Michel Petrucciani al Cineclub Diòptria

Diumenge 2 de Juny a les 18:00h a La cate, en col·laboració amb Joventuts Musicals de Figueres al 25è Festival de Jazz de Figueres.

OSSOS DE VIDRE, MANS D’ACER

Documental biogràfic sobre el pianista francès Michel Petrucciani (1962-1999). Afectat per una osteogènesi imperfecta, Petrucciani superà la seva discapacitat física per esdevenir un artista de talent i fama internacional. En aquest documental que retrata al músic a través d’entrevistes i imatges d’arxiu, Michael Radford busca comprendre la naturalesa de la creativitat.

Michael Radford, responsable de films com ‘El cartero (y Pablo Neruda)’, ‘El mercader de Venecia’, ‘Un plan brillante’ o ‘1984’ reprèn la seva filmografia retratant la figura de Michel Petrucciani i la seva sorprenent història de superació, suposant el seu retorn al gènere documental.

Malgrat haver nascut amb una important discapacitat física, Petrucciani arribà a convertir-se en un dels millors pianistes de jazz de la història. Format en música clàssica, va créixer escoltant a Miles Davies o Django Reinhardt, va actuar amb els millors jazzmen del moment i va vendre més de milió i mig de discs. Petrucciani morí als 36 anys d’edat, una curta vida però una apassionant història.

D’igual manera que les peces de Petrucciani, Radford dirigeix aquest documental de forma elegant i amb molt de ritme, gràcies a la gran tasca del muntador francés Yves Deschamps. Hi ha una clara identificació i com espectador es pot apreciar que hi ha quelcom que els uneix com a artistes: necessiten comunicar-se a través de l’art, és una necessitat compulsiva. És maravellós aquest retrat caleidoscòpic on veiem com el personatge arriba a veure la llum de la seva professió, a saber allò que és realment el jazz. De com va superar les seves deficiències físiques per esdevenir un instrumentista de formació clàssica i d’extraordinària tècnica i que arribà a crear un estil propi que bebia de la música brasilera barrejada amb Duke Ellington, la seva principal font d’inspiració.