Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol

science-figueres-2018

En el marc de les jornades ‘Science Needs You!’
Presentació abans de l’arribada a l’Auditori de Barcelona

El proper dissabte 20 d’octubre a les 21 hores, i en el marc de la tercera edició de les jornades de divulgació científica Science Needs You!, organitzades per l’ACDIC, s’estrenarà a “La Cate” de Figueres (Ronda del Rector Arolas, 4) el concert ‘Música pel canvi social a l’època de Narcís Monturiol’. Aquest recital, que més endavant té previst presentar-se a l’Auditori de Barcelona, destaca per tenir en el seu programa la ‘re-estrena’ de l’obra perduda d’Anselm Clavé “La Revolució” que des de la seva presentació al Liceu el 1869 no s’havia tornat a interpretar. Es tracta d’una cantata per a cor i orquestra que Clavé al seu dia va dedicar al polític republicà Abdó Terrades (Clavé també era amic personal de Monturiol) i compartia amb ell idees polítiques: eren els pioners del republicanisme a Espanya. L’obra descrivia la decadència de la monarquia envers el triomf de les forces progressistes. Musicalment, la partitura inclou la Marcha reial i la cançó La campana, un himne revolucionari dels fets del 1841. La resta del repertori de la vetllada el conformen obres que Pep Ventura va interpretar per recaptar fons per finançar el projecte del submarí “Ictineu” de Narcís Monturiol, entre les que destaquem la transcripció que va fer de “La Marsellesa”, i també havaneres del músic vallensenc Vicenç Olivé i Mulor, entre d’altres.

Els intèrprets de la vetllada seran la Coral La lira de Sant Cugat i el Quartet Revolució, encapçalat per Santi Escura, pianista i compositor, el qual ha fet, a més, els arranjaments musicals; Adriana Montorfano, flauta; Edgar Casellas, violoncel; i Jordi Casas, clarinet.

El concert té intenció de vincular ciència amb cultura i il·lustrar la realitat social de l’època en el context de la 2ª revolució industrial, intentant establir vincles entre l’època de Monturiol, Clavé i Terrades; i l’època actual, amb les seves particularitats socio-econòmiques i tecnològiques. Tanmateix, en el terreny estrictament musical, es vol reforçar la col·laboració entre els intèrprets del Vallès i de l’Empordà i trobar punts de contacte entre ambdós territoris.

El programa de la vetllada inclou

1ª part

– Lo cant dels aucellets, de Pep Ventura (quartet sol)

– Damunt la sorra daurada, de Vicenç Olivé i Mullor (coral)

– La Font del Roure, de Josep Anselm Clavé (coral)

– L’havanera del Vallès, de Vicenç Olivé i Mullor (coral)

– L’Empordà, sardana lletra de Joan Maragall i música d’Enric Morera (coral i piano)

2ª part

– La Marsellesa, de Pep Ventura (quartet sol)

– La Revolució, d’Anselm Clavé (cor i quartet instrumental)

Aquest recital es duu a terme gràcies a la col·laboració de Federació de Cors de Clavé, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC).

SCIENCE NEEDS YOU!
Aquesta setmana celebrem la tercera edició de les jornades de divulgació científica ‘Science Needs You!’ que tenen per motiu apropar al gran públic la ciència de frontera que avui en dia es fa al nostre país. ‘Science Needs You!’ combinarà amenes i participatives xerrades a càrrec de científics catalans de primera línia que actualment treballen a indrets com el Pol Nord, amb concerts, exposicions i activitats a l’aire lliure. El leit motive que vincularà totes i cadascuna de les activitats és ‘el mar i les ciències del mar’, entès aquest com el bressol de la vida al nostre planeta el qual presenta, actualment, problemes i reptes majúsculs, de la resolució dels quals depèn el nostre futur.