La periodista i crítica de cinema Imma Merino serà a Figueres per realitzar una doble presentació entorn a la cineasta Agnès Varda

El proper dijous 30 de maig les cinèfiles i cinèfils de l’Alt Empordà tindran ocasió de gaudir de la doble presentació entorn a la mítica directora de la Nouvelle Vague i pionera del cinema feminista, Agnès Varda, que morí el passat 29 de març als 90 anys deixant una sòlida i dilatada trajectòria cinematogràfica entre la que s’hi compten més de cinquanta obres entre documentals, curtmetratges i pel·lícules, com ara Le Pointe Courte (1955), Cleo de 5 a 7 (1962), La Felicidad (1965), Sin techo ni ley (1985), Los espigadores y la espigadora (2000), Los espigadores y la espigadora… dos años después (2002) i Las playas de Agnès (2008), Caras y lugares (2016) i Varda par Agnès (2019).

Collage-Varda-MerinoLa periodista i crítica de cinema Imma Merino serà l’encarregada d’apropar-nos la figura i l’obra d’Agnès Varda, d’una banda, a les 19 h a la Biblioteca de Figueres, amb la presentació del llibre Agnès Varda. Espigadora de realidades y ensueños del que Merino n’és autora. La presentació anirà a càrrec de Maria Josep Balsach, professora d’Història de l’art contemporani de la UdG, i de la mateixa Imma Merino.

El llibre, editat per la Filmoteca Vasca, conté un assaig sobre el conjunt de la filmografia de Varda i una de les darreres entrevistes concedides per la realitzadora, i testimonia com el seu cinema, entre el documental i la ficció, ha transitat un camí tan personal com inspirador, posant en qüestió i transgredint les fronteres entre els gèneres, la vida i la representació, la realitat i el somni, la naturalitat i l’artifici, l’atzar i l’elaboració. I és que Agnès Varda ha concebut imatges cinematogràfiques amb una llibertat que sempre l’ha portat a crear les seves pròpies regles del joc. Sensible als fets del seu temps i mantenint una curiositat viva pels altres, el seu cinema té una vocació testimonial exercida amb la consciència de que la realitat mai pot atrapar-se i que, en qualsevol cas, es mostra des de la subjectivitat.

D’altra banda, el Cineclub Diòptria, projectarà a les 20.30 h als Cinemes Las Vegas, la pel·lícula Caras y lugares d’Agnès Varda, amb presentació a càrrec d’Imma Merino, que també conversarà amb els espectadors després del visionat del documental.

Caras y lugares, és una road movie per la França rural i profunda en la que es cedeix el protagonisme a homes i dones anònims als que la cineasta converteix en gegants. És també una radiografia de la forma d’entendre la vida de la que va ser una dona riallera amb un especial sentit de l’humor.

La Biblioteca de Figueres, el Cineclub Diòptria i Imma Merino, ja van aliar-se l’any 2016 per a realitzar una doble activitat entorn d’un llibre i una pel·lícula, quan va tenir lloc a la biblioteca la presentació de la novel.la Carol de Patricia Highsmith, editada per L’Avenç, amb lectura d’alguns dels seus fragments a càrrec de l’enyorada Cristina Cervià i, la posterior projecció dins la programació de Diòptria de l’adaptació cinematogràfica i obra mestra de Todd Haynes, ambdós actes presentats per una entusiasta Imma Merino.

Imma Merino és periodista i crítica de cinema. Llicenciada en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra. Escriu a la secció cultural del diari El Punt Avui. A més, és professora d’Història del cinema i d’Anàlisi dels mitjans de comunicació a la Universitat de Girona i de Documental de creació a la Pompeu Fabra.targeto-agnes-varda