OPINIÓ: ‘Incidir amb eficàcia en el barri de Sant Joan de Figueres’

Salo3

Article d’opinió d’Alfons Romero, membre de Figueres Democràcia

Aquest matí a la seu dels serveis territorials del departament de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, director dels serveis i Joan Oliva i Alfons Romero, de Figueres Democràcia, intercanviant informació i propostes per incidir amb eficàcia en el barri dels gitanos de Figueres.

Una de les vies, hauria estat la revisió del POUM de Figueres. L’Ajuntament de Figueres inicia les passes per aquests treballs el 2012. El 23 de setembre del 2013, amb una conferència de l’alcaldessa Marta Felip, al Patronat, es dóna el tret de sortida del procés. Estranyament, des de novembre del 2014, la revisió ha quedat parada del tot i, malgrat que el document d’avanç de planejament ha estat entregat, resta mut en un calaix de l’àrea d’Urbanisme
L’altra opció era utilitzar l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) situada al nord, com molt bé descriu l’article de Jordi Moisès ‘Transformació urbana dels barris de ponent’. Figueres per a la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT) no té cap sentit en el moment en què les ARE estan desactivades.

Salo2

Desestimada la via de la revisió del Pla i la utilització de l’ARE no queda més remei que afrontar la modificació puntual i utilitzar un Pla de Millora que abordi l’enderrocament de les 44 cases, dels blocs sindicals i eviti el traspàs del barri gitano cap al teixit urbà del seu entorn.
Des d’una perspectiva supramunicipal cal valorar la possibilitat, pel que fa a la vialitat, de treball conjuntament i simultàniament amb l’Ajuntament de Vilafant un Pla Director que emmarqui aquesta aplicació d’un Pla de Millora al barri dels gitanos.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista