L’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís rebrà el dilluns 17 de juny el setzè premi de narrativa catalana Maria Àngels Anglada a obra publicada

joan-lluis-lluis-figueres-2019

 El premi serà lliurat en el decurs d’un acte acadèmic de caràcter públic que tindrà lloc a les 19.30 hores a la sala d’actes de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.
Jo soc aquell que va matar Franco, de Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963), va obtenir, el passat 29 d’abril, el Premi de Narrativa Maria Àngels Anglada a obra publicada que promou l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres, amb la voluntat de contribuir al foment de la literatura catalana, refermar la projecció cívica i cultural de l’institut i enaltir la memòria de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 – Figueres, 1999), que va ser professora del centre.

La decisió de premiar aquesta obra ha estat presa per un jurat presidit pel director de l’institut, Josep Colls, i integrat per Núria Galimany, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Figueres; Joan Manuel Soldevilla, catedràtic de Llengua castellana i Literatura de l’Institut Ramon Muntaner; Daniel Genís, professor de Llengua catalana i literatura i Doctor en Filologia; Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres; Pilar Tavera, membre de l’Associació d’Amics de l’Institut Ramon Muntaner i exprofessora del centre; i Anna Batlle, Txell Garcia i Marc Jodar, alumnes del Muntaner i membres del seu Club de Lectura. El filòleg David Guixeras ha actuat com a secretari.

El jurat ha valorat que la novel·la de Joan-Lluís Lluís “té un ritme trepidant que pot despertar en l’alumne l’interès per contraposar la peripècia de la ficció amb la realitat. La ucronia hi està molt ben construïda, amb tensió narrativa, reflexió i voluntat d’estil.” D’acord amb les bases del premi, Jo soc aquell que va matar Franco serà el curs vinent lectura obligatòria als grups de 4t ESO de l’Institut Muntaner.

Dotat amb 2.000 euros, el premi compta amb el suport de la família Geli-Anglada i amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres, així com amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l’Associació de Pares del centre.

Els autors i obres guardonats a les edicions anteriors han estat: Emili Teixidor (Pa negre, 2004), Carme Riera (La meitat de l’ànima, 2005), Joan D. Bezsonoff (Les amnèsies de Déu, 2006), Imma Monsó (Un home de paraula, 2007), Quim Monzó (Mil cretins, 2008), Joan Francesc Mira (El professor d’història, 2009), Màrius Carol (L’home dels pijames de seda, 2010), Sergi Pàmies (La bicicleta estàtica, 2011), Jaume Cabré (Jo confesso, 2012), Lluís Llach (Memòria d’uns ulls pintats, 2013), Rafel Nadal (Quan en dèiem xampany, 2014), Vicenç Pagès (Dies de frontera, 2015), Teresa Colom (La senyoreta Keaton i altres bèsties, 2016), Pep Puig (La vida sense la Sara Amat, 2017) i Tina Vallès (La memòria de l’arbre, 2018).