Opinió: Geografies menudes

merce-cuartiella-2017

Article d’opinió de Mercè Cuartiella, escriptora i llicencia en Filologia per la Universitat de Barcelona.

Aquests dies i fins el 29 d’abril es pot visitar a la Farinera de Castelló d’Empúries una exposició singular que du per títol Geografies menudes; és un projecte de l’artista Pilar Farrés i ens mostra un seguit de fotografies de dones del poble.

He de confessar que tinc debilitat per les exposicions d’aquesta mena, sobretot pels retrats i que, per contra, no m’agraden gaire les mostres en femení. La intervenció té, doncs, a priori, un factor que m’hi predisposa i un altre que, sense indisposar-me’n, em desperta una certa prevenció. He de dir, però, que el projecte traspua una potència i una rotunditat tal que no puc més que aplaudir-lo amb entusiasme.
Desenes i desenes de rostres de dona de tota mena i condició, vells i joves, infantils, seriosos i riallers, insolents i humils, en solitari i en grups de família o d’amistat, antics i moderns, m’interpel·len des del mur on es disposen un rere l’altre en atapeïda successió i em miren amb l’evidència pregona d’una realitat essencial i, alhora, sovint poc visible, la que representa la meitat de la població. M’agraden aquestes dones; conformen la gent del poble, el d’ara i el d’abans, el d’ara i el que vindrà després, amb el pas dels anys, en un lligam etern que es trena i es destrena en cada generació. Quan visito una mostra d’aquestes característiques, sovint em pregunto com seria el projecte si fos a l’inrevés. Em cridaria tant l’atenció, una paret plena d’homes i de nens, de vells i de joves? Tardaria a adonar-me que no hi ha cap representant de l’altre sexe o se’m faria evident de seguida, com resulta en aquest cas?
Geografies menudes ens ofereix aquest retrat global, viu, ple de matisos, la pintura d’una col·lectivitat en constant transformació, però ho fa d’una manera especial, a través de l’altra cara de la lluna, la que sovint, per càrrega històrica, costum o tradició, ni tan sols ens adonem que hi falta. Celebrem, doncs, la iniciativa.

M. Mercè Cuartiella