Mor Esteve Ripoll i Cornell, exalcalde de Castelló d’Empúries

Esteve_ripoll

Tenia 75 anys. La cerimònia es farà aquest dimarts, 19 de juliol, a les 18.00 hores a la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries.

Pastisser de professió i propietari de la Fleca, va ser, en l’etapa final del franquisme, des de 1967 fins al 1973, regidor a l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Més endavant ho va tornar a ser amb els primers ajuntaments democràtics, des de 1979 a 1983 durant el mandat de Francesc Brossa, al qual va substituir al capdavant de l’alcaldia, des de 1983 a 1987 amb el PSC. Va continuar com a regidor fins el 1991. També va ser diputat provincial a la Diputació de Girona, concretament a la Comissió Informativa de Turisme. Va ser responsable de la Comissió Informativa de Prevenció i Extinció d’Incendis, etapa en què es va crear el cos de bombers i el seu desplegament a totes les comarques de Girona. L’any 1977 va formar part de la llista del PSC al Congrés dels Diputats.

Es recorda, entre molts altres, el seu paper, junt amb l’alcalde Francesc Brossa i tot l’equip de govern, per evitar que s’urbanitzessin els Aiguamolls de l’Empordà. Van utilitzar la figura del paisatge pintoresc per protegir aquella zona. Des del consistori ho va denunciar al Ministeri de Cultura, el qual aturà les obres de la carretera i les excavadores que ja havien iniciat els treballs.

Pel que fa a la vessant cultural se’n destaca el seu activisme, la seva tasca de recerca, recuperació i preservació de la història i la memòria local i comarcal. Va ser col·laborador habitual en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals, autor d’articles i col·laboracions en diferents publicacions locals i comarcals. També va publicar diversos llibres d’història del municipi. L’any 1992 va ser finalista del Premi Just Casero per l’obra Romanços de l’Empordà. En l’àmbit del teatre, ja als 20 anys dirigia El grup de Teatre Esplais, al llarg del temps interpretà diverses obres i després d’un llarg parèntesi, en que va continuar-hi en contacte, va reemprendre la tasca de director. Cal destacar-ne l’estrena de l’obra El Ferrer de tall el 1981 amb motiu de la inauguració de la Sala Municipal. L’any 2014, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, li va atorgar el guardó Espiga i Timó d’Or.

Una altra vessant coneguda, era la seva faceta de recerca, preservació i recuperació de la memòria històrica de Castelló d’Empúries, conservant un extens i interessant fons documental. Darrerament la família va fer donació d’aquest fons a l’arxiu municipal.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista