L'Alfolí, escenari del Portalblau de l'Escala

Portalblau5_figueres

El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, s’ha traslladat aquest cap de setmana a l’edifici històric de l’Alfolí de la Sal amb conferències, concerts i exposicions. Aquesta és la darrera setmana del festival amb els plats forts d’aquesta edició, que inclouen un muntatge de màpping a la façana de la casa del Gavià i amb els concerts de la Mar d’en Manassa, amb l’estrena del nou espectacle de la Maria del Mar Bonet, la gira dels 40 anys d’Elèctrica Dharma i els concerts de Cris Juanico i de la banda País Petit

Divendres hi va haver la primera de les conferències del festival, amb Jordi Llovet, parlant de “La política a la Roma Clàssica, i la nostra d’avui” Més tard, va ser el torn de la poesia, amb l’espectacle “El(s) poeta Ovidi, un homenatge a Ovidi Montllor, amb la participació de Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. El dissabte es va estrenar una exposició de fotografies dedicades a la pesca a la Mediterrània, en col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica Cromàtica, del CER l’Escala. Es feia a la sala d’exposicions, un cop restaurada, i la mostra, ‘Marenostrum’ és un homenatge al mar i a la pesca. L’exposició ha agradat especialment per la seva peculiar forma de presentació, ja que les imatges estan emmarcades dins caixes de fusta com les que utilitzen els pescadors quan van a pescar. Estarà oberta fins el 16 d’agost i hi han participat un total de 13 autors. El mateix dia, va actuar a l’Alfolí de la Sal Guillem Roma, que va portar al Portalblau el seu nou disc, ‘Nòmades’.
Va tancar les actuacions en aquest escenari, Gemma Humet, amb l’espectacle ‘Si canto enrere’, amb cançons que afirma que són “una barreja musical que recull les influències que he tingut al llarg de la vida”. D’altra banda, el festival Portalblau continua l’exploració de col·laboracions amb altres festivals. Si l’any passat va ser amb el de Peralada, en aquesta ocasió s’ha arribat a un acord amb el festival Minipop, de Tarragona, que va portar un tastet de la seva filosofia a l’Escala. Concretament es van fer tallers creatius, jocs i un concert de Copa Lotus, a la plaça Catalunya).

Propers concerts

La següent actuació a la Mar d’en Manassa (31 de juliol) serà la de Maria del Mar Bonet, que estrena a l’Escala un nou espectacle d’homenatge a Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, en el vintè aniversari de la seva mort. L’endemà, el protagonisme serà per a la companyia Elèctrica Dharma, que ha escollit el festival Portalblau com a una de les poques parades de la gira de retrobament del grup per a la celebració dels seus 40 anys, que va començar amb un èxit total, el passat, 10 d’abril, a Girona.El grup va néixer l’estiu de 1974, per convertir-se en tot un referent de la música catalana. Abans de l’aturada que els seus membres es van imposar el 2011, havien enregistrat 24 discos d’estudi i fet gairebé mil concerts per tot el món.

Altres Mars

Després de la Dharma, és el torn d’una de les novetats d’aquest any, ja que després de set edicions en què el festival només ha estat obert a la música de la Mediterrània, s’ha decidit crear la secció Altres Mars, que permetrà portar música convidada d’altres indrets. En aquesta primera ocasió, el convidat serà un dels grups gallecs més premiats, Luar Na Lubre, que portaran la música celta a l’escenari privilegiat, arran de mar, de la Mar d’en Manassa. Tancarà els concerts en aquest escenari i d’aquesta edició, Cris Juanico (3 d’agost), amb el seu nou espectacle, “Una nit f(a)usta”. Cris Juanico actua acompanyat d’un quartet de corda, un contrabaix i guitarra acústica per presentar el seu nou treball. “És més que un concert, és un espectacle d’emocions i reflexions per fer sentir al públic plenament protagonista, compartint una història plena de paisatges, somnis, amor i vida”, apunta l’artista.

Fotos: Basili Gironès

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista