Opinió: Aeròdroms gironins

merce-cuartiella-3

Article d’opinió de Mercè Cuartiella, escriptora i llicencia en Filologia per la Universitat de Barcelona.

merce-cuartiella-2017Sempre em resulten interessants els llibres que em descobreixen dades que no sabia sobre el territori. Aeròdroms republicans de Girona (1936-1939) n’és un exemple perquè, malgrat fa temps que conec a dos dels autors, David Garcia Argilaga i Roberto Plà Aragonés i, per tant, ja sabia de l’activitat aeronàutica de les nostres comarques –en David Garcia és també autor d’altres esplèndids volums sobre el tema, Tocant el cel o Ales negres i xampinyons–, ara he tingut l’ocasió de conèixer més abastament aquesta part de la nostra història i descobrir que no eren tres, ni cinc, ni set els aeròdroms de la demarcació gironina, sinó onze. Girona –i amb ella l’Empordà– va ser un territori estratègic per a la República, sobretot cap al final de la guerra; en conseqüència, va ser també un objectiu prioritari de l’enemic i els aeròdroms van néixer per defensar aquesta posició essencial dels atacs aeris i marítims.

El llibre és rigorós, ens aporta un munt d’informació i ens ofereix, als que som neòfits en aquesta matèria, abundant material fotogràfic que ens ajuda a situar els espais i a fer-nos una idea de com eren. Des de fotografies d’època a actuals, des d’imatges dels bombardejos a vistes aèries, des de plànols de refugis a retrats dels aviadors davant de les seves màquines, tot aquest reforç visual il·lustra un text molt ben documentat, amb dades contrastades i explicat de forma amena que ens endinsa en un món per a molts de nosaltres completament desconegut però profundament atractiu i interessant. També resultem suggeridors els dibuixos a color de Roberto Plà, recollits a l’apartat “Escenes”, que ens ajuden a imaginar com era l’ambient als aeròdroms i a submergir-nos en alguns fragments del dia a dia de les persones que els van habitar.

Onze són els autors del llibre i moltes les institucions que han col·laborat en la seva edició, gairebé totes públiques i alguna de privada. Estic segura que dur a terme aquest projecte ha comportat una inversió de moltes energies en totes les seves etapes: des de la recerca de dades i imatges a la redacció del text, des de la coordinació dels autors a la recerca d’editor i finançament. No ens perdem aquesta magnífica història i fem que el seu esforç hagi valgut la pena.

M. Mercè Cuartiella