‘On em portin els ametllers’ de Bàrbara Julbe a Llibres Low Cost

on-em-portin-els-ametllers

· La novel·la On em portin els ametllers de la periodista Bàrbara Julbe relata la superació de la mort d’un fill en gestació
· Dimecres 31 de maig es presentarà la novel·la On em portin els ametllers, de Bàrbara Julbe a la Galeria d’Art Lola Ventós de Figueres a les 20.00h.

La periodista Bàrbara Julbe, considerada autora revelació d’aquest Sant Jordi 2017, portarà la seva novel·la On em portin els ametllers (Editorial Gregal) a la capital de l’Alt Empordà. Serà el proper 31 de maig en un acte amb la col·laboració de la Llibreria Low Cost de Figueres a les 20.00 hores.

Després de l’exitosa presentació del llibre a Barcelona, que va anar a càrrec del periodista i director d’El Món a RAC1, Jordi Basté, en aquesta ocasió l’autora comptarà amb la periodista i artista de TV3 Mariona Comellas. L’acte, novament, estarà acompanyat amb música. Aquesta vegada hi haurà la interpretació de la mateixa Comellas que oferirà cançons de bressol.

El llibre explica el somni escapçat de la protagonista del llibre, la Ivet, de ser mare. La pèrdua d’aquest fill als cinc mesos de gestació fueteja la seva ànima i ha d’aparcar les il·lusions per iniciar un intens procés de descoberta interior per aconseguir acceptar-ho.

La publicació transcorre a poblacions de l’illa de Mallorca, al barri de Santa Eugènia de Girona i també a la Banyoles actual -des d’on es fa una immersió a la vida a la rereguarda de la Guerra Civil-. L’autora, que és corresponsal de Rac1 i La Vanguardia a les comarques de Girona, desgrana l’experiència emocional per la qual passa aquesta jove, que a través d’aquest viatge enmig d’un temporal d’emocions s’enfronta a tot el que li està passant i li aflora una fortalesa que ni ella mateixa sabia que tenia. Ho podrà superar?

La periodista, que va viure en primera persona la vivència personal de perdre un fill en gestació als cinc mesos i mig, va decidir plasmar en un llibre un fet tan colpidor com aquest. Primer per poder abocar en paraules el dolor intern que suposa la mort d’un fill gestant i després per abordar una situació que actualment té poc reconeixement social i a la qual molts pares i mares, que per a ells aquell fill o filla té un valor irreemplaçable, han de recórrer un llarg camí per superar el dol.

La novel·la omple un buit en la literatura -és dels pocs llibres que hi ha en aquesta temàtica- i vol trencar un silenci que existeix actualment en la societat en aquest àmbit, d’on encara queda feina per fer com ara la implantació de protocols d’atenció a la mort neonatal i perinatal a més hospitals del país i l’estat Espanyol i la possibilitat que els progenitors puguin inscriure el nom del seu fill al registre civil. Actualment es poden inscriure les criatures abortives de més de 180 dies de vida fetal, segons el ministeri de Justícia. I el proper 30 de juny de 2017 entrarà en vigor una modificació de la llei en què els pares i mares podran també inscriure els seus fills en un nou sistema d’arxiu, sense efectes jurídics, que substituirà l’antic registre anomenat “Legado de abortos”, on segons denunciaven algunes associacions que donen suport a la pèrdua gestant, el nadó s’havia d’inscriure en la majoria de casos com a “Fetus mascle/femella de nom de la mare” en lloc del seu nom complet.

Per a l’elaboració d’aquesta publicació, Bàrbara Julbe ha fet estades a l’illa de Mallorca i ha visitat els paratges naturals als quals fa referència el llibre per a transmetre amb detall les sensacions que emanava aquesta illa i els seus trets característics. Montuïri, Sencelles o Fornalutx i també indrets com sa Foradada, es Cap de Formentor o el mirador de na Burguesa són alguns dels municipis i entorns que s’exposen a la novel·la. Banyoles, la seva ciutat natal, li ha servit de font d’inspiració per l’aparició d’un rellotge de butxaca de la Guerra Civil, amarat de secrets i saviesa, que l’àvia li regala a la protagonista, fruit de l’estima que es tenen les dues. Per al relat d’aquesta part de la història, la periodista s’ha documentat i ha realitzat diverses entrevistes, entre elles, a un home de Ravós del del Terri (Pla de l’Estany), de 96 anys, que va anar a la batalla de l’Ebre i va tornar ferit de metralla. Bàrbara Julbe també va viure uns mesos al barri de Santa Eugènia de Girona, on transcórrer també part de la novel·la.

Sinopsi
La Ivet i en Pau, una parella enamorada i a la recerca de feina, inicien un viatge a l’illa de Mallorca. Hi arriben a finals de gener, moment en què els ametllers florits de sa Roqueta marquen l’inici d’un camí insospitat.

El destí escapça el somni de ser mare a aquesta jove. Només aconseguirà enfrontar-se a tot el que li està passant després d’un intens procés de descoberta interior. Solament així aconseguirà acceptar allò tan difícil: viure en plenitud sigui quin sigui el moment.

El rellotge de butxaca que li va regalar la seva àvia, una dona amb un passat lligat a la Guerra Civil i a la botiga de queviures que la va veure créixer, es converteix en un símbol amarat de secrets i de saviesa.