OPINIÓ: Carta oberta a una alcaldessa amb minoria absoluta

Article-Albert-Testart-juny-2015

Article d’Albert Testart

Dissabte, vostè serà proclamada alcaldessa de Figueres. I ho serà després d’haver perdut el 35,86% del suport popular, una herència que li havia deixat el mandat de Santi Vila. Suposo que aquesta és la causa real per la qual vostè proclama, des de fa pocs dies, les virtuts del diàleg entre les diferents forces polítiques de la ciutat.

Me n’alegro moltíssim que s’afegeixi a una manera de fer que, des de fa temps, molts estem exercint –pràcticament tothom. I que ara es dediqui a pensar en com podríem treballar i millorar, entre tots plegats, la nostra ciutat.

Ara bé; també li recordo que dialogar ha de ser una actitud vital i no tan sols una febrada momentània, produïda pel seu daltabaix electoral. Amb la mà al cor, la seva suposada actitud dialogant, jo encara no l’he acabat de copsar (almenys durant l’escassa relació que hem mantingut, des del 24 de maig, com a caps visibles de les candidatures més votades pels figuerencs). La meva percepció pot ser errònia, ja li ho admeto. I, per ser sincer del tot, preferiria estar equivocat a tenir raó.

De fet, li escric aquesta carta oberta per evitar que vostè torni a fer més interpretacions subjectives i sense fonaments, com les que ha escampat, durant les últimes setmanes. I com que sóc una persona optimista, estic convençut que vostè anirà canviant i que, ben aviat, ens mostrarà aquest seu tarannà més obert i que Figueres necessita tant.

N’estic segur, cregui’m, que vostè sabrà trobar el to adequat per atendre els 4.500 conciutadans a l’atur i les seves famílies. I també que trobarà la manera de donar sortida a les demandes dels milers de figuerencs que tenen problemes per arribar a final de mes. I quan ho hagi aconseguit, potser s’adonarà que llançar afirmacions capcioses, que es poden desmentir donant una simple ullada a qualsevol hemeroteca o videoteca, no serveix ben bé de res. A part de ser un vell i mal estil de fer política.

Si vostè es dedica a treballar de debò pels figuerencs, em tindrà al seu costat per promoure qualsevol tema que, plantejat des d’un diàleg seré i de forma participativa, ens ajudi a construir la Figueres més justa i més pròspera que tots desitgem.

Ara bé, amb cadascú situat en el lloc que li correspon… Vostè, al govern, des d’on ha d’impulsar propostes i dirigir l’administració municipal. I nosaltres, ERC-MES, des de l’oposició, des d’on vetllarem per la transparència de les seves accions, li proposarem alternatives i canalitzarem les aspiracions i les demandes d’una part important de la ciutat, avui electoralment minoritària, que no se sent identificada amb les seves idees. Perquè, com sap prou bé, les dretes i les esquerres encara existeixen.

De fet, vostè mateixa, ara fa uns dies, en una conversa breu i protocol·lària, em va comentar que “les esquerres sempre aneu desunides”. En aquest punt, ja em sap greu haver de donar-li la raó. Però si fins avui ha estat així, procurarem que això canviï durant els pròxims quatre anys. Perquè ens agrada ser dialogants, oberts i constructius.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista