L’associació Dona Dóna Alt Empordà obre el debat mares treballadores: conciliació o renuncia

dona-dona

L’associació Dona Dón Alt Empordà ha volgut afegir-se a la celebració del dia de la dona treballadora, amb una jornada de debat que ha servit per reflexionar sobre la conciliació, les baixes de maternitat i el model de societat que discrimina a les dones pel fet de decidir dedicar-se a cuidar. Un debat enriquidor que ha comptat amb 3 ponents de luxe, Mònica Tornadijo, advocada especialitzada en conciliació laboral, docent i assessora de lactància; Marta Busquets, advocada, activista feminista i de la maternitat i presidenta de l’associació Dona Llum; Judit Guirado advocada, Doula i assessora de lactància.

En el marc de la celebració del dia de la dona treballadora, l’associació Dona Dóna Alt Empordà ha volgut aprofitar per reflexionar al voltant de les mares treballadores, plantejant la pregunta sobre si la conciliació existeix o bé si pel contrari hi ha una renuncia. El debat ha comptat amb Mònica Tornadijo advocada especialitzada en conciliació laboral, docent i assessora de lactància que ha explicat quins són els drets que hi ha el nostre país pel que fa a la maternitat. Per Tornadijo, el nostre país en ser un dels que té menys dies de permís de maternitat fa que el col·lectiu de les mares sigui un dels més estressats, «la manca de conciliació ens passarà factura a la salut en un futur». L’advocada també ha reclamat que el cost de la conciliació l’hauria d’assumir l’Estat i els polítics, també ha fet una crida a les dones mares a reclamar els seus drets.

La següent ponent del debat, Marta Busquets també advocada, activista feminista i de la maternitat i presidenta de Dona llum ha plantejat preguntes per fer reflexionar els assistents, com per exemple, què serà la maternitat el dia que les dones estiguem empoderades? Realment les dones escollim, o bé ens pensem que escollim? Per Busquets el fet de cuidar, en la nostra societat es veu com una càrrega i no hauria de ser així ja que s’està cuidant una persona estimada, ja siguin els fills o la nostra gent gran. Busquets ha parlat també de la discriminació que pateixen les dones pel fet de ser mares, ja que es planteja la pregunta de o cuides o treballes, per continuar pensant qui cuida quan decideixes treballar o no estàs cuidant?

Per tancar la taula rodona ha intervingut Judit Guirado, advocada doula i assessora de lactància que ha començat preguntat quina és la definició de conciliació. Guirado ha parlat de la conciliació com un tetris, un difícil puzzle que cadascú ha de confeccionar segons les seves necessitat i prioritats. L’advocada i doula també ha recordat que no cal que les dones, la mare en aquest cas, es sobrecarregui amb tot, ja que la família és un equip i tots els membres poden aportar. Per Guirado hem de ser les dones qui reivindiquem i ens treballem aquesta conciliació, ja que «vivim en el país del espavila’t com puguis que no t’ajudarem en res». En la mateixa línea de les altres ponents, Guirado també ha reivindicat que cal que els polítics es posicionin i plantegin la maternitat i la infància com una qüestió d’Estat. Per acabar, la ponent ha parlat de la emprenedoria i de la visió distorsionada que es dóna d’ella com una opció ideal que sovint no ho és, a la que moltes mares es veuen obligades a emprendre buscant una feina que els permeti quadrar vida familiar i laboral.

Mercè Mayné, comunicadora i Periodista per la UAB

fotografia: Mercè Mayné