OPINIÓ: ‘Espais buits, donem-los ús públic i gaudim-ne tots’

agnes-llado

Article d’opinió d’Agnès Lladó, portaveu i regidora d’ERC a l’Ajuntament de Figueres

Figueres necessita ser endreçada. I en els propers temps tindrem oportunitats de fer-ho. En tenim una amb la nova gestió de residus que haurem de dissenyar un cop acabada la contrata d’Ecoserveis. És un tema de ciutat prou important com per treballar des del diàleg i el consens. Veurem si el govern opina el mateix.

També ens cal treballar perquè es compleixin les ordenances de civisme en els nostres carrers i espais públics. Des d’ERC pensem que el govern de la ciutat pot fer altres accions per millorar la imatge de deixadesa que pateixen alguns punts de Figueres. Per això presentarem, al ple d’aquest dijous 1 de desembre, una moció per aprofitar els espais buits que té la ciutat i donar-los una utilitat de servei públic. Proposem la redacció d’un pla d’usos per a espais buits, que agafi com a referent iniciatives tan positives com la de la Dolors Roig amb els locals buits.

Nosaltres proposem un pla per utilitzar de manera temporal alguns solars sense ús, que no fan altra cosa que degradar-se i generar mala imatge i brutícia. Si ens parem a pensar quants solars abandonats hi ha en molts barris de la ciutat, segur que en trobem un bon grapat. Els espais del perímetre de la presó, per exemple, o els solars entre els carrers Oliva i Víctor Català.

En algunes ciutats, com Barcelona o Saragossa, s’han realitzat amb gran èxit plans com el que proposem. La idea és arribar a acords amb els propietaris de solars que no hagin de ser utilitzats a mig termini, aconseguint que l’Ajuntament n’assumeixi la gestió temporal encarregant-se de netejar-los i adequar-los perquè perquè puguin ser utilitzats pels veïns i veïnes.

Es podrien guanyar – amb petites intervencions i a un cost molt baix – petites places, parcs per la mainada, espais per aparcament o horts urbans, entre d’altres. Zones obertes i gestionades per la ciutadania, ja que la nostra moció contempla que l’ús d’aquests nous espais sigui decidit pels veïns i veïnes.

Des d’ERC vam aconseguir una modificació de les ordenances fiscals que preveia una reducció de l’IBI per aquells propietaris que cedissin l’ús dels seus solars buits. Ara, per a fer-lo efectiu de veritat, cal que el consistori aprovi un pla d’usos. Un pla d’usos que, a més, podria ser una bona oportunitat per a poder utilitzar la partida de pressupostos participatius, que el govern encara no ens ha explicat com pensa utilitzar, ni si pensa fer-ho.

Davant d’aquells que parlen molt de participació, menys quan toca fer-la efectiva, els regidors d’ERC sempre hem defensat la participació ciutadana com a instrument per gestionar la ciutat, i pensem que aquest pla pot ser una importantíssima eina que, a més, ajudi a millorar la cara de la nostra ciutat. Aquí hi ha una altra proposta, i esperem que arribi a bon port.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista