Museu del Joguet: Avanç de la programació d’exposicions i activitats 2019

museu-joguines-4-figueres

Avanç de la programació del Museu del Joguet de Catalunya per aquest any 2019.

ANY JOAN BROSSA
Aquest any s’escau el centenari del naixement del poeta Joan Brossa; per aquesta raó el 2019 ha estat declarat Any Joan Brossa per la Generalitat de Catalunya.joan-brossa
Brossa va ser un gran amic del Museu del Joguet i Patró fundacional de la Fundació Museu del Joguet de Catalunya fins a la seva mort. Llegà al museu el fons dels seus joguets, així com diverses obres, i per desig exprés seu conservem i gestionem el llegat Frègoli en comodat de l’Ajuntament de Barcelona.
Commemorarem el centenari de Joan Brossa, el padrí dels joguets, amb diverses exposicions:

FRÈGOLI
VINT ARTISTES EN UNA SOLA PERSONA
Exposició temporal a la Sala Oberta, del 7 de setembre al 3 de novembre 2019Leopoldo-Fregoli
Exposició que mostrarà l’interès de Brossa per l’artista Leopold Frègoli. Malgrat que Joan Brossa no va conèixer personalment Leopold Frègoli i lamentava no haver-lo vist actuar, tenia una gran admiració per l’artista, que sovint expressava amb vehemència. Aquesta admiració que sentia, a part de quedar reflectida en la seva obra, també la va demostrar aplegant durant molts anys el valuós fons documental sobre el transformista que es conserva al Museu del Joguet de Catalunya en comodat de l’Ajuntament de Barcelona.
Aquesta exposició tindrà activitats complementàries

EL DEPEDESTAL SÓN LES SABATES
LES SABATES DE JOAN BROSSA
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu, del 8 de febrer al 10 de març
L’exposició pren el nom d’una coneguda obra poètica de Joan Brossa de 1955. Es mostren a més del text de Jordi Coca escrit amb motiu de la tercera reedició del seu llibre sobre Brossa, precisament titulat Joan Brossa o el pedestal són les sabates les últimes sabates del poeta, que han estat donades per Josep Vilaseca al museu.

BROSSA I LA MÀGIA
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu (dates a concretar)
Exposició que explorarà l’interès que Joan Brossa va tenir per la màgia ja des d’infant. S’exposaran alguns dels jocs de màgia que Brossa va tenir de nen i que actualment formen part dels fons del Museu del Joguet de Catalunya.

JOGUETS DE JOAN BROSSA
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu (dates a concretar)
Exposició de petit format que mostrarà una selecció del joguets més destacats que havia tingut Joan Brossa de petit i que actualment formen part dels fons del Museu del Joguet de Catalunya.

RECORREGUT DE JOAN BROSSA PEL MUSEU DEL JOGUET
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu (dates a concretar)
Es mostrarà el recorregut Brossa a través dels jocs i joguets de la seva infància que formen part de l’exposició permanent del Museu del Joguet de Catalunya.

EL PADRÍ DELS JOGUETS
EN MEMÒRIA DE JOAN BROSSA
Exposició temporal a la Sala Brossa-Frègoli, durant tot l’any 2019
Exposició temporal en memòria de Joan Brossa, que mostrarà un recull de notícies sobre la seva mort, així com un recull d’audiovisuals (entrevistes i programes televisius, filmacions, etc.) sobre el poeta.

Així com les activitats:
Nova presentació i reubicació a l’exposició permanent del Museu del Joguet de Catalunya del poema visual L’escombra de la bruixa, creat per Joan Brossa per al Museu.

Visita guiada Joan Brossa, el padrí dels joguets. Nova visita guiada a l’exposició permanent del museu en la qual es podran veure els jocs i els joguets que van pertànyer a Joan Brossa quan era infant, així com les obres que el poeta va fer per al museu.

Taula rodona per commemorar els vint-i-vuit anys que fa que Joan Brossa va ser nomenat Escriptor del mes per la Institució de les Lletres Catalanes i de la visita comentada al museu que va impartir. Hi intervindran Josep Maria Dacosta, Joan Ferrerós, Carles Pujol i Sebastià Roig, que van assistir a la visita que va fer el poeta.

EXPOSICIONS TEMPORALS

LA UNIÓ EN FA CENT
UN SEGLE D’ESPORT I GLÒRIA
uefigueres-figueres-2019Exposició temporal a la Sala Oberta, del 8 de febrer al 10 de març
Exposició commemorativa del centenari de la Unió Esportiva Figueres, en la qual es mostrarà la història esportiva del club, des de la seva creació l’any 1919, fent un recorregut pels camps de Figueres on va jugar l’equip, els seus presidents i directius, les penyes, els títols i els guardons, i s’exposaran materials inèdits.
Activitats complementàries:
Visita comentada a l’exposició a càrrec dels comissaris

NINES DEL MÓN (títol provisional)
Exposició temporal a la Sala Oberta, del 23 de març al 2 de juny
Les nines són presents en la nostra història des dels temps més remots de la humanitat, encara que no sempre han tingut una finalitat lúdica i familiar. En podem trobar de fang, fusta, carabassa, ossos, fulles de blat de moro, metall… Però el que marca un veritable punt d’inflexió és la invenció del plàstic a la darreria del segle xix, atès que permetrà començar a produir nines en sèrie i suposarà l’inici de la seva comercialització generalitzada a escala internacional. L’exposició mostrarà una selecció de l’extensa col·lecció de nines de tot el món recollides pel fotoperiodista Kim Manresa i la seva filla Ada Manresa.
Activitats complementàries
Visita comentada a l’exposició a càrrec de Kim Manresa. Dia: 13 d’abril
Taller “Quitapenas”: 18 de maig, DIM

EL MEU JOGUET PREFERIT, SEGONA OPORTUNITAT
Exposició temporal a la Sala Oberta, del 6 al 12 de juny
En aquesta exposició Popup es mostraran les fotografies originals de Jordi Puig realitzades durant l’acció El meu joguet preferit, segona oportunitat. L’acció es va programar dins la vint-i-cinquena Festa del Joguet, l’any 2018, i tothom va ser convidat a fer-se una foto amb el seu joguet preferit.

50 ANYS DE L’ARRIBADA DE LES PERSONES A LA LLUNA (títol provisional)
Exposició temporal a la Sala Oberta, del 18 de juny a l’1 de setembre
Commemorem els cinquanta anys de l’arribada de les persones a la lluna exposant una selecció dels jocs i els joguets que a partir de la dècada de 1950 van reflectir la carrera per l’exploració de l’espai, primer, i l’arribada a la lluna i el viatges intergalàctics, després.
Activitats complementàries
Taller papiroflèxia: 29 de juny
Visita guiada / conferència amb la col·laboració de l’observatori d’Albanyà: a determinar

TENGUI, FALTI!
APRENDRE AMB ELS CROMOS
Exposició temporal a la Sala Oberta, del 8 de novembre al 10 de març
Exposició que reivindica el paper pedagògic desenvolupat pels àlbums de cromos al llarg de decennis. En temps on la imatge era escassa, els àlbums van esdevenir veritables complements pedagògics de la feina duta a terme a les escoles i als instituts, atès que van aportar tot un món de referències gràfiques sobre els àmbits més diversos del coneixement. En el recorregut que oferim en aquesta exposició volem mostrar com la ciència, la tecnologia, l’art, la història i fins i tot l’actualitat apareixien en uns cromos que esdevenien una veritable enciclopèdia per a la mainada. I també com, en el segle xxi, aquests cromos divulgatius segueixen tenint el seu lloc al mercat.
Aquesta exposició és el resultat d’un projecte col·laboratiu amb els alumnes de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres.
Activitats complementàries
Visites comentades a l’exposició per als alumnes. Dia: 16 de novembre
Conferència de Joan Manel Soldevilla. Dia: a concretar

EMPORDONESES
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu, mes de març

PREMI TÍSNER DE JOCS EN CATALÀ
PLATAFORMA PER LA LLENGUA
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu, mesos de juliol-agost

NARCÍS MONTURIOL
Exposició temporal de petit format al vestíbul del museu, mes de setembre
Commemoració del bicentenari del naixement de Narcís Monturiol

PROGRAMES I ACTIVITATS

APROPA CULTURA
El Museu del Joguet de Catalunya a Figueres és el primer museu de les comarques de Girona que forma part del programa Apropa Cultura. Apropa Cultura és un programa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials que fa possible que més de 90 equipaments culturals ofereixin la seva programació a 1.800 entitats i serveis socials d’arreu de Catalunya. Durant aquest 2019, el Museu del Joguet de Catalunya seguirà oferint la possibilitat de visitar el museu i diverses activitats a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat.

PROGRAMACIONS ESPECÍFIQUES
El Museu del Joguet de Catalunya ha elaborat programacions específiques per al Dia de les Dones, el Dia Internacional de l’Art, Santa Creu, el Dia Internacional dels Museus i l’Acústica, entre altres. També s’han programat noves edicions de l’exitosa visita teatralitzada Toc, toc… Rejoc!

Els tallers familiars i per a adults d’enguany s’han projectat per treballar les aptituds emocionals de les persones, també des de la perspectiva de l’accessibilitat.

museu-joguines-peu-figueres