Opinió: La discrepància política no pot afrontar-se des de la rancúnia o amb sentiments de revenja

taberner-pals

Completem una setmana que s’iniciava el primer de gener, Any Nou, Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu, i la Vuitada de Nadal, i que es clou amb dues festes més: aquest dissabte amb la festa de l’Epifania (la manifestació de Déu en un infant tendre, davant d’uns homes savis d’Orient) i aquest diumenge es tanca el cicle de Nadal-Epifania amb la festa del Baptisme de Jesús.

Uns Mags vinguts d’Orient seguint un estel i un Rei Herodes “dormint a la palla” que s’inquieta en sentir aquestes noves: “ha nascut el rei dels jueus, i venim a presentar-li el nostre homenatge”. Un rei tanoca, que és burlat pels mags, que se’n tornen al seu país per un altre camí.

Aquest diumenge, completant i acabant les festes, reprenem l’evangeli de Marc (Mc 1, 7-11) on redescobrim el més gran dels profetes (Joan Baptista) que crida a la conversió a través d’un baptisme purificador, i anunciant aquell que “us batejarà amb l’Esperit Sant”. El text de Marc és simple, senzill i breu: una Teofania / manifestació de la Trinitat: la Veu del cel que diu:”Ets el meu Fill”; el Fill, moll encara de l’aigua del Jordà; i l’Esperit que baixa del cel en forma de colom.

M’adhereixo al que diu el Manifest de Justícia i Pau (i moltes altres entitats cristianes) (24/10/2017): “Ens comprometem a defensar les institucions catalanes i l’autogovern. Representen els anhels i les aspiracions legítimes de la majoria dels catalans, poble del qual també ens sentim part com a cristians. Coma entitats cristianes també ens comprometem a defensar els drets del nostre poble des de les actituds evangèliques del respecte, la comprensió de l’altre, la pau i el no jutjar ni condemnar les persones, La discrepància política no pot afrontar-se des de la rancúnia o amb sentiments de revenja. La pregària i el posar davant de Déu les nostres preocupacions i actituds també ens ajudarà a trobar allò que ens uneix com a comunitat cristiana i a promoure la concòrdia entre nosaltres i les solucions justes que reclamen els greus reptes plantejats”.

Que la pau i l’amor d’aquestes festes ens faci valents i decidits per a seguir treballant per un món nou, on siguem ciutadans solidaris, i s’acabin els exiliats, els refugiats, els ostatges i els presos polítics. Molt de camí ens queda per a fer!

Mn. Josep Taberner i Vilar, rector de Pals i Begur