb una edificabilitat de 8740m2.

Els ecologistes consideren que projecte -que s’està tramitant- no compleix les normatives vigents i perquè no té en compte les necessitats i recursos existents a la comarca. “Els terrenys on es pretén construir i instal·lar el complex es troba en zona especialment protegida per a dues figures territorials: El Pla territorial parcial de comarques gironines classifica el lloc on s’ubica el càmping com a sòl de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic i el Pla director urbanístic de la serra de rodes que classifica l’àmbit com a sòl no urbanitzable de protecció territorial i, per tant, no apta per al desenvolupament urbà. El pla preveu la possibilitat que es puguin admetre, en casos justificats, implantacions d’activitats o instal·lacions de valor estratègic i d’especial interès supramunicipal. La instal·lació d’un càmping privat no té aquest valor ni interès”, han explicat, tot afegint: “A banda de l’incompliment d’aquests plans territorials, ens preocupa també l’impacte del projecte sobre la disponibilitat d’aigua. Un dels paràmetres més importants a avaluar pel desenvolupament sostenible d’un territori és la disponibilitat d’aigua. En un context de canvi climàtic, l’aigua és un recurs indispensable a considerar amb rigor. Aquest projecte és comparable a la implantació d’un desenvolupament urbà de 2000 persones, amb 266 bungalous, i més que doblaria així la població censada de Garriguella que és de 854 habitants. I és evident que el complex estaria en màxim rendiment a l’estiu, coincidint amb la temporada quan la demanda d’aigua a la comarca és més alta i també quan hi ha més escassetat. Els informes del projecte que hem pogut consultar no garanteixen aquesta disponibilitat d’aigua”.

En aquest sentit, la IAEDEN ha  demanat la retirada del projecte per “no complir amb els plans territorials, per ser insostenible i pel seu fort impacte paisatgístic”: “Esperem que les administracions competents apliquin les normatives vigents i encoratgem als habitants de Garriguella i de tota la comarca d’expressar el seu rebuig a aquest tipus de projecte que ja no toca”.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista